İncirlik’te kritik buluşma
Türk ve ABD Genelkurmay başkanları bir araya geldi.
Sertaç EşABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasının ardından Türkiye’ye yönelik güvenlik bürokrasinin son ziyareti bu ülkenin genelkurmay başkanı ile gerçekleşti. İncirlik Üssü’nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la biraraya gelen Orgeneral Joseph Dunford’un Rakka operasyonu çerçevesinde Suriye’deki olası gelişmeleri değerlendirdi. CIA Başkanı Mike Pompeo’nun ziyaretinin ardından Danford’un gelmesinin iki müttefik arasında uzlaşmanın bir noktaya gelmiş olabileceği yorumları yapıldı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın açıkladığı Dunford ziyareti dün gerçekleşti. Görüşmenin Ankara’da değil, İncirlik Üssü’nde yapıldığı öğrenildi. Askeri kaynaklar, ziyaret yerinin İncirlik olmasının Suriye’de yürütülen koalisyon harekâtının ileri üssünün burası olmasından kaynaklandığını dile getirdi.
Rakka operasyonu ve Mınbiç
Türkiye, Obama yönetiminin son döneminden bu yana Suriye’nin kuzeyinde YPG’nin ABD desteğinde Rakka’ya operasyon yapmasına karşı çıkıyor, buna istediği yanıtı alamamaktan yakınıyordu. Erdoğan-Trump görüşmesinin ardından CIA Başkanı Pompeo’nun ziyaretinde bu konu tüm ayrıntılarıyla müttefik tarafa iletilmişti. Türkiye Rakka operasyonunda YPG’nin yer almasına karşı çıkarken yerini ÖSO’nun almasını istiyor. Uzmanlar, operasyonda Türk özel kuvvetlerinin yer almasının ve kritik durumlarda müdahale etmesinin de gündemde olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye ile ABD arasında, güvenlik bürokrasinin arka arkaya ziyaretlerle ileri bir aşamaya geçildiğinin de anlaşıldığı vurgulandı. Suriye’deki muhalif unsurların CIA tarafından muhatap alındığını, genelkurmay Başkanlığının ise koalisyon harekâtını organize ettiğine dikkat çekilirken, Dunford’un ziyaretinin bu anlamda değerlendirilmesi gerektiği bildirildi. Dunford’un İncirlik’teki görüşmeden önce Azerbaycan’ın başkenti Bakû’da Rusya Genelkurmay Başkanı ile görüştüğü de basına yansıdı. Orgeneral Joseph Dunford’un Hazar, Kafkas ve Suriye gündemiyle Azeri yetkililerle de görüştüğü öğrenildi. ABD’nin savunma bakanı düzeyinde Rusya’nın “terörizmle ortak mücadele” önerisine “hayır” yanıtını vermesinin de İncirlik görüşmesini anlamlı kıldığı vurgulandı.
Akar anlattı
İncirlik’teki görüşmede Akar’ın Türkiye’nin IŞİD’e yönelik yürüttüğü harekâtın gerekçelerini aktardığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Akar, harekâtın ardından yerinden edilmiş insanların geri dönmeye başladığını, El Bab’da kontrolün büyük oranda sağlandığını, Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması ve terörizmle mücadele kapsamında başta IŞİD omak üzere her türlü terör örgütüyle etkin mücadeleye devam edilesi gerektiğini kaydetti. Kaynaklar, başta PKK ve IŞİD omak üzere Suriye ve Irak’taki terör örgütleri ile mücadele konularıda görüş birliğinin teyit edildiğini dile getirdi