İngiltere bunu konuşuyor

İngiltere'de polisin, 1,1 milyon çocuğun DNA örneklerini ulusal veri tabanında tuttuğunun ortaya çıkması tartışma yarattı. İngiliz yasalarına göre cinsel ya da şiddet içeren suç işlemedikçe, 16 yaşın altındaki kişilerin DNA örneklerinin veri tabanında saklanması yasak.

cumhuriyet.com.tr

İngiltere bugünlerde polisin 1,1 milyon çocuğun DNA örneklerini ulusal veri tabanında tutmasını konuşuyor.

Herhangi bir sebeple polis merkezlerine alınan 1,1 milyon çocuğun büyük bölümünün haklarında cezai işlem yapılmadığına işaret eden sivil toplum kuruluşları temsilcileri, polisin bu çocukların DNA örneklerini silmiş olması gerektiğini belirtti.

Dosyalarının kapatılmasından yıllar sonra bile bu DNA örneklerinin polisin veri tabanında tutulmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden insan hakları savunucuları, bunun, küçük suçlarla itham edilen ve büyük bölümü haklarında cezai işlem bile yapılmadan salıverilen bu çocukları ömürleri boyunca potansiyel suçlu durumuna düşürdüğünü kaydetti.

Veriler, Liberal Demokrat Parti üyelerinin parlamentoda İçişleri Bakanına yönelttiği sorunun yanıtıyla ortaya çıktı. Yanıtta, 18 yaşın altındaki 1,1 milyon kişinin DNA verilerinin tutulduğu, bunların 337 binlik bölümünün 16 yaşından küçüklere ait olduğu belirtildi.

Partinin içişleri sözcüsü Chris Huhne, "Artık iyice anlaşıldı ki suçluluk ya da masumiyet bu hükümet için fark etmiyor. Bir çocuğun giriştiği en ufak suç için, onun DNA örneğini ömür boyu polis kayıtlarında tutmak kabul edilemez. Yasada cinsel ya da şiddet içeren suç işlemedikçe, 16 yaşın altındaki kişilerin DNA örneklerinin veri tabanında saklanmasını yasaklar" dedi.

İngiltere'deki DNA veri tabanı, bütün dünyadaki emsallerinin en büyüğü olarak kabul ediliyor. Bütün nüfusun yüzde 7'lik bölümünün DNA örneklerinin burada tutulduğu ifade ediliyor.