IMF'nin Küresel Finansal İstikrar raporu

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa finansal kurtarma fonunun büyüklüğünün artırılması gerektiğini ve Avrupalı bankaların piyasa güveninin sağlanmasına yardımcı olmak için titiz stres testlerine ihtiyacı bulunduğunu bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

IMF, güncellediği Küresel Finansal İstikrar raporunu Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde açıkladı. Raporda, ''finansal sektörde iyileşme sağlanmasına ve ilerleme kaydedilmesine rağmen, düzenleyici reformları, mali ve bankacılık sektöründeki kırılganlıkları giderecek politikaları uygulamadaki eksiklikler nedeniyle küresel finansal istikrar için risklerin sürdüğü'' belirtildi.

Yunanistan ve İrlanda'daki sorunların, ülkelerin borçlarının sürdürülebilirliği ve Avro Bölgesi ülkelerindeki bankacılık sektörünün sağlamlığı konusundaki soruları yeniden gündeme getirdiğine işaret edilen raporda, Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) etkin büyüklüğünün artırılması ve fona girişi sağlama almak için fonun ''daha esnek yetkiye'' sahip olması gerektiği vurgulandı. EFSF'deki fon miktarı 440 milyar avroyu bulsa da fonun etkin kredi kapasitesinin 225 milyar avro olduğu tahmin ediliyor.

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) bankalara ihtiyacı olan likiditeyi sağlamayı devam ettirmesi ve kamu ve özel sektör borçlanma kağıtlarını satın alması için Menkul Kıymet Piyasaları Programı'nı aktif halde tutması gerektiğini kaydeden IMF, Avrupalı bankaların bir şoka dayanabilmelerini sağlamak alacak daha fazla ''titiz ve güvenilir'' stres testlerine ihtiyacı olduğunu, yetkililerin, bankalardan belirli bir zaman diliminde daha fazla sermaye bulmalarını istemesi gerektiğini vurguladı.

IMF, faaliyet göstermesine imkan kalmayan bankaların kapatılmasını da önerdi. ABD'de konut finans sisteminin gözden geçirilmesinde ilerleme sağlanmasının önemli olduğunu, tutsat (mortgage) kredileri veren hükümet destekli Fannie Mae ve Freddie Mac'in özelleştirilebileceğini ya da açık garantiyle kamu kuruluşlarına dönüştürülebileceğini bildiren IMF, ''yetkililerin gelecekte bir eylem planı hazırlama çabalarını ertelememesi gerektiğini'' belirtti. Gelişmekte olan ülkelere yoğun sermaye girişlerinin istikrar için risk yarattığına işaret eden IMF, para birimlerinin değeri düşük olan ülkelerin, sermaye girişi baskılarını dengelemeye yardımcı olmak için para birimlerinin değerinin yükselmesine fırsat vermesi gerektiğine işaret etti.