"İmam hatipler genel liseye çevrilebilir"
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, katsayı meselesinde gündeme gelen İmam Hatip Liselerinin genel liselere çevrilebileceğini söyleyerek, Türkiye'de ciddi tartışmalara neden olan İmam Hatip Liseleri meselesinin de çözülmüş olabileceğini dile getirdi.
cumhuriyet.com.trYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK'ün Danıştay'a yaptıkları katsayı itirazını reddetmesiyle ilgili olarak da, "Bunu tahmin ettiğimiz için her şeyi baştan hazırladık, aileler mağdur olmayacak. B, C, D ve E' ye kadar planlarımız var. 17 Aralık'ta belli olacak. Sınav sistemi ana hatlarıyla aynı kalacak, tarihleri değişmeyecek" dedi.
Özcan, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'ndeki sosyal tesislerde düzenlediği basın toplantısında, görevinin ikinci yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak soruları cevaplandırdı. Bir gazetecinin "Danıştay'ın kararından sonra karara tepki verenler daha çok İmam Hatip mezunları, hiçbir Meslek Lisesinde okuyan çocuk yürüyüş yapmadı. İmam Hatip meselesini tartışmadığımız için mi katsayı meselesi çözülemiyor, toplum olarak karar vericiler olarak bunu mu göz ardı ediyoruz?" şeklindeki sorusuna Özcan, "İmam Hatiplerin ortada görülmelerinin bir nedeni onların organize olmaları. Onlar 10 yıllık uygulamadan, katsayıdan en çok zarar gören insanlar olduğundan daha organize görünüyorlar, mesleki teknik eğitimde dernekler, onların temsilcileri 8. daireyle görüştüler, biz biliyoruz" dedi. Özcan ayrıca, "İmam hatipler böyle mi kalacak meselesini merak ediyorsanız, onu da ülkenin halletmesi gerektiğini düşünüyorum" diyerek, şu görüşlerini dile getirdi:
"Şöyle şeyler olabilir, İmam Hatip okullarını genel liselere çevirebilirsiniz, bunları YÖK'te konuşmuş falan değiliz, bunlar benim şahsi düşüncelerim, bu düşünceleri bana mal edin, YÖK'e mal etmeyin. Bu ortaöğretimdeki Din ve Ahlak Bilgisi dersi kaldırılabilir, ciddi bir Din dersi, seçmeli Din dersi getirilebilir, o seçmeli Din dersinde veliler neyi arzu ediyorlar, çocuklarının Kuran öğrenmesini mi istiyorlar, Kuran öğrenirler, namaz surelerini ve ayetleri öğrenebilirler, temel dini bilgiler kazandırılabilir, alevi öğrenciler için alevi prensipleri dersi olabilir, sınıfta Hıristiyan öğrenci varsa onun ihtiyacını karşılayabilecek Hıristiyanlıkla ilgili bir ders olabilir. Böyle bir yolla her zaman ülkemizde çok ciddi tartışmalara neden olan İmam Hatip meselesi halledilebilir. Kimse çocuğunu İmam Hatiplere imam olsun diye göndermiyor, ordaki amaç biraz diniyle ilgili bilgileri öğrensin, hayata dini açıdan hazır başlasın gibi bir şey bu, o ihtiyacı başka şekilde karşılarsanız herhalde İmam Hatiplere ihtiyaç kalmaz diye düşünüyorum. Bunu da yaparsak ülkemizde devam eden İmam Hatip, Genel Lise, eşitlik meseleleri bıçak gibi kesilir gibi geliyor. Biliyorsunuz bu işin temelinde yatan mesele odur."
''Danıştay ve YÖK karşı karşıya getirilmemeli''
''Getireceğiniz sistem de Danıştay'dan dönerse ne yapacaksınız?'' sorusu üzerine Özcan, ''Planlarımızı sırasıyla uygulamaya koyacağız'' yanıtını verdi.
Danıştay ile YÖK'ün karşı karşıya getirilmemesi gerektiğini vurgulayan Özcan, ''Bu meselede belki anlaşamıyoruz ama ikisi de devlet kuruluşu. İki devlet kuruluşunun bu durumda olması bile gariptir. En az bizim kadar onların da bu öğrencilerin geleceğini düşündüğünü düşünüyorum. Nasıl kayıtsız kalabilirler ki?'' dedi.
Özcan, sınav kitapçığının 20 Aralıkta basılması için ÖSYM'ye öneri vereceğini ifade etti.
''Meclis'teki bazı gruplar yasa değişikliğine destek vereceğini açıkladı. Yasal düzenleme sorunu ortadan kaldırabilir mi?'' sorusuna karşılık Özcan, ''Ben o yola kesinlikle karşıyım. Bu bizim işimiz. Biz YÖK'te bu işi halledeceğimizi düşünüyoruz. Yasal yollara gidilmesi biliyorsunuz başörtüsü meselesinde bir defa yapıldı, nelere sebep oldu... Onun için o yola gitmeyeceğiz'' diye konuştu.
Bir gazetecinin ''Yani MHP'ye güven duyulmuyor o zaman?'' demesi üzerine Özcan, ''Ben öyle bir şey söylemedim. O yol çok hayırlı bir sonuç doğurmadı daha önceki tecrübede. Şimdi niye kullanalım?'' dedi.