İl il kayak keyfi

Kış mevsiminin etkisini gösterdiği şu günlerde, şehir hayatından uzaklaşmak isteyen yurttaşlar kayak merkezlerine yoğun ilgi gösteriyor. İşte sizler için derlediğimiz Türkiye'nin önde gelen kayak merkezleri...

cumhuriyet.com.tr


BİTLİS

Bitlis Kayak Merkezi


Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesinde, Diyarbakır - Tatvan - Van karayolu üzerinde bulunmaktadır. Van gölünün yaklaşık 25 km. güneydoğusunda yer alan Bitlis’in kendisi kayak merkezidir. Kayak alanları şehir merkezinin doğu ve batı kesimlerinde yer almaktadır. Doğudaki Dideban (1821 m.) ve Sapgör Dağları ile batıdaki Altınkalbur Dağları kayak alanı olarak kullanılmaktadır. Kış mevsiminde sürekli kar yağışı alır. Kar kalınlığı 100 - 200 cm.(1- 2 metre)dir. Kayak sezonu olarak Aralık - Nisan dönemlerinde hizmet vermektedir. Kayak tesisleri batıdaki Altınkalbur Dağlarında yer almaktadır. Pistler orta ve zor düzeyde zorluk derecelerindedir. Uzunluğu 726 m., kapasitesi 720 kişi/saat olan bir adet teleskisi bulunmaktadır. Kayak merkezinde bir kayak evi bulunmaktadır. Konaklama ve diğer hizmetler için şehir içindeki yerlerden yararlanılmaktadır. Ankara 1100, İstanbul 1504, İzmir 1465 km’dir. Çeşitli illerden karşılıklı otobüs seferleri bulunmaktadır. Muş Havaalanı 85,Van Havaalanı 160 km. mesafededir.


İZMİR

Bozdağ Kayak Tesisi

İzmir ili, Ödemiş ilçesi, Bozdağı Köyü sınırları içinde Bozdağı’nda kurulmuştur.  BOZDAĞ, hem bir kasabanın hem de dağın ve kayak merkezinin adıdır.İzmir’e 110 km uzaklığındadır Kasabadan çıkıp dağın zirvesine doğru kıvrılarak ilerleyen yol Bozdağ Kayak Merkezine çıkmaktadır. Kış mevsiminde sürekli kar yağışı alır. Aralık ayından Mart ayına kadar kayak yapmak mümkündür. Normal kış koşullarında kar kalınlığı 80-120 cm. civarındadır.

Kayak alanları 1528 m. - 2157 m. yükseklikleri arasındadır. Özellikle dağın kuzeye bakan yamaçlarında Alp disiplini kayak uygulamaları yapmak için elverişli bir ortam sunar.Kuzey yamaçları Alp Disiplini’ne uygundur.3 adet mekanik tesis bulunmaktadır.

Bozdağ Kayak Merkezi Oteli, Balçova Termal tarafından işletilmektedir.Şömineli şark köşeli dağ ve ova manzaralı, hafta sonları canlı müzikli çatı barımız ile sizlere hizmet vermektedir.

İzmir - Torbalı mevkiinden uzaklık : 150 km
İzmir - Salihli mevkiinden uzaklık  : 130 km
Şehir merkezinden Kayak tesisine otobüs veya özel araçlarla ulaşmak mümkündür.


AĞRI

Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi

Ağrı Eleşkirt Güneykaya kayak merkezi E-3 D-100 Karayolu üzerinde Ağrı'dan Erzurum istikametinde Eleşkirt İlçesini geçince 6.Km de bulunmaktadır. Tesis Eleşkirt ilçesine 4km Ağrı'ya ise 45km mesafededir. Tesis 99-00 kış sezonunda faaliyete geçmiştir.

Kış mevsiminde sürekli kar yağışı alır. Aralık ayından Nisan  ayına kadar kayak yapmak mümkündür. Kar kalınlığı 1-2 metreyi buluyor.
 

Eleşkirt Guneykaya Kayak Merkezi pistleri nasıldır? Kayak Merkezi'ndeki imkanlar nelerdir? Kafeterya 60 kişilik (Kafeterya hizmete açık değil. Kışın yolun açılması çok zor). Konaklama tesisi yok. Günübirlik tesis yok. Orta ve zor pistlere sahip pistte otel yok, eğlence yok. Sağlık merkezi, ambulans yok. 1 adet kar aracı mevcuttur.
   
Ağrı Eleşkirt Güneykaya kayak merkezinde bir Otel, iki Günübirlik Tesis bulunmaktadır. Ağrı Eleşkirt Güneykaya kayak merkezi E-3 D-100 Karayolu üzerinde Ağrı’dan Erzurum istikametinde Eleşkirt İlçesini geçince 6.Km de bulunmaktadır.




ANKARA

Elmadağ kayak Merkezi


Elmadağ Kayak Merkezi, Ankara ili sınırları içinde, Elmadağ‘ ın kuzey yamaçlarında yer almaktadır. Kent merkezine yakınlığı avantajıdır.

