'İlerleme Raporu'ndaki kaygılar sürece son darbe'
Financial Times, Avrupa Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nda dile getirdiği kaygıları "zaten durmuş olan bir sürece en son darbe" olarak niteledi. BBC ise, Rum Kesimi ile yaşanan sorunlar ve bazı AB devletinin muhalefetinin Türkiye'nin üyeliğine engel oluşturduğunu savundu.
cumhuriyet.com.trAvrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu ve buna ilişkin açıklamalar, yabancı medyanın dikkatini çekti. Financial Times gazetesi, Avrupa Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nda dile getirdiği kaygıları "zaten durmuş olan bir sürece son darbe" olarak niteledi. BBC ise, Rum Kesimi ile yaşanan sorunlar ve bazı AB devletinin muhalefetinin Türkiye'nin üyeliğine engel oluşturduğunu belirtti.
'Türkiye geri ateş etti'
Financial Times, "Türkiye, Avrupa Komisyonu, insan hakları ve Kıbrıs (Rum Kesimi) ile gergin ilişkileri konusunda eleştirmesi üzerine Brüksel'e geri ateş etti. Aralarındaki atışma, Ankara'nın Avrupa Birliği üyelik hedefindeki engellere vurgu yapıyor" yorumunu yaptı. Avrupa Komisyonu'nca dile getirilen "kaygıları, zaten durmuş olan bir sürece son darbe" olarak nitelendiren gazete, Komisyon'un ifade özgürlüğü, kadın hakları ve din özgürlüğüne ilişkin kaygılarına vurgu yaptığını, tüm bu alanlarda Ankara'nın, AB'ye katılmak için gerekli olan düzeylerin altında olduğunu söylediğini belirtti.
Raporun aynı zamanda Türkiye ile Rum Kesimi arasındaki gerilimlerden duyulan üzüntüyü dile getirdiğini kaydeden gazete, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin Türkiye ile AB arasında dış politika gibi alanlarda daha çok işbirliğinin yapılması çağrısını yaptığına dikkat çektikten sonra "Ancak Türk yetkililer, ülkenin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın artık AB zirvelerine davet edilmemesinden şikayet ediyorlar" diye yazdı.
'Başka potansiyel üyeler Komisyon'dan daha iyi not aldı'
İngiliz gazetesi, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın rapora yönelik eleştirilerine de işaret ettiği haberinde, "Başka potansiyel üyeler, Komisyon'dan çok daha olumlu değerlendirmeler aldı" dedi ve Sırbistan'ın resmen aday olarak önerileceğini, Türkiye ile birlikte Ekim 2005'de resmen üyelik müzakerelerine başlayan Hırvatistan'ın ise, Temmuz 2013'de Birliğin 28'inci üyesi olması beklendiğini kaydetti.
'Türkiye'nin üyeliğine Rumlarla ilişki engeli'
İngiliz yayın kuruluşu BBC de, Avrupa Komisyonu'nun Sırbistan'a aday statüsünün verilmesi, Karadağ ile üyelik müzakerelerinin başlatılması tavsiyesinde bulunduğuna dikkat çekerken, "Ancak Türkiye konusunda Komisyon, müzakerelerin 'bir yılı aşkın bir sürede ilerlemediğini' de söyledi" dedi. BBC "Türkiye'nin AB üyesi devlet Kıbrıs (Rum Kesimi) ile ilişkileri, Türkiye'nin üyeliğine başka AB devletlerinin muhalefeti ile birlikte engeldir" yorumunu da yaptı.