İlanla prezantabl rektör aranıyor

YÖK 19 üniversite rektörlüğü için ilana çıktı. Duyuruda, rektör aday adaylarının doldurması icin CV de yayımlandı. Her üniversite için 3’er aday belirlenecek.

Sinan Tartanoğlu

 

OHAL KHK’si ile rektör adaylarının belirlenmesi için üniversitelerde kurulan seçim sandıklarının kaldırılmasının ardından YÖK, 19 üniversite için ilana çıktı. Aday olmak isteyen profesörlerin, aday olduğu üniversitede görevlisi olmasının gerekmediğinin belirtildiği ilanda örnek CV de yer aldı. Adayın doldurması istenen CV’de; uluslararası yayınlar, uluslararası çalışma deneyimi gibi hanelerin olduğu görüldü. Formda adaylardan en fazla 300 karakter içinde “Sizi rektör olmaya sevk eden temel nedenler” ve “rektör adayı olarak potansiyelinizi ve vizyonunuzu ortaya koyacağını düşündüğünüz en çok 3 çalışma” gibi soruları yanıtlaması istendi. Formda rektör adayının yabancı dil bilgisi için “ileri, orta, temel” seviyelerden birini işaretlemesi istendi. Formdaki, başvurduğunuz rektörlük görevi ile ilgili misyonunuz ne” sorusu dikkat çekti. OHAL KHK’si ile üniversitelerde seçim sandıkları kaldırıldı. Rektör adaylarını YÖK’ün belirleyeceği, Cumhurbaşkanı’nın ise atayacağı yeni sistemde 19 üniversite rektörlüğü için ilana çıkıldı.

Başvurular YÖK’e

YÖK, Ardahan, Artvin Çoruh, Bartın, Batman, Bitlis Eren, Çankırı Karatekin, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, İzmir Bakırçay, İzmir Demokrasi, Karamanoğlu Mehmetbey, Kırklareli, Kilis 7 Aralık, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Osmaniye Korkut Ata, Siirt, Yalova üniversitelerini rektör ataması yapılacağını duyurdu. Duyuruda, “İlgilenenler, 21 Kasım tarihinden 28 Kasım mesai bitimine kadar YÖK Başkanlığı’na başvuruda bulunabillirler” ifadeleri kullanıldı.

'Her üniversiteden olabilir’

Açıklamada, aday aday için başvuruda bulunacaklar için aranan koşullar da sıralandı. Buna göre aday adayının en az üç yıldır profesör olması, devlet memuru koşullarını taşıması ve 67 yaşını tamamlamamış olması başvurması için yeterli olacak. Rektör adayının rektör olmak istediği üniversitede çalışıyor olması gerekmeyecek.

CV’leri bile tek format

Duyuruda aday adaylarının doldurması için CV de yayımlandı. Formda adayın akademik derecelerde ve idari görevlerde kaç yıl çalıştıkları, “ileri, orta, temel” seviyelerinde yabancı dil durumları, yayınları, katıldıkları uluslararası çalışma gibi bilgiler soruldu. Ayrıca formda, 300 karakter içinde yanıtlamak üzere “rektör adayı olmaya sevk eden temel sebepler”, “Şimdiye kadar yapmış olduğunuz çalışmalar içinden rektör olarak potansiyelinizi ve vizyonunuzu ortaya koyacağını düşündüğünüz en çok 3 çalışmayı belirtiniz ve çalışmaların amacı ve kapsamı hakkında özet bilgi veriniz”, “başvuru yaptığınız üniversite ile ilgili olarak öngördüğünüz proje ve tasarılar varsa bunlardan ikisini amacı ve kapsamı ile birlikte yazınız” ve “başvurduğunuz rektörlük görevi ile ilgili misyonunuzun ne olacağını belirtiniz” haneleri de yer aldı.

Başvurudan sonra mülakat

Adayları tek tek değerlendirecek YÖK, “uygun gördüğü” adayları YÖK Genel Kurulu’na davet edecek. Burada adaylara, “Rektör adayı olduğunuz üniversitenin sorunları sizce neler? Sizin çözüm önerileriniz neler? Tasarladığınız yeni projeleriniz var mı” gibi sorular yöneltecek olan YÖK Genel Kurul üyeleri, her üniversite için belirlediği 3’er adayı cumhurbaşkanına gönderecek.