"İktidar yanlısı medya yaratıldı"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve siyasi parti liderleri basında sansürün kaldırılışının yıldönümü dolayısıyla birer mesaj yayınladılar.

cumhuriyet.com.tr

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül Basında Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, demokratik çoğulcu bir rejimin işleyebilmesinin en önemli yapı taşlarından birinin de, tarafsız ve özgür basının varlığı olduğunu vurguladı. Gül basının, kamu yararını gözeterek, halkın doğru haber alma hakkını ve açık toplum olmanın gereklerini yerine getirmekte olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Çağdaş çoğulcu demokrasilerin gelişmesinde basının ne kadar önemli bir yer tuttuğunu dünya örneklerinde de görüyoruz.

Bu nedenle ülkemizde sansürün kaldırılması çok önemli dönüm noktalarından biridir. Basının, kısıtlamalara maruz kalmadan çalışmalarını özgür bir ortamda sürdürmesi, demokrasiyi güçlendirirken, kamuoyu duyarlılığını da artırmaktadır. Diğer taraftan basının çok sesliliği, vatandaşların farklı düşünceler içerisinde doğruyu bulması ve seçmesine de imkan tanır. Basındaki bu zenginlik toplumdaki çok sesliliği ve düşünce özgürlüğünü göstermesi bakımından da önemlidir. Bugün Türkiye, basınımızın da katkılarıyla, açık toplum olma yolunda önemli mesafe katetmiştir. Türkiye giderek gelişmekte ve değişmektedir. Ülke meseleleri tüm boyutlarıyla özgürce tartışılabilmekte, farklı düşünceler serbestçe dile getirilebilmektedir. Kamuoyu duyarlılığı üst noktadadır. Basınımız sanal ortamda da etkinliğini hissettirmektedir. Bunlar, şüphesiz demokrasimizi zenginleştiren ve geliştiren faktörlerdir. Şunu özellikle vurgulamak isterim ki, basınımız özel hayata saygı göstermeli, kişi hak ve özgürlüklerini korumalı, mesnetsiz haber ve iddialardan kaçınmalı, evrensel meslek ilke ve standartlardan sapanlara prim vermemelidir. Türk basınının çalışmalarını, evrensel değerler ışığında, yüksek bir sorumluluk duygusuyla devam ettireceğine inanıyorum. Basınımız, Türkiye'nin standartlarının her alanda yükselmesine katkılarını geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de sürdürecektir." 

 

Şahin'den kutlama

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, basının ancak özgür ve tarafsız olabildiğinde toplum adına üstlendiği görevleri yerine getireceğini kaydederek, basının sansürlendiği, sınırlama ve baskılara maruz kaldığı, özgürce görevini yapamadığı ülkelerde demokrasi ve insan haklarından söz edilemeyeceğini belirtti.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türk Basınında Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Şahin, 24 Temmuz 1908 tarihinde "Gazeteler Hürdür, Sansür Yasaktır" sözleriyle Türk basınında sansürün kaldırılışının 102. yılının kutlandığını belirterek, "Düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı durumunda olan basın demokrasinin vazgeçilmez kurumlarındandır. Demokrasi kültürünün yerleşmesi, bir yaşam biçimine dönüşerek kökleşmesi basının konumu ve yapısıyla doğrudan ilgilidir. Yaşadığımız çağda insanların bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini basın aracılığı ile ifade edebilme özgürlüğünün en temek hak olduğu görüşü tartışmasız kabul görmektedir. Basın, yönetimlerle halk arasında köprü görevini yerine getirmekte, ülke sorunlarına ayna tutarak en doğru şekilde çözümlerin oluşturulmasına katkı sağlamaktadır" dedi.

 

Kılıçdaroğlu: Hükümet desteği ile iktidar yanlısı medya yaratıldı

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, basında sansürün kaldırılışının 102. yıldönümü ve geleneksel gazeteciler gününün, hükümet desteği ile iktidar yanlısı medyanın yaratıldığı ve yandaş medyanın hak-hukuk adına bütün değerleri çiğnediği bir süreçte kutlandığını savundu.

 

"Sıkıntıdan kurtulmanın yolu özgürce yazmaktan geçer"

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu basından sansürün kaldırılışının 102. yıldönümü ve geleneksel gazeteciler günü kutlamaları dolayısıyla TGC Başkanı Orhan Erinç'e bir mesaj gönderdi. CHP Genel Başkanı, mesajında, şöyle dedi:

"Basından sansürün kaldırıldığı çok anlamlı bu günün 102. yıldönümünde, büyük sorunlarla karşı karşıya bulunan ülkemizin de, medya dünyamızın da sıkıntılarından kurtulması, ancak kardeşliğimizi pekiştirmek, dayanışmamızı güçlendirmek, yasakçı, baskıcı anlayışlara teslim olmamak, çoğulculuğu, çok sesliliği savunmak, özgürce örgütlenmek, yazmak ve konuşmaktan geçmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle şahsınızda, iletişim özgürlüğü, halkın haber alma, gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkı konusundaki ilkeli duruşu nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin saygın yöneticilerini, üyelerini, basın mensuplarını ve konuklarınızı sevgiyle saygıyla selamlıyorum."

 

Türker: Sansürün hortlatılmak istenmesi demokrasi adına endişe verici

DSP Genel Başkanı Masum Türker, “2. Meşrutiyet’in ilanıyla 24 Temmuz 1908’de son bulan sansür uygulamalarının günümüzdeki iktidar tarafından hortlatılmak istenmesi, demokrasimiz adına endişe vericidir” dedi. Türker şunları kaydetti:

"Sansürün kaldırılışının 102. yıldönümü olmasına karşın, Türk basının istibdat döneminde yaşananları bile aratır durumlarla karşılaştığını, üzülerek görmekteyiz. 2. Meşrutiyet’in ilanıyla 24 Temmuz 1908’de son bulan sansür uygulamalarının, günümüzdeki iktidar tarafından hortlatılmak istenmesi, demokrasimiz adına endişe vericidir.

Basın üzerindeki baskı ve tehditler, hem basın emekçilerini hem de basın kuruluşlarının sahiplerini köşeye sıkıştırmakta, kamunun haber alma özgürlüğünü, dolayısıyla demokrasinin yaşam bulmasını engellenmektedir.
Pek çok gazetecinin, yazdığı yazılardan dolayı hapiste olması, bugünkü iktidarın savunduğu ‘özgürlük’ kavramıyla da çelişmektedir.

Sendikal haklardan yoksun, ekonomik açıdan zorda olan basın mensuplarının, sansür uygulamalarıyla daha da zora sokulmaları, kabul edilemez.   ‘Özgürlük savunucuları’nın, sözde değil, özde, özgürlükleri tanımaları ve yaşama geçirmeleri, basın mensuplarını olduğu kadar, ülkemizde demokrasi adına mücadele eden herkesi rahatlatacaktır.”
 

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ise  ''Her geçen gün büyüyen, gelişen, kentsel dönüşümde önemli adımlar atan İstanbulumuz, Bab-ı Ali'yi yaşatırsa inanıyorum sadece Türkiye Cumhuriyeti'ne değil, bütün dünyaya önemli bir hizmet etmiş olur'' dedi.