İktidar, İslam ve laiklik konusunu tartışmaya açmak istiyor
Fransa'da iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP), gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminden önce, ülkedeki Müslümanlar arasında İslam'ın rolü ve Fransız laikliğine saygı konusunu tartışmaya açmak istiyor.
cumhuriyet.com.trUMP Genel Sekreteri Jean-Francois Cope, ''camilerin inşası ve finansmanı, sokaklarda cuma namazının kılınması, imamların eğitimi'' gibi konuların, bu tartışmanın içinde yer alacağını söyledi. Ülke genelinde bu tartışmayı nisan başında başlatmak istediklerini ifade eden Cope, ''Bu tartışma, dini ibadetleri yerine getirirken, laik cumhuriyetimizin ilkelerine nasıl uyum gösterileceği sorununa da açıklık getirmeye çalışacak'' dedi. Fransa'da aşırı sağın bu konuyu istismar etmesinden endişe eden UMP milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkzoy'ye, bu tartışmayı daha önce kendilerinin başlatmasının daha yararlı olacağı konusunda tavsiyelerde bulunmuştu.
Fransa, 2004 yılında orta dereceli okullara dini simge ve objelerle girilmesini kanun çıkartarak yasaklamıştı. Son olarak 2010 yılı sonunda, kamuya açık ve kapalı yerlerde yüzü tamamen örten giysilerle dolaşılmasına yasak getirilmişti. Fransa'da 1905 yılında kabul edilen yasa, din ve devlet işlerinin birbirinden tamamen ayrılmasını öngörüyor. Okullardaki kantinlerde helal et dağıtımı, yüzme ve beden derslerine katılım, cuma günleri sokaklarda namaz kılınması, yüksek minareli camilerin inşası ve minarelerden ezan okunması gibi konular, Fransa'da tartışılan konular arasında yer alıyor.
Fransa'da sivil toplum örgütleri, Müslüman dernekleri, bu tartışmaların siyaset malzemesi haline getirilmesinin, ülkedeki Müslümanlara yönelik ayrımcılığı ve düşmanlığı körükleyeceği düşüncesinde. Siyasi gözlemciler, aşırı sağın yeni lideri Marine Le Pen'in, bu konuyu gelecek seçim kampanyasında kullanmasından endişe duyan iktidar partisinin, daha önce harekete geçip inisiyatifi elinde tutmayı planladığı görüşünde. Fransa'da çoğu Kuzey Afrikalı 6 milyon civarında Müslüman yaşıyor.