İktidar yakınlığından terör suçlamasına: Akın İpek
İktidar yakınlığından terör suçlamasına: Akın İpek
cumhuriyet.com.trKoza İpek davetiye Ali İpek tarafından kuruldu. Grubun esas büyümesi ise madencilik faaliyetleriyle oldu. İkinci kuşak Akın Ipek, Koza Altın- Koza Anadolu Metal şirketlerini kurdu, Türkiye’nin değişik bölgelerinde başta altın, madencilik faaliyetlerinde bulundu. En bilinen aynı zamanda tepki çeken maden araması ise Ovacık-Bergama’dakiydi. Akın İpek’in medyaya girişi ise 2005 yılında Ciner Grubu’ndan Bugün gazetesini almasıyla oldu. Ardından 2008’de Tuncay Özkan’dan Kanaltürk’ ü aldı. 2009’da Bugün TV’yi kurdu, 2014’te Millet gazetesini çıkardı.
Akın İpek Fettullah Gülen’e yakın bir işadamı. Bu yüzden iktidar ile cemaat iyi geçinirken işleri iyi gitti. Maden ruhsatları konusunda sıkıntı yaşamadı, Ankara’daki üniversitesi için arsa tahsisi kolay oldu. İktidarın kimi isimleri, örneğin Hüseyin Çelik ve kimi bakanlar “iyi günlerde” grubun merkezlerini (Kanaltürk) kendi ofisleri gibi kullanıyordu. Grup bünyesinde bulunan havacılık şirketinin elindeki uçaklar sık sık bakanlara tahsis ediliyordu. Hatta cemaat yayınlarında çalışan gazeteciler, bakanlığı sırasında Davutoğlu’na da uçak tahsis edildiğini anlatıyor.
Gülen’e bağlı kaldı
Cemaatle iktidar köprüleri attıktan sonra İpek duruşunu bozmadı. Gülen’e bağlılığını vurguladı. Aslında bir süredir gruba operasyonun yapılacağı bekleniyordu. Dün mahkemenin arama kararında iki tarih ve iki işlem vurgulanıyordu. Birincisi 2011 yılında grubun vakfına yapılan bir para transferi. Bilgiye göre Ereğli Demir Çelik fabrikalarından vakfa “122 milyon TL” gönderildiği ancak sonradan yanlış hesaba aktarıldığı için bu paranın geri çekildiği. İkincisi de grubun Bahreyn, Malta ve Kıbrıs’taki hesaplarına 7 milyar TL aktarması. Dün kendi kanalında canlı yayına katılan İpek her iki işlemin de şeffaf olduğunu, bunun açıkça bilinmesine karşı yapılanın adil olmadığını savunuyordu.
Yurtdışında mı?
İpek’in 30 Ağustos’ta yurtdışına çıktığı iddia edildi. Bununla ilgili grubun yöneticileri bilgi paylaşmadı. Karara İpek ailesi Twitter’dan tepki gösterdi. Mahkeme kararının belki de en kritik noktası grubun medya şirketlerine de baskın kararı oldu. Bu “‘medyaya gözdağı” olarak yorumlandı.