Kış mevsiminde sürekli kar yağışı alır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü merkezde kayak sezonu Ocak-Mart arasındadır. Kar kalınlığı 30-60 cm. dir.

Kayak Merkezi Elmadağ‘ın kuzey yamaçlarında, 1500-1850  m. yükseklikler arasında bulunmaktadır. Pistler ağaçsızdır ve alpin çayırlarla kaplıdır. 548 metre uzunluğunda saatte 720 kişi kapasiteli bir adet  teleski bulunmaktadır. Pist kolay ve orta zorluk derecelerindedir.
   
ODTÜ-Hacettepe-Ankara Üniversiteleri ile Gençlik ve  Spor Genel Müdürlüğü’ ne ait kayak evi ve Turizm Bakanlığı‘na ait Turban otel ve şahıslara ait iki restoran bulunmaktadır. Tesislerde kapalı yüzme havuzu, sauna, diskotek ve restoran mevcuttur. Hava kuvvetlerine ait teleski tesisi, kar üstü aracı ve  kafeterya hizmet vermektedir. Sağlık Ocağı, ambulans, helikopter alanı ve kar aracı yok. Turban Oteli şahıslara devredilerek yatak kapasitesi artırılmıştır.Hava kuvvetlerine ait teleski tesisi,kar üstü aracı ve kafeterya  mevcuttur. Ankara‘ ya 18 km. uzaklıktadır. Şehir merkezinden kayak tesislerine  ulaşım üniversite araçları ve özel araçlarla mümkündür.


KAYSERİ


Erciyes kayak Merkezi


Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi, Kayseri şehir merkezine 25 km. uzaklıktadır. Yol asfalt olup, yıl boyunca sürekli ulaşıma açık tutulmaktadır. Erciyes İç Anadolu’nun Ortasın da olması sebebi ile ulaşım gayet kolaydır. Erciyes’e Ankaradan özel araba ile 3.5 saat otobüs ile 5 saat olup Adana'dan özel araba ile 4 saat otobüs ile 6 saattir.
   
Kış mevsiminde sürekli kar yağışı alır.Erciyes kayak merkezinde kasım ayından mart ayına kadar kayak yapma imkanı vardır.Erciyes kayak merkezinde normal kış koşullarında kar kalınlığı 2 metre civarında olup, toz karda kayma imkanı vardır.

Erciyes kayak merkezinde kayak alanı 1800 - 3000 m arasındadır. Erciyes kayak merkezinde kayak pistlerinin toplam uzunluğu 12 km yi bulmaktadır.Erciyes kayak merkezinde en uzun pist 3.5km. dir. Erciyes’de 8 adet mekanik lift bulunmaktadır. Erciyes kayak merkezindeki liftlerden 3'ü Baby-lift 3'ü eleski ve 2’si zümrüt telesiyej tarafından işletilen ve en çok tercih edileni telesiyejdir. Erciyes kayak merkezindeki 1′inci telesiyej 1500m uzunluğunda olup, 2215 rakımdan başlar ve 2550 rakımda  biter. Daha çok profesyonel kayakçılara hitap eden 2′inci telesiyej 1600 mt uzunluğunda olup kayakçıları 2550 rakımdan 3000 rakıma ulaştırır. Erciyeskayak merkezindeki bu telesiyej Türkiye de bulunan en uzun chair-liftlerdendir.Erciyes de sezon boyunca kayakçıların karşılaşabileceği sağlık problemler için 24 saat hizmet veren Sağlık ocağı bulunmaktadır. Ayrıca kayak pistlerinde Jandarma kontrolü sağlamaktadır.
   
Erciyes Kayak Merkezi'nde şu anda Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’ne ait 140 yataklı Kayak evi İl özel idare müdürlüğünce yaptırılıp Kayseri Gençlik Spor Müdürlüğü'ne devredilen Dedemana kiraya verilen üç yıldızlı 106 yatak kapasiteli Dedeman Oteli, 153 yatak kapasiteli Grand ERAS oteli, 50 yatak kapasiteli ACE oteli. PTT Posta işleri Genel Müdürlüğüne ait Bülent Otel'e kiraya verilen 80 yataklı Bülent Otel bulunmaktadır. DSİ,Karayolları ve Bayındırlık yapı işlerine ait 3 üç otel özelleşmiştir. Bunlardan DSİ oteline 2006-2007 yılında bakım ve onarım yapılmaktadır.



BOLU

Esentepe Kayak Merkezi


Bolu-Ankara yolu üzerinde, Gerede’nin hemen arkasındaki çam ormanlarıyla  kaplı alandadır. Kayak için elverişli dönem Aralık-Mart arasıdır.

