İllüzyonist doktor Ankara'da
Uzaydaki astronotlara gerektiğinde ameliyat yapılabilmesi için geliştirilen ''Da Vinci'' robotuyla yaklaşık 2 binden fazla operasyon yapan ABD'li 38 yaşındaki ünlü ''illüzyonist'' cerrah Dr. Randy Fagin Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde prostat kanseri ameliyatına girdi.
cumhuriyet.com.trNASA ve ABD Savunma Bakanlığının ortak projesi olarak geliştirilen ''Da Vinci'' robotuyla ameliyat yapan dünyanın sayılı hekimlerinden biri olan Dr. Fagin, Ankara'ya gelerek, robotik radikal prostatektami ameliyatına girdi.
Prostat kanseri tanısı konan ve operasyona karar verilen 53 yaşında bir erkek hastayı ameliyat eden Dr. Fagin, ameliyat başarısında el becerisinin çok önemli olduğunu söyledi.
Dr. Fagin, operasyonlarının başarısında, illüzyonistliğine bağlı olarak el becerisinin iyi olmasının da çok etkili olduğunu söyledi. ''İllüzyonist olarak hiç hastanızı kaybettiniz mi?'' sorusunu Fagin, ''Ben insanları kaybetmedim ama prostatlarını kaybettim'' diye cevaplandırdı.
Bugüne kadar 2 binden fazla robotik cerrahi uygulaması yaptığını dile getiren Fagin, Türkiye'de de bu alanda çok başarılı işler yapıldığını belirtti. Fagin, Türkiye'ye de Türk hekimlere alanda yardımcı olabilmek amacıyla geldiğini anlatarak, ''Buradan canlı yapılan ameliyat, Antalya'da gerçekleştirilecek 8. Endoüroloji Kongresi'ne ve Avrupa Ürolojik Teknolojik Topluluğu Toplantısı'na katılan 750 cerrah tarafından izlenecek'' dedi.
"Türkiye'de 5 robot var"
Ankara Atatürk Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. Derya Balbay da robotik cerrahinin hastaya ve hekime daha az kesi, daha az kanama ve daha az ağrı gibi konfor sağladığını söyledi.
Robotik cerrahi yönteminin prostat kanseri başta olmak üzere ürolojik kanserler, doğumsal böbrek bozuklukları, pelvik sarkma ile rahim kanseri ve çeşitli genel cerrahi ameliyatlarında kullanılabildiğini ifade eden Balbay, tekniğin hekimin ameliyata uygun bulduğu her hastaya uygulanabildiğini belirtti.
Balbay, robotik cerrahi uygulamalarının dünyada ilk defa 2000'li yıllarda başladığını, en çok ABD olmak üzere gelişmiş batılı ülkelerde uygulandığını belirterek, ''Şu anda dünyada toplam bin 300 tane robot bu amaçla kullanılıyor. Bunların bin tanesi ABD'de, 300'ü diğer ülkelerde. Türkiye'de de 4'ü İstanbul'da ve 1'i Ankara'da olmak üzere 5 robot bulunuyor'' diye konuştu.
"Ameliyat nasıl yapılıyor?"
Robot ile ameliyatın hekime daha iyi çalışma imkanı sunduğunu dile getiren Balbay, hekimin hastanın iç organlarını 3 boyutlu ve büyütülmüş olarak görebildiğini, robotun çok yönlü ve hassas hareketlere sahip parçaları sayesinde en kuytu bölgelerde bile işlem yapılabildiğini belirtti. Balbay, ''Sorunlu bölgeye çok yakın görüş sağlayan teknik sayesinde hekim bölgeye kısa sürede ve net şekilde müdahale edebildiğinden kanama az oluyor'' dedi.
Prostat kanseri ameliyatlarında robotik cerrahi uygulaması için tümörün vücudun hiçbir yerine sıçramamasının ilk şart olduğuna dikkati çeken Balbay, ''Hastanın kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonları yeterli olmalı ve daha önceden karın içinde bir ameliyat geçirmemiş olmalı'' dedi.
Ameliyatın genel anestezi altında yapıldığını ifade eden Balbay, ameliyat sürecini şöyle anlattı:
''Hastaya uyutulduktan sonra ameliyat masasında başı yere yakın, ayakları yerden uzak kalacak şekilde özel bir pozisyon veriliyor. Daha sonra gerekli ameliyat sahası temizlendikten sonra hastanın karnına küçük bir iğne batırılarak karın gazla şişirilerek karın ön duvarı bağırsaklardan uzaklaştırılıyor.
Sonra 12 milimetre çapında küçük bir kesi yapılıyor. Bu kesiden içeri sokulan kamera ile karın içinin görülebilmesi sağlanıyor. Ardından da gerekli diğer girişler yapılıyor. Bu girişlerden biri kamera, 3'ü robotun kolları için ve bir tane de masa başındaki cerrahın yıkama ya da bazı yerleri tutma ya da zımbalama işlemi için açılıyor. Masa başındaki cerrah ekrandan bakarak, kontrol masasından robotla ameliyatı gerçekleştiren cerrahın direktiflerini yerine getiriyor.''