IMF ve Dünya Bankası çözüm arıyor

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, mevcut küresel finans ortamında birinci önceliğin finans piyasalarına istikrar kazandırılması olduğunu, bu çerçevede dünya ülkelerinin birlikte çalışması gerektiğini söyledi. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ise küresel finans krizinden en fazla yoksul ülkelerin etkilendiğini belirterek, gelişmiş devletleri, bu ülkelere yönelik yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

cumhuriyet.com.tr

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın yıllık güz toplantıları öncesinde, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick Washington'da basın toplantısı düzenledi.

Strauss-Kahn, mevcut krizden hiçbir ülkenin muaf olmadığını belirterek, bu ortamda dünya ülkelerinin birlikte yaşadıkları bu soruna karşı birlikte mücadele etmelerini istedi.

Özellikle Avrupa Birliği'ne (AB) çağrıda bulunan Strauss-Kahn, AB'nin mutlaka koordinasyon içinde davranması ve üye ülkelerin kesinlikle tek taraflı eylemlerden kaçınmaları gerektiğini vurguladı. IMF Başkanı "Bu küresel soruna yerel çözümler yok" dedi.

Strauss-Kahn, ileri ekonomilerde faiz indirimine gidilmesinin yararlı olacağını, ancak finansal sistemdeki temel sorunlar çözülmezse, geleneksel politika araçlarının yeterli olmayacağını kaydetti.

Strauss-Khan, IMF'nin dünkü "Dünyanın Ekonomik Görünümü" raporunda dile getirdiği gibi ekonomik yavaşlamanın devam edeceğini ve toparlanmanın gelecek yılın erken olmayan aylarında başlamasının beklendiğini anlattı.

Strauss-Kahn, IMF'nin küresel ekonomik görünüm raporunda belirtildiği gibi, Uluslararası Para Fonu'nun temmuzda küresel ortalama büyümede bu yıl için öngördüğü yüzde 4,1'lik beklentinin, son gelişmeler ışığında yüzde 3,9'a indirildiğini kaydetti.

IMF Başkanı, kurumunun sorun yaşayan ülkelerle birlikte çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

 

"Krizden en çok yoksul ülkeler etkilendi"

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ise  küresel finans krizinin körüklediği ekonomik sıkıntılardan en fazla yoksul ülkelerin etkilendiğini belirterek, gelişmiş devletleri, bu ülkelere yardım etmeye yönelik yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

Robert Zoellick,  yoksul ülkeleri zaten tehdit eden yüksek gıda ve enerji fiyatlarına bir de finans krizinin etkilerinin eklendiğini söyledi. En fazla sanayileşmiş 7 devletin oluşturduğu G-7'nin, söz konusu yoksul ülkelere yapma sözünü verdiği yardım miktarlarının oldukça gerisinde kaldığını anlatan Zoellick, bu durumun telafi edilmesini istedi.

Zoellick, ''En yoksul ülkelerden en yüksek fiyatı ödemeleri istenemez. Yoksullar için krizin bedeli, yaşam boyu sürebilir'' dedi.