Pistler Doğal güzellikler arasında yer alan pistleri değişik zorluk derecelerindedir. Tüm  ilçeye  hakim   mükemmel  bir  manzarası olan Esentepe’nin 4  km. yakınındaki Arkut Dağı’nda bulunan pistlerde  kışın kış sporları, yazın da  çim kayağı yapmak mümkündür. Her türlü konfora sahip bir konaklama tesisi bulumaktadır. Çeşitli aktivitelere olanak sağlamaktadır. Eski İstanbul-Ankara yolu Esentepe mevkiine 3 km  uzaklıktadır. Özel araç veya otobüsle ulaşılabilmektedir.



ELAZIĞ

Elazığ Hazarbaba kayak Merkezi

Elazığ Sivrice Hazarbaba Kayak Merkezi, Sivrice İlçesi sınırlarında  Hazarbaba Dağı’nda bulunmaktadır.Elazığ Sivrice Hazarbaba Kayak Merkezi Elazığ’a 30 kilometre uzaklıkta. Sivrice Hazarbaba arası da 6 km. Yol sürekli açık tutuluyor.

2347 metre zirvesi bulunan Hazarbaba Dağı’nda normal kış koşullarında kar kalınlığı 2- 3 metre civarında.  Elazığ Sivrice Hazarbaba Kayak Merkezinde kayak sezonu aralık ayında başlıyor ve mart ayına kadar devam ediyor.Kayak pistinde amatör ve profesyonel kayakçılara rahat kayma imkanı var.

Elazığ Sivrice Hazarbaba Kayak Merkezi'nde kayak pisti 1500 metre olup, Kayak merkezinde İl özel idareye ait bir tesis ve Valiliğe ait kayak evi bulunuyor.Elazığ Sivrice Hazarbaba Kayak Merkezinde kayak için horizantal 8 pist bulunuyor. Kayak pistleri 3 km.uzunluğunda. Elazığ Sivrice Hazarbaba Kayak Merkezindeki Telesiyejin taşıma kapasitesi şu anda 50 kişi ancak kapasite 100 kişiye kadar arttırılabiliyor. Slalom gerektiren zorlu inişleri olan hazarbaba kayak tesisleri en zorlu pistler arasında yer almaktadır.
   
Her türlü konfora sahip bir konaklama tesisi  bulumaktadır. Çeşitli aktivitelere olanak sağlamaktadır. Elazığ Sivrice Hazarbaba Kayak merkezinde konaklama  imkanı yok. Günübirlik turlar için kullanılıyor. Ancak kayak merkezine 6 km.  uzaklıkta bulunan Hazar gölü kenarında bulunan 100 yataklı Mavigöl ve 150  yataklı Turpol otellerinde konaklama imkanları var. Elazığ Sivrice Hazarbaba Kayak Merkezi Elazığ havaalanına  27 km. , Malatya’ya 100 km., Diyarbakır’a 110 km. uzaklıkta.

 

KASTAMONU

Ilgaz Kayak Merkezi

Ilgaz Kayak Merkezi , Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında zirvesi 2850 m. olan Ilgaz Sıradağları üzerinde, Ilgaz Milli Parkı içinde yer almaktadır.
   
Ilgaz kayak merkezinde kayak mevsimi aralık ayında başlayıp nisan ayına kadar sürmektedir. Ilgaz kayak merkezinde 2 adet pist bulunmaktadır.Ilgaz kayak merkezinde 1 nolu piste hizmet veren chair lift otelin hemen  önündedir. Kayak merkezinde 1400 m lik 2. pistte tele ski bulunur ve tüm  pistlerde toz karda kayak yapılabilir. 2. pistin zirvesi olan 2010 m de zirve kafe bulunmaktadır.Ilgaz kayak merkezinde 1. pistte gece kayağı yapma imkanı da vardır. Ayrıca Ilgaz kayak merkezinde 350 metrelik bir baby lift de  bulunmaktadır.

Ilgaz kayak merkezinde 3 adet tesis bulunmaktadır. Ilgaz kayak   merkezi ve Ilgaz oteller bölgesi köknar ve sarıçam ormanları ile  kaplıdır.

Ilgaz kayak merkezi, Ankara’ya 210, İstanbul’a 460, Kastamonu’ya 40 km  uzaklıktadır. Ilgaz kayak merkezine ulaşmak için İstanbul’ dan gelişte Ankara otobanı  ile Gerede çıkışına geldikten sonra , Karabük yoluna girilir, 30 km sonra  Samsun - Çankırı yönüne sapılır. Yaklaşık 130 km sonra Ilgaz-Ankara-Samsun-Kastamonu sapağına ulaşılır.Ankara yönünden gelenler ise, Çankırı, Ilgaz yolu ile aynı sapağa ulaşabilirler. Sapaktan Kastamonu yönüne döndükten 25 km sonra, Karayolları  Ilgaz Bakımevi’nin bulunduğu zirveye ulaşılır. Buradan itibaren Kastamonu  yönüne doğru 2 km’ lik inişten sonra Ilgaz Dağı Milli Parkı yol ayrımına  gelinir. Buradan Ilgaz kayak merkezi sadece 1.5 km.Ilgaz kayak merkezine ulaşmak için diğer bir altenatif ise Kastamonu’ya  otobüs ile ulaşmak. Kastamonu’dan Ankara otobüsüne binerek 40. km’deki  Karayolları Ilgaz Bakımevi’nde inerek Ilgaz kayak merkezindeki otellerin servisi ile Dağbası’na ulaşabilirler.Ankara yönünden gelenler Karayolları  Ilgaz Bakımevi önünde inerek Ilgaz kayak merkezine ulaşabilirler.




