İlaç israfına dikkat

Türk Eczacıları Birliği'nin( TEB) açıklamasına göre, Türkiye'de reçeteye yazılan her iki ilaçtan biri gereksiz şekilde reçeteleniyor.

cumhuriyet.com.tr

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye'de ilaç israfının önemli boyutlarda olduğunu belirtti.

İlaç israfının akılcı olmayan ilaç kullanımından kaynaklandığını kaydeden Çolak, ''İlaçların gereksiz kullanılması, doktor tarafından reçetelenmeden ve eczacı tarafından önerilmeden üçüncü şahısların önermesi veya bilimsel olmayan duyumlar ve öneriler doğrultusunda kullanılması bu durumun nedenleri arasında gösterilebilir. Ayrıca, ilaç kullanımının yarıda kesilmesi ve ilaç tedavisinin doktor yönlendirmesi olmadan bırakılması en önemli israf nedenleri arasındadır. Bir diğer deyişle, ilaçların akılcı olmayan kullanımı toplum ve birey sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra ilaç israfının ana sebeplerindendir'' dedi.

 

Uygun ilaçlar uygun dozda kullanılmalı

Çolak, ilaç israfının uygun ilaçların uygun dozda kullanılmasıyla önlenebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

''İlaç israfının önüne geçilmesi, ilaçların yeterli süre kullanılması ve tedavinin kendilerine, topluma maliyetinin mümkün olan en düşük seviyede tutulması demektir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hem dünyada hem de Türkiye'de en önemli ilaç israfı nedenleri arasından gösterilebilir. Örneğin, Türkiye'de reçeteye yazılan her iki ilaçtan birinin gereksiz şekilde reçetelendiği düşünmekteyiz. Dolayısıyla, akılcı olmayan bir şekilde reçetelenen veya kullanılan ilaç miktarının çok ciddi boyutlarda olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, ilaç israfının boyutu ve miktarı hakkında erişilebilen net bir rakam bulunmamaktadır. Ancak tahmin yapmak gerekirse akılcı olmayan ilaç kullanımında en ön sırada yer alan antibiyotiklerin en çok israf edilen ilaçlar arasında söylemek mümkün.''