IMF Başkanı 'kriz geliyor' dedi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ''IMF'de küresel ekonomide durumu ciddi biçimde kötüleştiren açık bir kriz inancı olduğunu gördüklerini'' söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Lagarde, Almanya'da yayımlanan Der Spiegel'e hafta sonu verdiği demeçte, küresel ekonomideki gelişmelerin yanı sıra Avrupa ile ABD ekonomisi hakkında görüşlerini dile getirdi.

''Küresel ekonominin yavaşlaması, piyasalardaki kırılganlık ve bankaların neredeyse tamamının birbirine kredi vermeyi durdurması, ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın çökmesinden hemen önce 2008 yılındaki durumu mu hatırlatıyor'' sorusuna Lagarde, ''Tarihte her an önceki durumlardan farklıdır ve benzetmeler yapmaya çalışmak yanlış. IMF'de biz, özellikle yaz bitiminde durumu ciddi biçimde ağırlaştıran açık bir kriz inancı olduğunu görüyoruz. Bu kısır döngüyü kırmak için önlemlerin alınması gerekiyor'' yanıtını verdi.

Lagarde, ''dünya yenilenen bir resesyonun eşiğinde mi?'' sorusuna da, ''Hala resesyondan kaçınabileceğimiz bir durumdayız. Farklı hükümetler ve merkez bankaları için uygun politika spektrumları daraldı, çünkü cephanenin birçoğu 2009 yılında kullanıldı. Ancak hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve merkez bankaları birlikte çalışırsa resesyonu savuştururuz'' dedi.
 

Avrupa ve ABD

Avrupa'da büyümeyi teşvik edici önlemlerle mali sağlamlaştırma yapılması ve Avrupalı bankaların sermayelerinin artırılması gerektiğini, bu ikisinin birlikte ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Lagarde, ''Küresel finansal istikrar çalışmamızda, Avrupa'daki duruma bakıyoruz. Daha genel olarak, Avrupalı bankaların, borçlular ve zayıf büyümeden kaynaklanan risklere karşı yeteri kadar direnmesi için sermaye artırmaya ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bulaşma zincirini kırmak için bu önemli'' ifadelerini kullandı.

Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) yeteri kadar esnek olacağını belirten ve EFSF'nin, bankaları desteklemek ve teminat sağlamak için belirli koşullarda ikincil piyasada hükümet tahvilleri satın alma seçeneğine sahip olmasını memnuniyet verici olarak değerlendiren Lagarde, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avro Bölgesi'ni diğer liderlerinin EFSF ile ilgili gerekli adımları atacağını söylediğini, bunun gerekli olursa EFSF'nin büyüklüğünün artırılmasını kapsayacağını düşündüğünü kaydetti.

ABD'de bütçe açığının azaltılması için federal harcamaların kısılması gibi uzun vadeli taahhütlerin, kamu finansmanını güçlendirmek ve bütçe açığını azaltma eğilimini işaret etmesi nedeniyle iyi bir prensip olduğunu belirten Lagarde, bunun, ülkenin orta vadede bütçe açığını azaltacağını ve büyümeyi teşvik ile istihdam yaratmaya yardımcı olmada kısa vadede önlemleri devreye sokmada hala yeterli alanı bulunacağının göstergesi olabileceğini bildirdi.

Lagarde, ABD'nin orta vadeli düzeltme planını uyguladığı sürece, şimdilik kısa vadeli düzeltmeleri kapsayacak alanı olacağını ve büyümeyi teşvik edici önlemler alabileceğini ifade etti.

Almanya'yı ziyaret eden IMF uzmanlarının, Berlin yönetiminin kabul ettiği mali sağlamlaştırmanın mükemmel olduğu sonucuna vardıklarını belirten Lagarde, herşeyin koşullara bağlı olarak değişebildiğini, Almanya'nın ekonomisinin büyük oranda ihracata bağlı olması gözönüne alındığında dış talebin zayıflaması halinde dengelerin farklılaşacağını ve o zaman bu ülkenin yeniden ziyaret edilmesine ihtiyaç doğacağını kaydetti.

Lagarde, Almanya ve Almanya'yı kuşatan diğer ülkelerde iç talebin iyi durumda olduğunu da bildirdi.