BOLU

Kartalkaya Kayak Merkezi

 

Kartalkaya Kayak Merkezi, Batı Karadeniz bölgesinde, Bolu  il merkezinin güneydoğusunda, Köroğlu dağları üzerinde yer almaktadır.Kartalkaya ve çevresi orman örtüsü ile kaplıdır.
   
Kayak için en uygun zaman aralık-mart arasıdır. Kar yüksekliği, normal kış koşullarında üç metreye ulaşabilmektedir. Mevsim başında toz, mevsim sonunda ıslak kar özellikleri görülür.

Dorukkaya Otel ,Kartal Otel , Kayak alanı 1850 - 2200  metre yükseklik kuşağı üzerinde yer almaktadır. Alp kayağı, kayaklı koşu (Cross-Country) ve tur kayağı  için çok uygun koşullara sahiptir. 2 adet telesiej, 6 adet telesiki ve 3 adet baby lift  olmak üzere toplam 11 mekanik tesiste toplam taşıma kapasitesi 6000 kişi/saattir.

12 adet pistte toplam uzunluk 20 km.yi bulmaktadır. -  Yeşil Lift (Chairlift - 700 m) - Çamçukuru Lift  (Chairlift - 650 m) -  İnekçayırı 1-2 (Ski-Lift - 900 m) - Resuldede 1-2 (Ski-Lift - 600 m) -  Kazankaya (Ski-Lift - 650 m) - Köroğlu Lift (Ski-Lift - 1200 m) - 2 Baby-Lift)
   
Kartalkaya’da üç büyük konaklama tesisi bulunmaktadır. Otellerde restoran, yüzme havuzu, disko-bar-oyun  salonu mevcuttur. Kayak hocası ve kayak malzemeleri temin edilebilir.Merkezde ayrıca bir kafe-bar hizmet vermektedir.

Bolu şehir merkezine 54 km., İstanbul-Ankara karayoluna  28 km. uzaklıktadır.Ankara Esenboğa Havaalanı - Bolu arası, karayolu ile 220  km.dir.İstanbul Atatürk Havaalanı - Bolu arası karayolu ile 275  km.dir.Bolu şehir merkezinden kayak merkezine ulaşım 45 dakika.


İZMİT

Kartepe Kayak Merkezi


İstanbul’a sadece 115 km mesafede olup; bunun 90 km’si TEM gören muhteşem manzarası ile orman içerisinden 1 saat sürüyor. Yapılan meteorolojik çalışmalara göre, Kuzeybatı yönünden esen ve Karadeniz’i aşarak kışın bölgeye yoğun yağış getiren Karayel rüzgarının Marmara bölgesinde ilk karşılaştığı Kartepe’nin 1100 m üstündeki yüksekliklerine yoğun kar yağışı getiriyor.Kartepe, Kocaeli sınırları içerisinde, Maşukiye belde merkezine 16 km mesafede, Samanlı Dağları’nın Keltepe mevkiinde, Kartepe Turizm A.Ş’ye 49 yıllığına tahsis edilmiş.
   
Kayak için en uygun zaman aralık-mart arasıdır. Kar yüksekliği, normal kış koşullarında üç metreye ulaşabilmektedir. Mevsim başında toz, mevsim sonunda ıslak kar özellikleri görülür. Kartepe kayak merkezinde 4 lift 3 telesiyej 1 teleski mevcut olup pist uzunlukları 400 m ile 3500 m arasında değişmekte.Kartepe kayak merkezinde kayak sezonu aralık sonlarından şubat sonuna kadar sürüyor.Kartepe kayak merkezinde kar kalınlığı normal şartlarda 80- 200 cm arasında değişiyor. Kartepe kayak merkezinde bir adet Green Park a ait 5 yıldızlı otel bulunmaktadır. Otel 12 ay boyunca faaliyettedir. Kartepe kayak merkezi Green Park Hotel 14 katlıdır ve ayrıca 50 adet 2 oda 1 salon apart binası bulunmaktadır.

