İktidarı gasp ediyor

Türkiye 2 aydan fazla süreyi boşa harcadı. Onlarca şehit verildi, ekonomi sallandı. 7 Haziran’dan bu yana erken seçimi dayatan Erdoğan’ın her istediği oldu. CHP’ye teşekkür eden Davutoğlu “Tek çare erken seçim” dedi.

Sinan Tartanoğlu

AKP-CHP arasında 1 aydır sürdürülen ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da baştan beri mesafe koyduğu “koalisyon” görüşmeleri olumsuz sonuçlandı. AKP-CHP koalisyonu formülü tamamen rafa kalkarken, MHP’nin de koalisyon formüllerine kapalı durması nedeniyle, 3 ay içinde “erken seçim” yolu göründü. Koalisyon görüşmelerinini bitiren ise AKP’nin kısa süreli “seçim hükümeti” ısrarı, CHP’nin ise 4 yıllık restorasyon hükümeti talebi nedeniyle yaşanan görüş ayrılığı oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, varılan noktayı, “Diyalog sürecek ama görüşmelerde hükümet kuracak bir zemin olmadığı kanaatine vardık ” diye açıkladı. Davutoğlu, Bahçeli’nin olumsuz tutumu nedeniyle erken seçimin güçlü ihtimal olduğunu açıkladı. “Önünde daha 9 seçenek” bulunduğunu belirten Davutoğlu’nun görevi iade etmeyeceği belirtilirken, AKP, ”azınlık hükümetiyle seçime gitme” seçeneğini zorlayacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 9 Temmuz’da hükümeti kurma görevini verdiği Başbakan Ahmet Davutoğlu, “AKP genel başkanı” sıfatıyla CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile dün Ankara Palas’ta 3. ve son koalisyon görüşmesini yaptı. İlk olakrak 13 Temmuz’da biraraya gelen iki lider arada yapılan “istikşafi” görüşmelerden sonra geçen pazartesi bir kez daha masaya oturdu. AKP’nin “uzun süreli koalisyona” mesafeli tavrı ve en önemlisi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın CHP ile koalisyona soğuk bakması nedeniyle, bu görüşmede AKP koalisyon konusunda umut vermedi. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’da yaptığı iki kamuya açık toplantıda, “MHP ile de görüşülmesi” istemini dile getirirken, “erken seçim” işaretini verdi. MHP Lideri Devlet Bahçeli ise Erdoğan’ın “MHP hamlesi”ni boş çıkarıp, Davutoğlu ile görüşmeyeceğini açıkladı.

‘Biz kısa dönem istedik’

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MYK’sini, Kılıçdaroğlu da MYK ve Meclis grubunu toplayıp görüşlerini aldıktan sonra dün 3. ve son kez biraraya geldiler. Yaklaşık 1.5 saat süren yemekli toplantıda, Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik eşlik etti. Davutoğlu, görüşme öncesinde CHP ile koalisyon öngörüşmelerini yürüten heyetin başındaki ı Ömer Çelik ile Çankaya Köşkü’nde son bir toplantı yaptı. Davutoğlu ile Çelik, 3. kez kurulan masaya ilişkin son notlarını gözden geçirdi. Olumsuz sonuçlanan görüşmelerden sonra her iki lider “acil” olarak yetkili kurulları olan merkez yönetim kurullarını topladıktan sonra, sonucu basın toplantısıyla ilan ettiler. İlk açıklamayı yapan Başbakan Davutoğlu, uzun yaşanan süreci anlattıktan sonra görüşmelerin açık, ilkeli ve şeffaf yürüdüğünü, derin tartışmalar yaşandığını ve bu görüşleirn not edildiğini fade etti.

Çok farklı akımdan gelen iki partinin “derin” görüş ayrılıklarının olduğunu reddetmenin mümkün olmadığını belirten Davutoğlu, “Üzerinde mutabık kalınacak hususlar vardı. Ancak başta eğitim ve dış politika olmak üzere derin ayrılıklar olduğu, ortaklık kurma bakımından temel anlayış farkı olduğu aşikar” dedi. Başta eğitim, dış politika gibi konulardaki derin görüş ayrılığının uzun dönemli koalisyonda sıkıntı yaratacağını dikkate alarak CHP tarafına “süreli bir reform hükümeti kurularak, seçimleri de gözönünde bulunduran bir yaklaşımla çalışma yapmayı” önerdiğini belirten Davutoğlu, Kılıçdaroğlunun uzun dönemli bir koalisyon istediğnii, “kısa dönemde koalisyon” konusunda ise kaygılarını ilettiğini açıkladı. “Ancak Kılıçdaroğlu’nda uzun dönemli bir koalisyon konusunda olumlu ancak kısa dönemde koalisyonda kaygılarını ifade ettiğini” açıkladı. Davutoğlu, görüşmeden çıkan sonucu ise “Bu diyalogların karşılıklı anlayışla sürdürülmesi, ama hükümet ortaklığını gerçekleştirecek zeminin olmadığı kanaati doğdu” sözleriyle ilan etti.

‘Tek ihtimal Milli irade’

Davutoğlu, bundan sonra da MHP Lideri Devlet Bahçeli ve Kılıçdaroğlu ile temasların ısürdüreceğini belirtirken, “Ancak Sayın Bahçelinin erken seçim açıklamaları gözönüne alındığında, tüm bu yollar denendikten sonra tekrar milli iradeye başvurma zarureti tek ihtimal haline gelmiştir diyebiliriz. Erken seçim önümüzde görünen güçlü bir ihtimaldir” diyerek bundan sonraki rotayı açıkladı. Davutoğlu, erken seçim için oluşan atmosferi hiçbir partiyi dışlamadan birlikte yürütme zorunluluğuna işaret etti. Saraya bilgi Davutoğlu, görüşmenin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bilgi verdiğini ifade etti.