"İktidar, çiftçimizin idam fermanını imzalamaktadır"

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, AKP iktidarı ile birlikte tarımsal ithalatın adeta patladığını belirterek "İktidar tam çiftçimiz hasat yaptığı, ürününü pazara çıkardığı dönemde ithalata izin vererek, ucuz ithal ürünleri pazara sokarak, adeta çiftçimizin idam fermanını imzalamaktadır" dedi.

cumhuriyet.com.tr

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Kastamonu Taşköprü ve Çin'den ithal edilen sarımsakları ve ABD'den ithal edilen pirinci basın mensuplarına gösterdi. 1999'dan önce 5 milyar dolara yaklaşan tarım ürünleri ithalatının 2001 yılında 3 milyar dolara kadar düştüğünü belirten Serdaroğlu, AKP iktidarı ile birlikte tarımsal ithalatta adeta patlama yaşandığını söyledi. İthalatın 2007 yılında neredeyse 10 milyar dolara ulaştığını bunun Türk çiftçisinin cebinden alınıp yabancı çiftçinin cebine konan para olduğunu ifade eden Serdaroğlu "AKP hükümeti,senede 10 milyar doları Türk çiftçisine vermek yerine yabancı çiftçiye vermeyi tercih etmektedir. AKP ithalatı kısarak, bu paranın yarısını ürün desteği olarak Türk çiftçisine verse, inanın tarımsal üretim ve ihracat rakamlarımız kat be kat artar. Çiftçimizin refah düzeyi yükselir, köylerden şehirlere göç azalır, hatta tersine döner" dedi. İktidarın tam çiftçi hasat yaptığı, ürününü pazara çıkardığı dönemde ithalata izin verdiğini, ucuz ithal ürünleri pazara sokarak çiftçinin idam fermanını imzaladığını savunan Serdaroğlu, "Bu fazla miktarda ithal edilen ürünler, stoklarda bekletilmekte, yeni sezonda sanki yerli üretmiş gibi piyasaya sürülmekte, Türk çiftçisinin ürettiği ürün elinde kalmaktadır" dedi.
 

"Genleriyle oynanmış Çin sarımsağı"

Dünyanın en kaliteli sarımsağının yetiştiği ve maliyeti 1.5 TL olan Taşköprü sarımsağının kilosunun bugün 40-50 kuruşa düştüğünü ifade eden Serdaroğlu, "İktidarın Çin'den sarımsak ithaline izni Türk çiftçisine nasıl izah edilebilir. Çin sarımsağı aslında genleriyle oynanmış, HİBRİT sarımsaktır. Bu hibrit genleriyle oynanıp büyükbaş haline getirilen diş sayısı çoğaltılmış sarımsak sağlığa faydalı değildir. Sarımsağın kendine has bir kokusu ve kendine has bir tadı vardır. Çin sarımsağının kokusu dahi farklı ve mide bulandırıcıdır" diye konuştu.

2001-2002 yıllarında bir kilogram sarımsak ile 4,5 litre mazot alınırken, bugün 4,5 kilogram sarımsak parasına ancak bir litre mazot alınabildiğini ifade eden Serdaroğlu, ''Bu mazot, gübre ve tohum fiyatlarıyla, yerli çiftçinin ithal ürünlerle rekabet şansı yoktur. Üretemeyen ve toplumun diğer kesimlerinde olduğu gibi borç içinde yüzen 'milletin efendisi' çiftçimiz, bu gidişle Hükümetin erzak yardımlarına muhtaç hale gelecektir'' diye konuştu. Serdaroğlu, çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan borçlarını ödeme gücü olmadığını da belirterek hükümetin derhal çiftçi borçlarını yeniden yapılandırması ve tarımsal ithalata kısıtlamalar getirmesi gerektiğine dikkat çekti.