Kartepe kayak merkezinde Geyikalanında Restoran ve Kadıkonağı toplanma alanında bulunan fast food dışında tüm outletler ana binadadır. Kartepe kayak merkezinde 250 otel odası olup Green Park Oteldeki 219 standart oda çift yataklıdır. 29 oda french bed odadan oluşmaktadır.Kartepe kayak merkezinde, Green Park otelde ayrıca 500 kişilik Şimşek restoran konuklara hizmet vermektedir. Green Park Otelde ayrıca balo salonları, klüp ve barlar ile toplantı salonları bulunmaktadır. Kartepe kayak merkezinde kayak kaydıktan sonra konuklar Green Park Otelin kapalı yüzme havuzunda dinlenebiliyor. Green Park Otelde Sauna, Fitness, Bilardo gibi aktiviteler de mevcut.

Kartepe kayak merkezinde kayak malzemeleri kiralamak için kayak odası bulunuyor ve kayak dersleri için kayak hocaları var. Kartepe kayak merkezi Maşukiye’ye 15 km. , İzmit’e 25 km olup İstanbul’a 1 saat 15 dakika ve Bursa’ya 2 saat uzaklıktadır.



ERZURUM

Palandöken Kayak Merkezi

 

3185 m. zirveye sahip Palandöken dağları, Erzurum’un güneyinde yer alır ve doğu-batı yönünde uzanır. Erzurum Türkiye’nin en yüksek ve soğuk illerinden biridir. Aralık - Mayıs (15 değişik pistlerden sürekli 5km kayma imkanı). Kar  kalınlığı 60 - 120cm arasında değişmektedir. Mevsim başında toz, mevsim sonunda ıslak kar özellikleri görülür.

Erzurum-Palandöken Kayak Merkezinde Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için 2 adet tescilli Kayak Pisti mevcuttur.a)Ejder Pistib)Kapıkaya Pisti. Erzurum’a yalnızca 10 dakikalık mesafede bulunan Palandöken Kayak Merkezi günümüzde en çok tercih edilen kayak merkezlerimizden bir tanesidir.Yılın yedi ayı karlarla kaplı olan Palandöken Dağı Erzurum havaalanına sadece 5 km uzaklıkta bulunuyor. Dedeman Palandöken Kayak Merkezi 12 metre uzunluğundaki pistiyle size kolay, orta ve zor derecelerle kayma seçeneği sunuyor. Özellikle profesyonel kayak severler tarafından çok tercih edilen bu kayak merkezimizde Tourinn Palan Hotel ve Palandöken Dedeman gibi 4 yıldızlı otellerde konaklamak mümkün. Kayak merkezinde ayrıca ilk yardım merkezi ve mobil clinic mevcut. Ayrıca kayak ekipmanlarını kiralayabilir ve kayak hocalarından ders alabilirsiniz. Erzurum İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından yaptırılan Gondol Tesisihizmete açılmıştır.ASKA firması tarafından Kızılay Binası yanına PALAN Otel yapılmış ve hizmeteaçılmıştır.POLAT firması tarafından yaptırılmakta olan otel inşaatları devametmektedir.Dedaman AŞ. ve Aska AŞ. tarafından hizmete olan yatak sayısı 1150 yataktır. POLDEM AŞ. tarafından yaptırılmakta olan otel inşaatı devam etmektedir. Ayrıca aynı bölgede yer alan Konaklı istasyonunun yatırıma açılma çalışmaları devam etmektedir. Özel İdare tarafından yaptırılmış olan Gondol tamamlanmış olup,hizmete açılmıştır.

İstanbul'dan : Ankara Aktarmalı uçuşta 3 saat 15 dakika
İstanbul'dan direk uçuşta : 2 saat
Ankara'dan : 1 saat 35 dakika

Not: Hava alanı Palandöken'e 18 km uzaklığında bu mesafe ise araçla yaklaşık 30 dakika sürüyuor.


ERZİNCAN

Sakaltutan Kayak Merkezi


Erzincan Sakaltutan kayak merkezi Erzincan’a 44 km. mesafede ana yol güzergahında Bolkar dağlarında kurulmuştur.

Erzincan Sakaltutan kayak merkezinde kayak mevsimi normal koşullarda aralık ayında başlayıp mart ortalarına kadar sürmektedir.Erzincan Sakaltutan kayak merkezinde  kar kalınlığı 100 cm civarındadır.

Erzincan Sakaltutan kayak merkezinde  1026 metre uzunluğunda 110 askılı bir teleski tesisi ile 60 kişi yatak kapasiteli bir kayak evi bulunuyor.Erzincan Sakaltutan kayak merkezinde  orta ve zor düzeyde 2 adet pist bulunmaktadır.

Erzincan Sakaltutan kayak merkezi Yıldırım Akbulut Kayak Evi 60 kişi yatak kapasitelidir.Erzincan Sakaltutan kayak merkezi Yıldırım Akbulut kayak evinde 100 kişilik restoran, sauna ve sporcu odaları mevcuttur. Erzincan Sakaltutan kayak merkezine ulaşım yolcu otobüsü veya özel vasıta ile sağlanabilmektedir.


