IMF'den Türkiye yorumu

IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, 2011 yılında cari açık ve seçimlerin ekonomi için bir tehdit oluşturmayacağını, Türkiye için en büyük riskin, içeriden değil, dışarıdan gelebileceğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral'i ziyaret eden IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, basına kapalı yapılan görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Gazetecilerin soruların da yanıtlayan Lewis, önemli mesajlar verdi. Türkiye'nin dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu, bunun arkasında en önemli etkinin güçlü özel sektör olduğunu belirten Lewis, TUSKON ile özel sektör, uluslararası ticareti artırma ve çeşitlendirmenin yollarını konuştuklarını söyledi. Lewis, Türkiye'nin, küresel ekonomimin getirdiği zorluklarla mücadele etmekte çok daha iyi konumda olduğu değerlendirmesinde de bulundu.

Bir gazetecinin, "Türkiye'nin IMF ile stand -by anlaşması yapmamasını iyi bir durum olarak görüyor musunuz" şeklindeki bir sorusuna Mark Lewis, "Türkiye, küresel krize çok başarılı bir şekilde cevap verdi. Bu başarının arkasında daha önceki yıllarda yapılan reformlar ve kriz öncesi uygulanan doğru politikalar yer alıyordu. Özellikle Türkiye'nin, krizden bu kadar çabuk çıkması gerçekten etkileyici. Ekonomik olarak şu anda çok güçlü bir konumda. Bugün, geriye baktığımızda o zaman alınan kararın, bugün doğrulanmış olduğunu söyleyebilirim" yanıtını verdi.
 

'Mısır ve Tunus olaylarından çekinen yatırımcı, Türkiye'ye gelebilir'

Tunus ve Mısır'da yaşanan olaylar karşısında sermaye akımının nasıl etkilenebileceği konusunda Lewis, Türkiye'nin durumunun farklı olduğunu, yatırımcıların, riskleri dağıtacak kadar gelişmiş karar alıcılar olduğunu düşündüğünü belirterek, "Bunun Türkiye'ye, önümüzdeki günlerde daha fazla yatırım çekebileceğini düşünüyorum. Alternatif piyasalara artık gidemeyecek olan yatırımlar Türkiye'ye yönelebilir" değerlendirmesinde bulundu. Aynı konuda Rızanur Meral, sermayenin güven aradığını ve güvenlik açısından Türkiye'ye gelebileceklerini düşündüklerini dile getirdi.
 

'Kredi notu yükselebilir, cari açık tehdit değil'

Türkiye'ye, kredi derecelendirme kuruluşlarının cimri davranıp davranmadığı konusunda Lewis, bu kuruluşlarının davranışını açıklamanın çok kolay olmadığını, bu kuruluşların değerlendirme yaparken, kendi sistemlerini takip ettiğini dile getirerek, "Benim kişisel görüşüm, yakın zamanda Türkiye'nin kredi notunun yükseltileceği yönünde" dedi. Türkiye'deki cari açığ bir tehdit olarak düşünmediğini söyleyen Lewis, "Cari açık konusunun kısa dönemde bir tehdit olduğunu düşünmüyorum. Uzun vadede Türkiye'nin bunu azaltmaya yönelik tedbirler geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
 

'Türkiye ile münasebetimiz finansal, ekonomik kalkınma'

Bir gazetecinin, "Türkiye'nin başarılı bir sınav verdiğini söylediniz. IMF Türkiye Masası artık, Türkiye'nin hangi parametrelerine daha çok yoğunlaşıyor?" şeklindeki bir sorusuna Lewis, "Türkiye küresel ekonomilerden bir tanesi ve G-20'nin de bir parçası. Bizim Türkiye ile olan münasebetimizin temellerinden bir tanesi elbette finansal, ekonomik kalkınma olduğu gibi, Türkiye'nin küresel ekonomik güç olduğu gerçeğini de içermektedir" yanıtını verdi.
 

'Risk içeriden değil, dışarıdan gelecek'

2011 yılında en büyük riskin ne olabileceği konusunda Lewis, "Türkiye için en büyük risk, içeriden değil, dışarıdan gelebilir. Dış dünyadaki ekonomik gelişmeler, Türkiye için ana risk unsurunu oluşturacaktır. Bu söylediğim sadece 2011 yılına ait olarak düşünülmemeli. Uzun vadede de ana risk kaynağı dışarıdaki riskler olacak gibi gözüküyor. TUSKON ile görüştüğümüz konulardan biri tanesi de ticaretin ve ekonomik kalkınma kaynaklarının çeşitlendirilmesi oldu" diye konuştu. Seçimlerin bir risk olduğunu düşünmediğini dile getiren Lewis, "Bütçe çok güçlü bir durumda" dedi.
 

'IMF yönetiminde koltuk alması konusunda Türkiye iyi bir aday'

IMF yönetim kurulunda, Türkiye'ye koltuk verilmesi konusunun devam ettiğini belirten Lewis, Türkiye'nin iyi bir aday olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
"IMF için büyüyen, önemli gelişmekte olan ülkelerin temsil edilmesi, seslerinin daha fazla yönetime duyurulması önemli. Hali hazırda IMF'deki oy dağılımının gelişmiş ülkelerden, Türkiye'nin de arasında bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yönlendirmiş bulunuyoruz. IMF'nin yönetim kurulunda Türkiye'ye bir koltuk verilmesi görüşmeleri devam ediyor. Türkiye bu konuda iyi bir aday. Benim kişisel görüşüm hem Türkiye, hem IMF bundan fayda görecek."