İncirlik Üssü çalışanlarından eylem
Türk Harb-İş Adana Şube Danışma Kurulu Üyesi Zihni Maris, ''39. Wing Komutanlığı Sivil Personel Müdürlüğü'nün toplu sözleşme öncesi işçilerin haklarını kırpmak için oyunlar oynadığını'' söyleyerek, ''Türk Harb-İş Adana Şubesi ise buna seyirci kalıyor'' dedi.
cumhuriyet.com.trTürk Harb-İş Adana Şube Danışma Kurulu Üyesi Zihni Maris, Türk Harb-İş Adana Şube binası önünde toplanan eylemci işçiler adına yaptığı açıklamada, İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı nizamiye kapısı önünde 6 ay önce yabancı askeri iş yerleri işverenlerinin, bir yandan kitlesel işçi çıkarma çalışmaları yaptığı, diğer yandan da işçi kadrolarına yarı zamanlı (part-time) işçi almaya çalıştığı gerekçesiyle eylem yaptıklarını hatırlattı.
Sendika Adana Şube yönetiminin, eylemin başarılı olduğunu ifade ettiğini belirten Maris, ''Ancak bu eylem, Şube Başkanı Hüseyin Ulukan'ın 4-5 arkadaşını kurtarmak için yapılmıştı. İşveren halen toplu iş sözleşmesinde olmamasına rağmen yarı zamanlı çalışma uygulamasını sürdürüyor. Bununla da yetinmeyip, iş akitlerimizi keyfi olarak feshediyor. Şirketin ihalesi halen askıda ve 1 Nisan tarihinde toplu sözleşmemiz başlayacak. Mayıs ayında da delege seçimi yapılacak. İşveren bu durumumuzdan faydalanmakta'' dedi.
Maris, 80 işçinin iş akitlerini feshedildiğini bildirerek, şöyle devam etti:
''ABD'li işveren toplu sözleşme öncesi haklarımızı kırpmak için oyunlar oynuyor, sendika Adana şubesi ise buna seyirci kalıyor. Bizleri işverenin tutumu değil, şube yönetiminin bunlara seyirci kalması üzüyor. İşveren tasarruf yapmak istiyorsa, kendi harcamalarından kısmalıdır. Bizim amacımız, alın terimize sahip çıkarak, çocuklarımızın yarınlarını garanti altına almaktır. 31 Marttan sonra sendika binası önünde çadır kurup, çıkarılan arkadaşlarımızın mahkemelerini buradan takip edeceğiz.''
Sloganlar atan eylemciler, daha sonra olaysız dağıldı.
Sendika Başkanı Ulukan
Bu arada, Türk Harb-İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Ulukan ise yaptığı yazılı açıklamada, ABD'li işverenler ile 30 Eylül 2009 tarihinden bu yana görüşmeleri sürdürdüklerini, bu süreçte ihaleyi alan yeni firmanın yeterliliğinin bulunmaması gibi sebeplerle eski sözleşmenin uzatıldığını kaydetti.
İşverenin işçi çıkarmak istediğini savunan Ulukan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
''Bu çıkışa işveren 120 civarında arkadaşımızı planlayarak başlamış, sendika olarak biz emekliliği gelmeyen arkadaşlarımıza asla müsaade etmeyeceğimizi belirterek onların boş olan yerlere transfer edilmelerini istedik. İşveren de yerleştirme yaptı. Çıkışa gelen arkadaşımız 80 kişidir. Bu seksen kişinin 73 tanesi emekliliğini hak etmiş arkadaşımızdır ve bunlarında 10 tanesi bizim sendika kurullarımızda görevli arkadaşlarımızdır.''
Ulukan, hiç kimsenin işten çıkarılmaması için mücadele ettiklerini bildirdi.