ANTALYA

Antalya Saklıkent Kayak Merkezi


Saklıkent; Antalya merkezine 45, Antalya Havaalanı’na ise 65 km. uzaklıktadır.Akdeniz Bölgesi’nde Antalya’nın batısındaki Beydağları üzerindedir.  Antalya kent merkezine 50 km. uzaklıktadır. Bu konumu nedeniyle bir günde  ki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerdendir.

Kayak mevsimi kısadır. Kar kalınlığı kayak mevsiminde  50-100 cm.dir. 2550 m. yükseklikteki dağda kayak alanları 2000-2400 m.  yükseklikler arasındadır.240 kişi/saat ve 340 kişi/saat kapasiteli iki adet  telesiki hizmet vermektedir. İki adet pisti kolay ve orta zorluk derecesindedir. Saklıkent, 477 müstakil ev ile tam  bir kent görümünde olup, kent merkezinde pansiyon ve restaurant hizmetleri  de verilmektedir. Antalya kıyılarına sadece 1 saat uzaklıktaki Saklıkent, misafirlerine bir saat içerisinde hem kış, hem de mavi bayraklı eşsiz  güzellikteki deniziyle yaz sporlarını doya doya yapabileceği eşsiz coğrafyayı cömertçe sunmaktadır. Motelinin yanında yenilenmiş 200 kişilik şömineli salonuyla damak zevkinize hizmet edecek kalitede restaurant ve bar; gece disco ve çeşitli animasyonları ile kayakseverlerin hizmetindedir. Sıcak veya soğuk içkinizi yudumlarken, eşsiz doğa manzarası içinde günün yorgunluğunu atıp, sıcak sohbetler ve dostluklar kurabilmeniz için. Antalya çıkışından sonra 11 km. yol bitiminde çam ağaçları arasından  geçen çok güzel manzaralı yolla ulaşılan Saklıkent Yaylası, ağaç yetiştirme  sınırı üzerindedir.



KARS

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Kars-Sarıkamış ilçe merkezinin güneydoğusunda yer almaktadır. Sarıkamış’ta 2634 m. yüksekliğindeki Çamurlu Dağ’dadır. Çamlar arasındaki Sarıkamış kayak merkezi; kar kalitesi açısından önem kazanmıştır.

Sarıkamış’ta kayak için en uygun zaman aralık-mart arasıdır. Kar kalınlığı, normal kış koşullarında 1.5 metre dolayındadır. Sadece Alp Dağları’na mahsus “kristal kar” özelliğine sahip karı, kayak sporu için son derece elverişlidir.

Kayak alanı 2100 -2634 metre yükseklikleri arasında, sarıçam ormanları içerisinde yer almaktadır. Sarıkamış, Alp Disiplini, Kuzey Disiplini ve Tur Kayağı için çok uygun koşullara sahiptir. Çamlar arasında toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı piste sahip 2500 rakımlı Cıbıltepe’nin muhteşem bir doğal güzelliği vardır.Kristal karı eşsizdir. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde 2 adet telesiyej, 1 adet teleski tesisi hizmet vermektedir. Sarıçam Kayak Tesisleri 2400 kişi/saat kapasiteli, diğer telesiyej ise 800 kişi/saat kapasitelidir. Ayrıca Cıbıltepe’de 2 adet 4′lü teleski bulunmaktadır.

Kayak merkezinde çeşitli konaklama yerleri bulunmaktadır. Tesislerde kayak öğretmeni ve kiralık kayak malzemesi temini mümkündür.İlkyardım, güvenlik ve sağlık hizmetleri verilmektedir. Sarıkamış ilçesindeki konaklama yerlerinden de yararlanılabilmektedir. Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars’a 60 km. uzaklıktadır. Kars havaalanı 40, Erzurum havaalanı 90 dakika sürmektedir.Şehir merkezinden kayak tesislerine ulaşım özel araçlarla mümkündür.


BURSA


Uludağ Kayak Merkezi


Uludağ Bursa'nın 36 km. güneyinde yer alan Uludağ, ülkenin en gözde kış sporları merkezidir. Flora ve faunasının zenginliği ile 1961 yılında Milli Park ilan edilen Uludağ, sadece kış turizmine değil, yaz aylarında kampçılık, trekking ve günübirlik piknik etkinliklerine de olanak sağlamaktadır. Antik dönemde Olympos Misios adıyla tanınan Uludağ, tanrıların Troya Savaşını izlediği yer olarak mitolojideki yerini almıştır. Uludağ Kayak Merkezi I. ve II. Gelişim Bölgeleri olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşmaktadır. I. Gelişim Bölgesi yatırımlarını tamamlamış durumdadır. 1986 tarihinde turizm merkezi ilan II. Gelişim Bölgesinde 3300 yatak kapasiteli 11 adet turistik tesis parseli düzenlenmiş olup 3300 yatak kapasiteli 11 adet parsel yatırımcıya  tahsis edilmiştir. Uludağ kayak merkezi Alp ve Kuzey disiplini ile "Tur kayağı" ve "Helikopterli kayak" uygulamaları bakımından uygun coğrafya şartlarına sahiptir. Kayak dışında snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti aktiviteleri bulunabilir.

