İlham kaynağı kızlar

Kaosun göbeğinde kalan ülkemizde madalyalar, şampiyonluklar Türkiye’nin yüz akı kızlardan geliyor.

Arif Kızılyalın / Cumhuriyet

Biz bu kupayı Özgecan ve nice Özgecanlar için de kazandık” diyordu Eczacıbaşı Vitra Kadın Voleybol Takımı’nın kaptanı Esra Gümüş Kırıcı, Unendo Yamamay galibiyetiyle gelen DenizBank Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu’nun ardından...

Tanju Kaya, şampiyona madalyalarını takdim ederken Türk kadını için ayrı bir gurur gecesi yaşanıyordu. Gerçekten Eczacıbaşı’nın bu zaferi, birkaç gün önce Fenerbahçe Kadın Masa Tenisi Takımı’nın Türkiye’ye getirdiği Avrupa Şampiyonluğu, yine Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı’nın final-four’a yükselişi, judocu, karateci, atlet kızlarımızın başarısı, Türk kadınının spordaki onurlu başkaldırışından başka bir şey değil. Toplumun birçok kesiminde, ‘ikinci sınıf vatandaş’ muamelesi görüp, eğitim, hatta yaşam hakkı elinden alınan kızlarımızın spordaki bu duruşu, neredeyse nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlar için iyi bir rol model olur ya da olmaz bilinmez ama bir gerçek var ki, sportif başarılar ‘feminen.’

10 altın yıl

Kadın sporcular, son yıllarda erkek meslektaşlarını başarı anlamında neredeyse ikiye katladılar. Özellike voleybol, atletizm, cimnastik, basketbol, masa tenisi, yüzme gibi branşlarda ‘kadın hakimiyeti’ söz konusu. Kadın sporcular Gençlik Spor Bakanlığı verilerine göre, dünya ve Avrupa şampiyonası türü büyük ölçekli organizasyonlarda 2080 madalya kazandırdılar.

Takım sporlarında madalya patlaması

Kadın sporcular atletizm, yüzme, judo, karate, güreş gibi branşlar dışında, takım sporlarında daha başarılı oldular. Eczacıbaşı Vitra Kadın Voleybol Takımı’nın kazandığı DenizBank Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunun yanı sıra önceki yıllarda Vakıfbank ve Fenerbahçe’nin aynı kupayı müzesine taşıması, yetişme çağındaki kızların voleybol branşını tercih etmesinde büyük rol oynadı.

Rol modeli oldular

Eski Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık, bu patlamayı yorumlarken, “Şimdi, anne babasını ikna edip küçük yaşta voleybol okullarımıza gelen kızlar orada sosyalleşiyorlar. Eczacıbaşı, Fenerbahçe, Vakıfbank gibi büyük ölçekli takımların alt yapısında sadece sportif eğitimle de sınırlı kalmıyorlar, pedagojik destekten tutun, yeme içme, temizlik, zorunlu eğitim alışkanlıkları batılı seviyelere çıkıyor. Neslihanlar, Özgeler, Gözdeler, küçücük kızların rol modeli haline geldi, bu önemli” dedi.

90 bin voleybolcu

En fazla kadın sporcuyu yaklaşık 90 bin lisanslı sporcu ile voleybol branşı barındırıyor. Filedeki lisanslı erkek sporcu sayısı 70 binle kadınların arkasında kalıyor. Voleybolu, basketbol, hentbol, cimnastik, yüzme ve atletizm izliyor.

Karatenin altın kızları

Kata milli takımımız Avrupa Şampiyonası’nda birbirinden güçlü rakiplerini geçerek altın madalya aldı ve ülkemize büyük gurur yaşattı.

2015’e fırtına gibi girdiler

Milli sporcu İpek Soylu, 2014 yılında ABD Açık Tenis Turnuvası’nda genç çiftler kategorisinde şampiyonluğa ulaşarak ‘Türkiye’nin ilk Grand Slam şampiyonu’ unvanını elde etti.

* Avrupa kadınlar 23 yaş altı güreş şampiyonasında Evin Demirhan ve Hafize Şahin bronz madalyanın sahibi oldu.

* 1. Olimpik kategori Avrupa tekvando şampiyonasında Rukiye Yıldırım, Nafia Kuş altın madalya kazandı.

* Milli yüzücü Zeliha Keser Çok uluslu yıldızlar yüzme şampiyonasında 400 metre serbestte birinci, 800 metre serbestte ikinci oldu.

* Milli yüzücü Zeynep Güneş, İspanya Open yüzme şampiyonasında 9 yeni Türkiye rekoru kırarak, 2 olimpiyat A barajını geçmeyi başardı. 2 altın, 1 bronz, 1 gümüş madalya kazandı.

* Judo Avrupa Gençler Kupası’nda 3 altın, 3 gümüş, 4 bronz madalya kazanıldı. Altın: Melisa Çakmaklı, Damla Çalışkan, Kübra Kara Gümüş: Sebile Akbulut, Şehnaz Güz, Firdevs Toprak Bronz: Gül Kader Şentürk, Nazlıcan Kılıç, Merve Taş, Çiğdem Bora.

Faruk Eczacıbaşı: Kupamız Türk kızlarının zaferi

Faruk Eczacıbaşı: (Eczacıbaşı Vitra Kulübü Başkanı): Bizim kazandığımız DenizBank Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi Kupası yıllardır süre gelen planlı çalışmamızın karşılığı. Bu, Türk kadınının, Türk kızlarının zaferidir. Kazandığımız bu kupa, alt yapı spor okullarındaki kız evlatlarımızın spora, sosyal yaşama, eğitime daha bir gayretle, istekle ve heyecanla sarılmasını sağlayacaktır. O yüzden çok önemli bir zaferdir bu. Biz biliyorduk ki çalışıp başarılı olacağız, set set, sayı sayı bu kupaya ulaştık. Ve geride olduğumuz anlarda bile hiç umudumuzu kaybetmedik. Kızlarımızla gurur duyuyoruz.

Neşe Gündoğan: Başarılar gurur ve ilham kaynağı

Neşe Gündoğan (TMOK Genel Sekreteri): Kadınlarımız Türk sporunun gurur ve ilham kaynağı oldular. Kadın sporcularımızın ve takımlarımızın son dönemdeki önemli başarıları, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda kadın sporcularımızın sayısının Olimpiyat tarihimizde ilk kez erkek sporcu sayısını geçmesinin ve Olimpiyat takımımızın yüzde 60’ının kadınlardan oluşmasının tesadüf olmadığını gösterdi. Bu başarı hikayelerinin altında yetenekli, azimli, disiplinli, sorumlu ve özgüvenli kadın sporcularımız ve onlara destek verenler var. Gelecek nesiller için model ve ilham kaynağı oluyorlar.

Fikret Çetinkaya: Binlerce çocuğun umudu olduk

Fikret Çetinkaya (Fenerbahçe Amatör Şubeler Sorumlusu): Fenerbahçe olarak kızlarımızın ve amatör sporcularımızın yanındayız. Kızlarımız başta olmak üzere genç sporcu adaylarımız için tüm imkânları seferber ediyoruz. Masa tenisinde çok iddialı bir hedef koyduk ve namağlup bir şekilde şampiyonluğa ulaştık. Umarım bundan sonra Türkiye’de amatör spora bakış açısı değişir. Sponsorların destek olması lazım. Bünyesinde en çok kız sporcu bulunduran şubeler bizde. Yüzlerce, binlerce çocuğun umudu olduk.

Ödül yönetmeliğinden ne yazık ki kızlarımız hak ettiği payı alamıyor, alması gerekiyor.