'İmralı, Kürt sorununu çözümünün önünde engeldir'

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, ''Meclis'te BDP Grubu ile AKP Grubu arasında metreler var ama daha bir tek görüşme bile yapmış değiliz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, kimliğine, diline, inancına saygı duyularak herkesin kendisi olarak yaşamasını savunduklarını kaydetti. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın da bu düşünceyi savunduğu için BDP'de olduğunu belirten Kışanak, Sakık'ın geçen hafta TBMM Genel Kurulu'ndaki sözlerinin maksadını aştığını, yanlış anlaşıldığını, istismar edildiğini öne sürdü.

Kışanak, ''Bu sözler tekçi zihniyetin mağdurları açısından da yaralayıcı olmuştur. Milletvekili sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylemiş ve özür dilemiştir. Tüm halklardan, kimliklerden, bu özrü kabul etmelerini bekliyoruz'' dedi. Kışanak, Türklüğü üst kimlik haline getirmeye, herkesi bunun içinde tanımlamaya çalışmanın ayrımcılık olduğunu dile getirerek, bunu reddettiklerini söyledi. Türkiye'nin Suriye politikasını eleştiren Kışanak, bu ülkedeki Kürtlere insani yardım gönderilmesini engelleyen politikayı kabul etmediklerini, bir yolunu bulup oraya yardım göndereceklerini söyledi.

Kışanak, Türkiye'nin, ''Kürt karşıtı politika'' çerçevesinde bazı kişileri silahlandırıp bu bölgeye gönderdiğini öne sürdü. ''Dünyanın dört bir yanından çapulcuları toplayıp kimse Kürtlerin üzerine süremez'' diyen Kışanak, Viranşehir'de yaptıkları toplantıda meydana gelen olaylara da değindi. Viranşehir'de taş atma, provokasyon olmamasına rağmen polisin şiddetli saldırısına uğradıklarını savunan Kışanak, şunları söyledi: ''Bir milletvekili konuşurken parkta dinleyenlere yağmur gibi gaz bombası yağdırılmıştır. Bize söz verip bunu engelleyemeyenler bunu izah edecekler. Size rağmen mi yaptılar bunu? Bu net, kasıtlı saldırıdır. Hükümet ya bunu açığa çıkartacak ya da sorumluluğuna ortak olacaktır. Bunu, 'bir milletvekili şöyle, böyle davrandı' diye maruz gösteremezsiniz. Kazara o gaz fişeklerinden biri isabet etmiş olsaydı bugün her şey çok farklı olurdu. Ölümden korkmuyoruz. Bir gün olduk bir gün de öleceğiz. Bizi asla ve asla ölüm korkusuyla sindiremezler, susturamazlar, politika yapmaktan vazgeçiremezler. Bu mücadele ölümle sınav vere vere bugünlere geldi. Bizim canımız, halkımızın canından kıymetli değil. Halkımızla birlikte demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.''

'Umarım en kısa zamanda gideriz'

''İmralı süreci'' ile ilgili yapılan haberlerin asılsız olduğunu belirten Kışanak, '''BDP heyetinin İmralı'ya gitmesi önemlidir çünkü BDP Kürt sorununun çözümü konusunda katkı yapmak istiyor. Buna hazırlıklıdır, çözüm önerileri vardır, bunları konuşmak hayata geçirmek için mücadele eden bir partidir'' dedi. Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ayrıca bizim İmralı'ya gitmemiz, İmralı'daki katı, ağır tecrit politikasının değiştiğinin işareti olacağı için de önemlidir. Bu konuda yapılan son açıklamalar, hükümetin biraz daha sorunun çözülmesi konusunda olumlu yaklaşım içinde olduğunu gösteriyor. Umarım en kısa zamanda İmralı'ya giderek sürece katkı yapmanın imkanlarını buluruz. Bu konuda ocak ayı heba edildi. Bütün bir ay boyunca bu sürecin ilerletilmesi adına ne yapıldı, bunu öğrenmek istiyoruz. Ada'da görüşmeler yapıldı mı, yapıldıysa hangi öneriler tartışılıyor, hangi konularda tıkanıklık var, aşılması için biz ne yapabiliriz, bize bilgi versinler katkı sunalım. Böyle de bir şey yok. Sürekli medya üzerinden spekülasyon üreterek ilerlemek mümkün değildir. Biz hükümetin daha sorumlu, dikkatli, çözüme odaklı bir yaklaşım içerisinde olmasını bekliyoruz. Bu kadar büyük bir sorunu, gazetelerin üzerinden spekülasyonlarla çözmek mümkün değildir. Çözüm konusunda pratik adımlar atacaksınız, insanların hayatında bu değişikliği hissettireceksiniz. Tüm Türkiye halkının barış ve çözüm konusundaki beklentisi çok yüksektir. Kimsenin bu beklentiler ve umutlar üzerinden siyaset yapmaya hakkı yoktur. Vebalı ağırdır, bedeli candır. Bunun sorumluluğunu taşıyarak hareket etmek lazım. Meclis'te BDP Grubu ile AKP Grubu arasında metreler var ama daha bir tek görüşme bile yapmış değiliz.''

Tutuklu vekiller meselesinin hala çözülemediğini anımsatan Kışanak, ''Bu konuda elinizi tutan, size engel olan kimdir?'' diye sordu. 4. yargı paketinin, kendilerinin ve kamuoyunun katkısına açık tutulmasını isteyen Kışanak, terörle mücadele yasasının ''toplumla mücadeleye dönüştüğünü'', bu yasanın kalkması ya da değiştirilmesi gerektiğini savundu. Kışanak, ''İmralı sistemi Kürt sorununun çözümünün önünde engeldir, bu sistem ortadan kalkmalıdır'' dedi.