Uludağ Milli parkına hem karayolu ile hem de teleferik ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kayak Merkezi Bursa'ya karayolu ile 40, havaalanına 60 dakikadır. Uludağ yolu şehir merkezinden Milli Parkın girişine kadar 22 km., Milli Park Oteller Bölgesi arası 12 km.dir. Özel araç ile gidiliyorsa Bursa'dan en uygun Çekirge yolundan çıkılabilir. Kış aylarında arabada da zincir, takoz ve çekme halatı bulundurulmalıdır. Yol üzerinde zincir alınacak ya da kiralanacak yerler bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında günün her saatinde Bursa kent merkezinden (Tophane semti) minibüs bulunabilir. Kayak merkezine çıkmak ortalama 1.5 saat sürmektedir.Uludağ'a teleferikle çıkılabilir. Bursa Kadı Yayla (1235 m) arasında iki, Kadı Yayla Sarı Alan (1621 m.) arasında iki, toplam dört hat vardır. Her hatta 30 kişi taşıyan bir kabin çalışır. Ancak kayak takımlarını teleferikle taşımak yasaktır. Teleferik Bursa'nın Teleferik semtinden 20 dakikada bir kalkar. Teleferik önce Kadı Yaylaya çıkar. Orada kabin değiştirip, Sarı Alana çıkan kabine binilir. Yolculuk yaklaşık 25 dakika sürmektedir. Buradan Oteller Bölgesine ulaşmak için minibüs bulunmaktadır. Sarı Alanla Oteller Bölgesinin arası 7 km.dir. Yazın ayrıca Sarı Alandan Çoban Kayaya (1750 m) telesiyejle gidilebilir.Kayak alanı 1750-2543 m. yükseklik arasındadır. Kayak için uygun zaman 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasındaki dönemdir. Normal kış koşullarında üç metre dolayında kar yağışı alan yöre, mevsim başında toz kar, sonunda ise ıslak kar niteliği gösterir.

On ikisi kamu kuruluşuna, 15'i özel sektöre ait toplam 27 konaklama tesisinde 3000'in üzerinde yatak kapasitesi bulunmaktadır. Alışveriş merkezleri, yeme-içme-eğlence yerleri, sağlık ocağı hizmet vermektedir. Kayak malzeme satış ve kiralık yerler ile kayak hocaları bulunabilir.

Oteller bölgesinde 8 telesiyej, 7 telesiki olmak üzere 15 mekanik tesiste 11.000 kişi/saat kapasite mevcuttur. 13 farklı pist vardır.


Kayak Merkezleri'nde kar durumu

Kar kalınlıkları Kartalkaya'da 310, Uludağ'da 295, Erciyes'te 207, Palandöken'de 106, Kartepe'de 210, Bayraktepe'de 180, Saklıkent'te 30, Davraz'daki ikinci ve üçüncü pistlerde 150 santimetre ölçüldü.

Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden aldığı bilgiye göre, bölgede dün öğle saatlerinde tipi şeklinde başlayan kar yağışı aralıksız devam ediyor.
Yetkililer, dünden bu yana 20 santimetrelik kar yağdığını, son yağışla kar kalınlığının 295 santimetreye yükseldiğini bildirdi.
 

Uludağ'ın bu yağışla hem sezonun hem de son 5 yılın en yüksek kar kalınlığına ulaştığına işaret eden yetkililer, önceki yıllarda en fazla kar kalınlığının 1 Mart 2005'te 254, 23 Mart 2006'da 230, 14 Mart 2007'de 138, 20 Şubat 2008'de de 210 santimetre ölçüldüğünü söyledi.
 

Yetkililer, kar yağışının yarından itibaren 2 gün duracağını, ancak 22 Martta yeniden başlayacağını, halen eksi 6 derece olan hava sıcaklığının da birkaç derece düşeceğini kaydetti.
 

Kar yağışının tipi şeklinde yağmasının görüş mesafesini olumsuz etkilediğine dikkati çeken yetkililer, Uludağ'a çıkacak sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Bölgede kar suyu olarak da son 5 yılın en fazla yağış miktarına bu ay ulaşacaklarını tahmin ettiklerini bildiren yetkililer, Uludağ'ın beyaz örtüsünü mayısa kadar koruyacağını bildirdi.
 

Bu arada, kar kalınlığının fazla olmasına rağmen otellerdeki doluluk oranının yeterli olmadığı, bazı tesislerin sezonu kapatmaya hazırlandığı öğrenildi.
Uludağ'da 10 yılın en yüksek kar kalınlığı 22 Şubat 2004'te 377 santimetre olarak ölçülmüş, 2 Mart 2003'te de 337 santimetre kalınlığında kar olduğu tespit edilmişti.

Palandöken Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 106 santimetreye ulaştı.
Polat Renaissance Otel Ön Büro Müdür Yardımcısı Ahmet Baykal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aralıklı olarak etkisini sürdüren yağışla birlikte pistlerde kar kalınlığının giderek arttığını söyledi.
 

