İlaçta yurtdışı atılımı

Abdi İbrahim, 2017’de Cezayir’de üretime başlayacak

Zehra Özdilek

Kazakistan’da şu anda 24 milyon kutu üretim kapasitesi var.

Abdi İbrahim ilaç firmasının Kazakistan’daki şirketi Abdi İbrahim Global Pharm bünyesinde, 60 milyon dolarlık yatırımla üretime başlayan tesisin kapıları ilk kez Türk basınına açıldı. Üretime başlamasından kısa bir süre sonra iyi üretim uygulamaları alanında verilen en önemli belgelerden biri olan GMP’yi almaya hak kazanan tesisle ilgili olarak Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, “2020 vizyonumuzda 1 milyar dolarlık ciroya ulaşarak dünyada ilk 100 ilaç firmasından biri olma hedefi var. Kazakistan’ın yanı sıra Cezayir’de de yeni yatırımımızın heyecanını yaşıyoruz.

Cezayir’de 50 milyon dolar tutarla hayata geçirdiğimiz tesisimizde 2017’de üretim başlayacak” dedi. Abdi İbrahim’in Esenyurt’ta bulunan, içinde üretim tesisi, Ar-Ge ve lojistik merkezlerinin yer aldığı kampusu için gerçekleştirdiği yatırım tutarı 285 milyon dolar. Bu yatırımın ardından, geçen yıl 100 milyon dolarlık yatırım bütçesi ile Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisinin temellerini atan Abdi İbrahim’in 60 milyon dolarlık Kazakistan yatırımı ise yıllık 24 milyon kutu kapasiteyle üretime başladı.

190 ÇALIŞANI VAR

190 kişinin çalıştığı Abdi İbrahim Global Pharm’da başta diabet ve antiviral ürünler olmak üzere, merkezi sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan ürünler ve kardiyovasküler ilaçlar üretiliyor. Üretime geçtiği ilk ülke olma özelliği taşıyan Kazakistan’ın en kapsamlı tesisi olan Abdi İbrahim Global Pharm’ın Abdi İbrahim’in toplam cirosuna 2016’da 15 milyon dolarlık katkıda bulunması öngörülüyor. Nezih Barut, yaklaşık 3 bin çalışanı ile sektörün istihdam lideri olduklarını kaydetti. Barut “Kazakistan’daki fabrika zaman içinde 100 ürünü üretecek konuma gelecek. Kazakistan’da hem ihale hem de serbest pazarda büyüyeceğiz” dedi.

KAZAKİSTAN'DAN İHRACAT BAŞLADI

Bu yıl Kazakistan fabrikasından ilk ihracatı Afganistan’a ve Azerbaycan’a yaptıklarını, 2017’de de Gürcistan’a satışa başlayacaklarını anlatan Barut, “2020’ye doğru giderken ihracat faaliyetlerimize hız katarak, serbest pazarda da büyümemizi sürdüreceğiz. Kazakistan için hedefimiz 40 milyon dolar rakamına ulaşmak” diye konuştu. 2000’den bu yana, tamamlanmış ve yürütülmekte olan yatırımlarının toplamının 610 milyon dolara tekabül ettiğini vurgulayan Barut, “Esenyurt’taki üretim kompleksinde 2017 içinde temelini atmayı planladığımız ve toplam 115 milyon dolar yatırım bütçesi ile Onkoloji Ürünleri Üretim Tesisi ve Steril Enjektabl Ürünler Üretim Tesisi olmak üzere iki yeni tesis yatırımımızı öne çekme kararı aldık. Bunun yanında şu an faaliyet halinde olan aynı kampüsteki kimyasal ilaç üretim fabrikamızın kapasitesini artırdık” dedi.