Imf-Dünya Bankası yıllık toplantıları

IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde düzenlenen Kalkınma Komitesi'nin sonuç bildirisinde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin eylemlerinin çok taraflı finansal kurumların güçlü desteğiyle birlikte yıkıcı ekonomik darboğazın önüne geçilmesine yardım ettiği belirtildi.

cumhuriyet.com.tr

Birçok gelişmekte olan ülkedeki krizin öncesi yıllardaki sağlam politikaları yansıtan ekonomik direncin, küresel karşılığın etkinliğini desteklediği ve gelişmekte olan küresel toparlanmaya da şimdi katkı sağladığı ifade edildi. Bildiride, birçok gelişmekte olan ülkenin büyümesinin sürdürülmesi ve sağlık, eğitim ile altyapı harcamalarının korunmasında iyi bir performans gösterdiğine işaret edildi.

Özellikle düşük gelirli ülkelerde hassas grupların korunmasının kısmen etkili sosyal koruma mekanizmalarının artırılmasındaki mali kısıtlamalar ve zorluklar nedeniyle daha büyük zorluğu oluşturduğu belirtilen bildiride, 2008 yılına kadar, gelişmekte olan ülkelerin, Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne (BKH) ulaşılması yolunda önemli ilerlemeler kaydettiği bildirildi.

Bildiride, küresel finansal krizin başlangıcından iki yıl sonra, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin eylemlerinin çok taraflı finansal kurumların güçlü desteğiyle birlikte yıkıcı ekonomik darboğazın önüne geçilmesine yardım ettiği kaydedildi.

''Korumacı tedbirlerden kaçının"

Bildiride, ''BKH'nin 2015 yılına kadar başarılmasına yönelik çabalarımızı sonuç almaya daha güçlü biçimde odaklanarak artırmayı taahhüt ediyoruz'' denildi. Çok taraflı finansal kuruluşların ülkelerin krizlere kendi karşılıklarını desteklemede oynadıkları rolden memnun olunduğunun ifade edildiği bildiride, Dünya Bankası ve IMF'nin, finansal krizin patlak vermesinden bu yana üst düzey taahhütleri ve mali katkıları not edilirken bu iki kuruluşa, gelecekteki krizlerin önlenmesi ve karşı koyulmasına, büyümeye yönelik risklerin azaltılmasına ve sürdürülebilir toparlanma umutlarının artırılmasına en iyi yardımı sağlayacak politikalar ve araçları tespit etmeye devam etmesi çağrısında bulunuldu.
Bildiride, dünya ticareti ve yatırımının küresel ekonomik toparlanma ve büyümenin yeniden canlandırılmasında taşıdığı önem vurgulanarak, tüm üye ülkelerden her türlü korumacı tedbirden kaçınmaları istendi.

Gelişmekte olan ekonomilerin küresel büyüme ve ticarette giderek artan bir rol oynayacağına işaret edilen bildiride, Dünya Bankasının altyapı, inovasyon ve beşeri sermaye yatırımındaki devam eden çabalarına verilen destek yinelendi.
Bildiride, Dünya Bankasının cinsiyet eşitliği ve iklim değişikliği konularındaki çalışmalarına atıfta bulunulurken gıda güvenliği ve beslenmenin birçok gelişmekte olan ülke için hayati alanları oluşturmaya devam edeceği vurgulanarak, Dünya Bankası'nın bu alanlardaki çalışmalarına destek ifade edildi.