Kayakseverlerin Palandöken'e ilgisinin de artarak devam ettiğini ifade eden Baykal, ''Hava sıcaklıklarının artması nedeniyle yurdun diğer bölgelerinde artık kayak sezonunun sonuna yaklaşılırken Palandöken'de hareketliliğin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz'' dedi.
 

Otellerindeki doluluk oranının yüzde 40 olduğunu bildiren Polat, bu oranın Nevruz Bayramı dolayısıyla İran'dan gelecek turistlerle artmasını beklediklerini kaydetti.
Kayak merkezindeki Dedeman Otel'in de doluluk oranının yüzde 49 olduğu belirtildi.

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya'da kar kalınlığı 310 santimetre ölçüldü. Böylece kar kalınlığı son 10 yılın ve sezonun en yüksek seviyesine ulaştı.
Bolu Meteoroloji Müdürü Erol Öztabak, kar yağışının bugün ve yarın kentte etkili şekilde devam edeceğini belirterek, ''Daha sonra hafta boyunca aralıklı kar yağışı olacak. Kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle yer yer buzlanmalar meydana gelebilir, sürücülerin buzlanma ve kar yağışına karşı dikkatli olması gerek'' dedi. Kayak merkezindeki oteller hafta içi yüzde 70-80, hafta sonu ise yüzde 100 doluluk oranıyla hizmet veriyor.

Ilgaz Dağı'ndaki pistlerde kar kalınlığı 240 santimetreye ulaştı. Ilgaz Dağı Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, Ilgaz Dağı'na son 10 yılın en kaliteli kristal karının yağdığını, ancak tatilcilerin kayak merkezine ilgi göstermediğini söyledi.
 

Ilgaz Dağı'nın eteklerinde 150 santimetre, Oteller bölgesinde 200 metre, pistlerde ise 240 santimetre kar bulunduğunu bildiren Öztürk, hafta içi otellerdeki doluluk oranının yüzde 30, hafta sonunda ise yüzde 50 olduğunu kaydetti.

Büyükşehirlerde yaşayanların yaz dönemine hazırlandığını ifade eden Öztürk, ''İnsanlar artık yaz mevsimini beklediği için kış merkezlerine ilgi göstermiyor'' diye konuştu.


Kocaeli Samanlı Dağları'nın zirvesi olan Kartepe'de kar kalınlığı 210 santimetreye ulaştı.
Uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında olan 14 kayak pistinin ikisi açık durumda.
Kartepe'deki tek konaklama merkezi olan beş yıldızlı, 250 oda, 50 apart ve 800 yatak kapasiteli Green Park Resort Kartepe Oteli'nin yüzde 10 doluluk oranına sahip olduğu bildirildi.

Erciyes Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı, son yağışların ardından 207 santimetreye yükseldi.

Erciyes Kayak Merkezi yetkilileri, pistlere önceki gün ve dün yeniden kar yağdığını belirtti.
Yetkililer, pistlerdeki karın kış aylarındaki ''toz kar'' özelliğini koruduğunu, sulu olmadığını ve nisanın ortasına kadar kayak yapılabileceğini söyledi.

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki 2 bin 634 rakımlı Bayraktepe Kayak Merkezi'nde pistlerde kar kalınlığı 180 santimetre ölçüldü.

Bayraktepe'de etkili olan kar yağışının ardından 7 slalom, 1 snowboard pisti kar ezme makinesiyle düzeltilerek kayak için uygun hale getirildi.

Çamkar Otel Genel Müdürü Kamuran Eroğlu, yaptığı açıklamada, sezon sonuna yaklaşmış olmalarına rağmen pistlerdeki kar kalitesinin çok iyi olduğunu söyledi.
Otellerinde doluluk oranının yüzde 65 olduğunu belirten Eroğlu, ''Mart olmasına rağmen kayak için ideal kar var. Bunu değerlendirmeye çalışıyoruz. İç pazarda bağlantılarımız sürüyor'' diye konuştu.

Doluluk oranının Toprak Otel'de yüzde 50, Kardelen Otel'de ise yüzde 45 olduğu bildirildi

Antalya'ya 50 kilometre uzaktaki Saklıkent Kayak Merkezi'nde pistlerin alt kısımlarındaki kar eridi.

Pistin üst kısımlarında 30 santimetre kar bulunduğunu belirten yetkililer, yer yer kayak yapılabildiğini, teleski ve telesiyejlerin çalıştığını ifade etti.

Isparta yakınlarındaki Davraz Kayak Merkezi'nde de konaklama tesislerinin yakınındaki birinci pistte kar kalınlığı 1 metreye ulaştı.

İkinci ve üçüncü pistlerde de kar kalınlığının 150 santimetreyi bulduğunu belirten yetkililer, pistlerde rahatlıkla kayak yapıldığını kaydetti.