İlaçları para
İlaç sorununun eczanelerden değil depolardan kaynaklandığını söyleyen Türkiye Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan, “iki farklı ildeki eczanelerin birbiri ile ilaç alışverişi yapmasının yasak olduğuna” dikkat çekti.
Sinan TartanoğluBazı ilaçların eczanelerde bulunamadığına ilişkin şikâyetler gün geçtikçe artıyor. Antiviral ilaçlar, ülser ilaçları, mide ilaçları, çocuk antibiyotikleri, B12 vitamini gibi pek çok ilaç bulunamıyor. Yeni ilaç kuru tarifesinin 15 Şubat’ta belirleneceğine, ilaçların zamdan önce piyasaya sürülmediğine dikkat çekiliyor. Türkiye Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan, “Firma yollamıyor, ‘depolarda var’ diyor. Depolar ‘bizde yok’ diyor. Biz de hangisine inanacağımızı şaşırdık. Her gün olmayan ilaç listesine en az 10 çeşit ilaç ekleniyor” dedi. Hastanelerin iller arasında ilaç alışverişi yapabildiğine ancak iki farklı ildeki eczanelerin birbiri ile ilaç alışverişi yapmasının yasak olduğuna dikkat çeken Saydan, “Bu sorunu bakanlığa ilettik, umarız çözecekler” dedi.
Antiviral ilaçların, ülseratif kolit ilaçlarının, mide ilaçlarının, çocuk antibiyotiklerinin, B12 vitaminlerinin bulunamadığı yönündeki açıklamanın ardından Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, TEİS’e yazı yazdı. Bakanlık, TEİS’ten piyasada bulunmayan ilaçların adlarını ve barkod numaralarını talep etti. TEİS’ten bakanlığa verilen yanıtta bulanamayan ilaçların listesi gönderildi. Ancak yazıda farklı illerdeki eczanelerin birbirleri ile ilaç alışverişi yapmasının engellendiği belirtildi.
‘İl dışı takas açılmalı’
Devlet hastanelerinin iller arasında ilaç ve tıbbi malzeme alışveriş yapabildiklerine, eczacılar hakkındaki kanunun da buna izin verdiğini belirten Saydan, “Ancak il dışı takası yasaklandı. Ben Kırıkkale’deki eczacı arkadaşımdan ilaç alamıyorum. Eğer il dışı takası açılacak olursa tedarik sıkıntısını daha kolay gideririz. Bakanlığa bunu bildirdik, inşallah tedbir alınacaktır” dedi.
‘Şaşıracağız’
Saydan, yeni bedellerin 19 Şubat’ta yürürlüğe gireceğine dikkat çekti ve “21 Şubat sabahı bulunamayan ilaçların piyasaya verildiğini görünce şaşıracağız” dedi.
‘30 ilaçtan sadece 5’inin eşdeğeri var’
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise piyasada en az 140 ilacın olmadığını belirtti. Çolak, “Özel bir kalem yok. Diyabet ve tansiyon var. Her hastalıktan bir iki kalem var. Muadili olanlar var, olmayanlar var. Bizi muadili olmayanlar daha çok ilgilendiriyor” dedi. Çolak, erişim sorunu yaşanan 30 temel ilaçtan sadece 5’inin muadilinin bulunabildiğine dikkat çekti.