İktidar konuştukça batıyor

Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın, Başbakanlık tarafından gerçekleştirilen ‘Kamu Memnuniyet Anketi’yle yurttaşların fişlendiği iddialarına verdiği yanıt soru işareti yarattı .

Mustafa Çakır/ Cumhuriyet

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı tarafından yürütülen “Kamu Memnuniyet Anketi”nde yurttaşların fişlendiği iddialarına ilginç bir yanıt verdi. Bozdağ, T.C. kimlik numaralarının veri tabanında tutulmadığını savunurken hemen ardından “Bunun yerine, sisteme girilen TC kimlik numaraları özel olarak şifrelenerek farklı karakterlere dönüştürülerek veri tabanında tutulmaktadır” diye eklemesi soru işareti yarattı.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı resmi web sayfasında “Kamu Memnuniyet Anketi” adlı bir çalışma yürütüldüğüne dikkat çekti. Yürütülen bu çalışmada yurttaşların ad, soyad ve TC Kimlik No bilgilerinin istendiğine işaret eden Aygün, Başbakan Tayyip Erdoğan’a, “Başlatılan bu çalışmaya 7 Ekim 2013 tarihine kadar kaç yurttaş katılmıştır? Yurttaşların ‘Kamu Memnuniyet Anketi’ne giriş yapabilmeleri için neden ad, soyad ve TC Kimlik No bilgilerinin girilmesi zorunlu kılınmıştır? Bir anket çalışması yürütülürken yurttaşların ad, soyad ve TC kimlik no bilgilerinin alınması aynı zamanda yurttaşların ‘izlendiği’, ‘takip edildiği’ ve ‘fişlendiği’ anlamına gelmiyor mu?” sorularını yöneltti.

Önergeye Erdoğan adına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağyanıt verdi. Bozdağ, anketin yürütülen hizmetler kapsamında yurttaşların görüşlerinin alınması amacıyla geliştirilen bir sistem olduğunu, 2013 Mart ayında kullanıma açıldığını ve 7 Ekim 2013 tarihine kadar da toplam 478 kişinin ankete katıldığını bildirdi. Ankete girişte ad, soyad ve TC kimlik numarası yazılma zorunluluğu getirilmesini ilginç gerekçelerle açıklayan Bozdağ, “Ad, soyad ve TC kimlik numarası yazılma zorunluluğu getirilmesinin nedeni bir vatandaşın bir kamu hizmetine ilişkin aynı hususta baştan sona anket formunun tekrar tekrar doldurmasının engellenmesidir. Bir vatandaşın olumlu veya olumsuz anlamda aynı hususa ilişkin sisteme çok sayıda kayıt girmesi, anket sonuçlarının saptırılarak yanlış sonuçlar vermesine neden olmaktadır. Bu kapsamda TC kimlik numarası alınması nedeniyle bir vatandaşın aynı hizmeti 3 gün içerisinde tekrar değerlendirmesi ve aynı gün içerisinde üçten fazla hizmet değerlendirmesi engellenmektedir” dedi. Bozdağ, sisteme girişlerde ad ve soyad bilgisinin de, yazılmış olan TC kimlik numarasının doğru olup olmadığının teyit edilmesi amacıyla istendiğini savundu. Sistem tarafından otomatik olarak TC kimlik numarası ile ad, soyad bilgilerinin eşleşip eşleşmediğinin kontrol edildiğini anlatan Bozdağ, eşleşme sağlanamazsa yurttaşın sisteme giriş yapamadığını bildirdi. Bozdağ, anket kapsamında yurttaşların TC kimlik numaralarının veri tabanında tutulmadığını belirtirken, hemen ardından, “Bunun yerine, sisteme girilen TC kimlik numaraları özel olarak şifrelenerek farklı karakterlere dönüştürülerek veri tabanında tutulmaktadır. Ancak söz konusu şifreleme nedeniyle TC kimlik numaralarının hiçbir gerçek kişi (veri tabanı yöneticisi dahil) tarafından anlaşılması mümkün olmayıp teknik olarak tespit edilmesi de mümkün değildir” diye eklemesi dikkat çekti.Bozdağ, yurttaşların, fişlendiği veya takip edildiği şeklinde kaygılar taşımasının hem pratik açıdan hem de teknik açıdan doğru olmadığını savundu.