İktidar partisinin öne sürdüğü birçok iddianın gerçek olmadığı YSK kararıyla tescillendi
YSK’nin 250 sayfalık gerekçeli kararıyla AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın iptali için öne sürdüğü tüm iddiaları çöktü.
cumhuriyet.com.tr
Cumhuriyet, AKP’nin YSK’ye verdiği itiraz dilekçesi ve sonrasında yaptığı açıklamaları YSK kararıyla karşılaştırdı:
AKP: Oy sayım ve döküm cetvellerinde önemli usulsüzlükler yapıldı. 5 bin 388 mühürsüz, 694 adet imzasız, 214 adet boş, 498 eksik, 919 adet rakam belirtilmemiş, 1135 adet sayısı eksik oy sayım ve döküm cetveli söz konusu. İstanbul seçimlerinde 8 bin 848 adet usulsüz düzenlenmiş oy sayım ve döküm cetvelinin, bir milyonu aşkın seçmenin kullandığı oyun hukuki akıbetin belirsizliğine yol açtı.
YSK: 18 adet sandıkta sayım döküm cetvelinin hiç bulunmadığı, 90 adet sandıkta ise sayım döküm cetvellerinde sandık kurulu imzalarının bulunmadığı görülmüştür. Sayım döküm cetveli olmayan veya imzasız olmakla esasen yok hükmünde olan 108 adet sandıktaki oy kullanan seçmen sayısı 30 bin 281’dir. Sayım döküm cetvellerindeki bu eksiklik, tek başına seçim sonucuna müessir olmamakla birlikte, sandık kurulu başkanlarının kanuna aykırı biçimde belirlenmesi ile birlikte değerlendirilmiştir.
AKP: Kamu hizmetinden yasaklı olan 14 bin 591 kişi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde oy kullandı. Ayrıca kamu görevlisi sıfatını taşımamasına rağmen 6749 sayılı kanunun 4. maddesinin ikinci fıkrasında kamu hizmetinden yasaklı olanlar da var. Bu durumda olan 121 kişi oy kullandı.
YSK: 377 adet kısıtlının oy kullandığı, 6 sandıkta ölü olan kişilerin yerine oy kullanıldığı, 41 sandıkta ceza infaz kurumunda bulunan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlülerin yerine oy kullanıldığı, 58 sandıkta ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin yerine oy kullanıldığı, 224 adet zihinsel engeli nedeniyle kısıtlı olan kişinin oy kullandığı tespit edilmiştir. Bu şekilde oy kullanma hakkı olmamasına karşın oy kullandığı tespit edilen kişi sayısının 706 olduğu görülmüştür.
AKP: 6 bin 539 sandık kurulu başkanı kamu görevlisi değil. 13 bin 84 sandık kurulu üyesi de kamu görevlileri arasından seçilmedi. Ayrıca, KHK ile kamu görevinden çıkartılan ve kamu hizmetinden yasaklanmış olan 12 kişi ise sandıklarda, sandık kurulu başkanı ve memur üye olarak görev yaptı.
YSK: 754 sandıkta sandık kurulu başkanı kanun hükmüne aykırı olarak belirlendi. Bunlar kamu görevlisi değil.
AKP: Sandık kurullarının kanuna aykırı olarak oluşturulması nedeniyle, oy verme esnasında sandık başında seçmene telkinde bulunuldu ve yanlış yönlendirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimine ait oy pusulalarının seçmene eksik veya fazla verildi. Örneğin; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanan seçmen sayısı 8 milyon 865 bin 262 iken, ilçe belediye başkanlığı için oy kullanan seçmen sayısının 8 milyon 851 bin 159. Aradaki fark 14 bin 103. Bu hususun sandık kurulunca seçmene fazla veya eksik oy pusulası verilmesinden kaynaklandığını açıkça ortaya koymaktadır.
YSK: Gerekçeli kararda, böyle bir tespite hiç yer verilmedi.
YSK ERDOĞAN'I DA YALANLADI
Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarında İstanbul seçimleriyle ilgili yeni iddialarda bulundu. Ancak bu iddiaların boş olduğu, YSK’nin gerekçeli kararının ortaya çıkmasıyla netleşti
1-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için “Oyları çaldılar, bu kadar basit” derken, AKP’nin adayı Binali Yıldırım da “Çok basit, çünkü çaldılar” iddialarını ortaya attı. Ancak YSK’nin kararında oyların çalındığına ilişkin bir tespit yer almadı. Binali Yıldırım, YSK kararını değerlendirirken “Gerekçeli kararda ‘oylar çalındı’ diye bir tarafın söylemini yazacak halleri yok. Biz bunu halk diliyle söylüyoruz” demek zorunda kaldı.
'ÜÇ PUSULADAN BİRİNİ VERMİYOR' İDDİASI
2-Avcılar’da seçmenleriyle bir araya gelen Binali Yıldırım, “Seçim günü olan en büyük şey hile veya yolsuzluk; üç pusuladan ikisini veriyor, birini vermiyor. Hepsini değil! Bakıyor seçmene; diyelim ki AK Parti adayına verecek gibi anladığı seçmene büyükşehir pusulasını vermiyor” iddiasında bulunmuştu. Bu iddianın da gerçek olmadığı YSK kararıyla tescillendi. YSK kararında, AKP’ye oy verecek kişiye büyükşehir pusulası verilmediği iddiasına açıklama dahi yapılmadı.
FETÖ İDDİASI
3-AKP yöneticileri, İstanbul seçimlerini iptal ettirmek için FETÖ üyesi sandık görevlisi iddialarını da ortaya attı. YSK’nin gerekçeli kararında bu iddiayı doğrulayacak bir tespit yer almadı.
'KAMERA TESPİTLERİ' İDDİASI
4-Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Nisan’da İstanbul’dan Moskova’ya hareketi öncesinde Atatürk Havaalanı’nda yaptığı açıklamada, “Biz burada organize bazı suçların işlendiğini gördük, görüyoruz diyorlar. Bizler de siyasi parti olarak örgütlü bazı eylemlerin yapıldığını tespit etmiş durumdayız. Zaten YSK’ya giderken biz bu belgelerle, bilgilerle hatta hatta televizyon, kamera tespitleri var. Bütün bu tespitlerle beraber nerede, nasıl ne gibi yolsuzluklar yapılmış? Boş arazide, tarlalar adres olarak gösterilmek suretiyle, bundan daha delillendirilmiş bir şey olabilir mi? Bu adımı atacağız Bu işin hırsızlık boyutu var. Bir de sandıkta hırsızlıklar var. Şimdi biz YSK’ya gidiş, sandıktaki örgütlü müdahaleye yöneliktir.” dedi. Binali Yıldırım, önceki gün Habertürk TV’de buna ilişkin soru üzerine “Ben bilemem onu, kamera görüntülerinden bilgim yok” dedi. YSK’nin kararında da AKP’nin kamera tespitine ilişkin bir delil gösterilmedi.