İmzalı tutanakları herkes görebilecek

Seçim sonuçlarında hile yapıldığı iddialarına isyan eden Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Güven önümüzdeki seçimde "İmzalı tutanakları bile artık internete tarayıp koyacağız. Sandık sonuçlarını vermekle yetinmeyeceğiz" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, hemen her seçimden sonra gündeme gelen, sonuçlara hile karıştırıldığı, seçmen olmayanlara oy kullandırtılıp, seçmen olma hakkı bulunanlara listelerde yer verilmediği iddialarına ilk kez yanıt verdi. Milliyet’in haberine göre Güven, şunları kaydetti:

Elçiliklere sandık kurulacak: Yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanabilmesi konusu mevzuatta var. Bugüne kadar yaşama geçirilemedi. Ancak Dışişleri Bakanlığı ile konuşuyoruz. Elçiliklere sandık kurulacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanması için çalışıyoruz.

Bütün partilerin temsilcisi var: Seçim güvenliğine yönelik çok tartışmalar yapılıyor. Yurtdışındaki sandıklarda güvenlik olmadığı konusunda da söylentiler var. Ama bilinmeli ki sadece sandık kurulları çalışmıyor sandıklarda. Siyasi parti temsilcilerinin sandıklarda bulunma hakkı var. Bu temsilcilerin yanında sandıklar açılıyor. Bu sonuçlar onların yanında tutanağa bağlanıyor. İsterlerse o tutanakların birer örneğini de alıyorlar.

Partiler eşzamanlı görüyor: Bu tutanaklar ıslak imzalı. Bu tutanaklar, internet dışında ayrı bir sistem üzerinde birleştiriliyor. Ayrıca ıslak imzalı bütün tutanaklar da herkesin görebileceği gibi yükleniyor sisteme. Eşzamanlı olarak siyasal partiler de yüklendiği an bunu görebiliyor.

Tutanaklar elektronik ortamda: Şimdi şunu da yapıyoruz. Zaten bugün sisteme girdiğinizde hangi ilçede, hangi sandıkta hangi partinin kaç oy aldığını görebiliyorsunuz. Ama buna inanmayanlar için parti temsilcileri önünde imzalanan, ıslak imzalı tutanağı da tarayıp sisteme yükleyeceğiz. Herkes o sandıkta çıkan oya bakarken o tutanağa da bakma imkanı bulacak.

Başka türlüsü mümkün mü: Böyle bir sistemde oyların başka türlü sayılması mümkün mü? Kaldı ki biz bu kararları alırken, yasal olarak 5 partinin temsilcileri de toplantılara katılıyor, kararlara katılıyor.

Güvenilirliği nasıl sorgulanır: Bu sistemin güvenilirliği nasıl sorgulanır. Mümkün değil. Bu bilgisizlikten kaynaklanıyor. Benim sistemimde, YSK’nın sisteminde seçmen kütüklerine bakabiliyorsunuz. Herkes açıkça her şeyi görebiliyor.

Havuzdan çıkarsınız: Vatandaşların kayıtlara bakması gerekiyor. Lütfen seçimi beklemeden kayıtlara baksınlar. İkametgah bilgileri görülmeyen vatandaşların kütükte gözükmeleri mümkün değil. Sistemde gözükmedik diyorlar. Şimdi siz, taşınıyorsunuz ama bildirmiyorsunuz. Sonra birisi geliyor aynı adrese ve kaydını yaptırıyor. Siz otomatik olarak sistem dışına çıkıyorsunuz. Bizim gidip birilerini sistem dışına çıkartmamız, birilerini eklememiz mümkün mü? Adresini bildirmeyen havuza düşüyor. İsmi gözükmüyor artık.

Partiler biliyor ama: Bizim sistemin güvenli olduğunu siyasi partiler biliyor. Bize geldi 5 parti, brifing verdik. Partiler de sorun yok ama bilgi sahibi olmayanlar kamuoyunu yanlış yönlendiriyor. Seçime yönelik güvensizlik aşılıyor. Oysa ki bizim sistemimiz çok güvenli. Kamu spotları çekme kararı aldık. Seçmenleri bilgilendireceğiz. Seçmenler de seçimi beklemeden kontrol etsin listeleri. İnternet sitemizden mümkün.

Sistem elektronik oylamaya uygun değil: Sistem elektronik oylamaya uygun değil. Bu sistemde olmaz. Bu yüzden ne böyle bir çalışma yaptık ne de yasa değişmeden yapmak mümkün. Havelsan’la da böyle bir çalışma olmadı. Zaten bu sistemde nasıl yapacaksınız?

 

Milletvekili sayıları

2013 yılı Nisan-Temmuz arasında bir dizi karar alan YSK, Türkiye İstatitistik Kurumu tarafından 31 Aralık 2012’de ilan edilen son nüfus sayımı sonuçlarına göre seçim çevreleri ve 81 ilin çıkaracağı milletvekili sayılarını belirledi. Yapılan belirlemeye istinaden 32 milletvekili çıkaracağı tespit edilen Ankara 2, 87 milletvekili çıkaracağı tespit edilen İstanbul 3 ve 26 milletvekili çıkaracağı tespit edilen İzmir ise 2 seçim çevresine bölündü. YSK, diğer illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını da internet sitesinde yayınlanan kararla duyurdu.

YSK, seçimlerde görev yapacak seçim kurulu başkan ve üyeleri ile görevlendirileceklere ilişkin 1 Temmuz 2013 itibaren geçerli olacak günlük ücretleri de belirledi. Buna göre seçim kurulu başkan ve üyeleri 153.50, il ve ilçe seçim kurulları başkan ve il seçim kurulu üyeleri 76.50, sandık kurulları başkanları 70.50, üyeleri 61.50, bina sorumluları ise 70.50 lira alması karar altına alındı.