İmam hatip okuluna cami tabelası astılar
Büyükçekmece Ayşe Erkan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin inşaatının bitmesinin ardından okul girişine ‘Umuma Açık Hz. Ebubekir Camii’ yazılı tabela asılması tepkilere neden oldu
cumhuriyet.com.trBüyükçekmece Ayşe Erkan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin giriş kapısı üzerine “Umuma Açık Hz. Ebubekir Camii” tabelasının asılması, yurttaşların ve eğitimcilerin tepkisine neden oldu. Belediyenin tanıtım broşürlerinde söz konusu yerin okul olarak gösterildiğini belirten yurttaşlar, “Burada ilköğretim okulu olması için ilçe milli eğitim müdürlüğüne ve belediyeye 3 bin imza verildi. Okul imam hatibe dönüştürüldüğü gibi bir de cami tabelası asıldı. Okulun 100 metre ilerisinde Piri Reis Camii’nde hafta içi 10 kişi namaz kılıyor. Cami ihtiyacı da yokken buraya asılan tabela kafaların arkasındaki zihniyeti ortaya koyuyor” dediler. Eğitim-Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Emin Ekinci ise “Camiyi okul kılıfı içine sokuyorlar. Okul altında ibadethane olması kabul edilemez” diye konuştu.
Büyükçekmece Mimaroba Mustafa Kemal Bulvarı “Okul Durağı” mevkinde belediye planlarında ilkokul arazisi olarak ayrılan alan, belediye ve bir hayırseverin yardımlarıyla yaklaşık 6 ay önce başlayan inşaatın tamamlanmasıyla imam hatip okulu olarak düzenlendi.
İnşaatın tamamlanmasıyla dış cephe boyasının ardından okul girişine “Umuma Açık Hz. Ebubekir Camii” yazılı tabela asıldı. Okulun çatı kısmına da “kule” şeklinde çıkıntı yapılarak 4 adet hoparlör konuldu. Okul girişine asılan tabelaya şaşıran ve duruma tepki gösteren yurttaşlar belediyeye müracat etmesine karşın bir yanıt alamadı.
Gazetemizi arayan emekli öğretmen Hüseyin G, “Burası planlarda ilkokul olarak gösterilen bir yerdi. Sonradan imam hatip okulu olarak yapılmasına karar verilmiş. Buna karşı toplanan 3 bin imzaya ise bir yanıt verilmedi. Hatta okul belediyenin tanıtım kitapçıklarında ilkokul olarak gösterildi” dedi.
Hüseyin G, “Okulun çevre düzenlemesinin ardından bir şadırvan yapıldığını ve kapı girişine cami olduğunu belirten tabelanın asıldığını gördük. Ayrıca ibadethane olan bir yere neden ‘umuma açık’ denir. Umuma kapalı cami mi var. Şimdi eğitimle din nasıl iç içe olacak” diye konuştu.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka yurttaş ise “100 metre ileride Piri Reis Camii var. Orada hafta içi yaklaşık 10 kişilik bir cemaat namaz kılıyor. Yoğunluk cuma namazında yaşanıyor. Bu bir ihtiyaç meselesi değil, tamamen ideolojik bir yaklaşım” dedi.
‘Camiyi yaptılar, kılıfını hazırlıyorlar’
Eğitim-Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Emin Ekinci ise okul imar planı ile ilgili bir planın olmadığını, ancak bir okul ile caminin iç içe olamayacağını ifade etti. Ekinci şunları söyledi: “İnsanların ve hatta okul yöneticilerinin bilgisi olmadan birçok okul imam hatibe dönüştürüldü. Bu sefer caminin de içine sokulması ayrı bir anlam taşıyor. Okul altında böyle bir şeyin olması kabul edilemez. Binaya bir okul ismi vererek her şeyi kılıfına uydurmaya çalışıyorlar. Burada da camiyi okul kılıfının içine sokuyorlar.”
Büyükçekmece Belediyesi de kendilerine imam hatip okulu ve caminin iç içe olması yönünde çok sayıda şikâyetin geldiğini, ancak sorumluluğun Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğunu belirtti. Bu arada okulun yapımında katkı sunan ailenin okulun girişine asılan tabelanın konulmasını şart koştuğu ileri sürüldü.