İlerlemiş kanserde sıcak kemoterapi
Prof. Dr. Taner Oruğ: Sıcak kemoterapi (HIPEC) kanser hastalarına daha uzun bir yaşam şansı sunuyor. Ama asla pempe umutlarla sunulmamalı.
cumhuriyet.com.trSıcak kemoterapi yani “hipertermi intraperitoneal kemoterapi (HIPEC)” uygulamasıyla hastanın vücut sıcaklığı belli bir derecenin üzerine getiriyor ve kanserli hücre duvarlarının daha kolay yıkılması sağlanıyor. Özellikle karın içi tümörlerinde de etkili olan tedavi, tekrarlayan kanser türlerinde de başarılı sonuçlar veriyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Taner Oruğ, HIPEC’in kanser hastalarına daha uzun bir yaşam şansı sunduğunu belirterek “Hİ- PEC hastanın yaşam süresini uzatıyor ama asla pempe umutlarla sunulmaması gerekir” dedi.
Cerrahi operasyon
Medicana Kadıköy Hastanesi’nden Prof. Oruğ, HIPEC tedavisinin, abdominal (karın) boşluğun ısıtılmış kemoterapi ilaçlarıyla doldurulmasını olduğunu söyledi. HIPEC’in, karın bölgesinden tümörler veya lezyonlar çıkarıldıktan sonra gerçekleştirilen bir cerrahi operasyon olduğunu anlatan Oruğ, merak edilenleri yanıtladı.
HIPEC nedir?
İlerlemiş tümörlerde, karın içinde sınırlı kanserlerde, ancak uzak metastaz (kanserin vücudun başka bölgesine yayılması) yapmamış, eğer ameliyat olmazsa ve bu işlem yapılmazsa iki üç ay içinde hayatını kaybedecek hastalara uygulanan işlemdir. Yalnızca hastanın ömrünü uzatır, kesin çözüm değildir. Hiçbir zaman pembe tablo çizilmemelidir.
En sık hangi hastalarda kullanılır?
Nüks etmiş (tekrarlamış), karın zarına yayılmış over (yumurtalık), kalın bağırsak, mide, karın zarının kendi tümöründe kullanılır.
İşlem nasıl yapılır?
Hastanın tümörünün cinsine, fiziksel özelliklerine göre medikal onkologla değerlendirme yapılır ve verilecek ilaç planlanır. Daha sonra cerrahi olarak bu alan temizlendikten sonra geride hiçbir şekilde tümör hücresinin kalmaması için karın kapatılır ve karın çevresinden yerleştirilen direnler aracılığıyla karnın içini 2-3 litre serum verilir, karın şişirilir. Karın içindeki sıcaklığı 42.5 derece ve üzerine çıkarınca ilaç verilir. İlaçla hastanın karnının içi 60-90 dakika süreyle yıkanır. Karın içi tamamen yıkanırken karın içinde gözle görülmeyen tümör hücrelerinin de öldürülmesi hedeflenir. İşlem genel anestezi altında ameliyat sırasında yapılır, ortalama 6-7 saat sürer. “