'İktidar alternatifi olamadık'

CHP 1 Kasım’ın faturasını değerlendiriyor. Partide 7 Haziran sonuçlarının yanlış okunduğu ve seçmenin ikna edilemediği konuşuluyor.

Fırat Kozok

Yüzde 30 bandını hedefleyerek girdiği 1 Kasım seçiminden umduğunu bulamayan CHP’de 1 Kasım’ın faturası değerlendiriliyor.

Partide 7 Haziran’ın, seçmenin “bir koalisyon talebi olarak algılanmasının hata olduğu” yorumları yapılırken, partinin iktidar alternatifi olamayacağını 7 Haziran’da fark eden sağ seçmenin de “partiden uzaklaştığı” görüşü üzerinde duruluyor. Partide yapılan yorumlara göre, CHP 7 Haziran’dan sonra tek başına iktidar olabileceği kanaatini yerleştiremedi. 7 Haziran’da alınan yüzde 25’lik oy oranının iyi olasılıkla yüzde 30’a ulaşabileceği yönünde kamuoyunda bir algı oluştuğu, ancak rakamın seçmenin ikna olması için yeterli olmadığı üzerinde duruluyor.

‘Emanet oy’ algısı zarar verdi

7 Haziran’da partiye oy veren sağ seçmenin ortaya çıkan ve hedeflenen rakamlar neticesinde partiden uzaklaştığı da yapılan değerlendirmeler arasında. Bu çerçevede bazı partililer, “İktidar alternatifi olamayacağımızı görünce, 7 Haziran’da bize oy veren sağ seçmen partiden kaçtı” diyor. CHP’lilere göre, partiyi süreçte zedeleyen bir diğer etken de HDP ve 7 Haziran’da HDP’ye kaydığı ifade edilen “emanet oylar” oldu. HDP ile dirsek temasının Anadolu’da eleştiri unsuru haline geldiği belirtilirken, “Hatta CHP seçmeninin emaneten HDP’ye oy vermiş olması bile CHP yönetiminin suçu gibi anlatıldı. Buradan da bir fatura kesildi” değerlendirmesi yapılıyor. Partide örgütün sergilediği performans konusunda da öne çıkan görüş; “Örgütümüz yeterince seçim atmosferine giremedi. Burada AKP’nin tuzağına düştük” algısı. Bazı parti kurmayları “yeni sözleri, eski yüzlerle söylüyoruz. Yenilenen bir kadroya gereksinim duyuyoruz” diyor.

Bugün MYK toplanıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün partisinin MYK’sini toplayacak. Toplantıda hem 1 Kasım sonuçları ele alınacak hem de 7 Haziran’a kıyasla partinin elde ettiği sonuç ile seçmenin oy verme alışkanlığı masaya yatırılacak. Alınan bilgilere göre CHP lideri, kısa bir süre içinde Parti Meclisi’nin ve partisinin yeni TBMM grubunu toplayacak. Alınan sonuçlar ve 26. TBMM döneminde yapılacaklar bu toplantılarda bir kez daha ele alınacak.

Oy arttı güç azaldı

1 Kasım seçimlerinde oyunu yaklaşık 0.5 puan artıran CHP, bazı kentlerde oy artışına karşın vekil sayısını düşürdü. Erzincan’da oyunu yüzde 2.3 puan artıran parti, buna karşın tek vekilliğini kaybetti. Aynı şekilde partinin Aydın’daki oyları artmasına rağmen vekil sayısı 4’ten 3’e geriledi. Parti, Mersin ve Çanakkale’deki birincilik unvanını da aynı şekilde AKP’ye kaptırdı.

CHP, 7 Haziran’a kıyasla 1 Kasım’da küçük oranlarda olsa da toplam 48 seçim bölgesinde oy oranını artırdı. Ancak bu vekil sayısına aynı şekilde etki etmedi. Hatta bazı yerlerde oy artışı vekil kaybıyla birlikte yaşandı. Erzincan ve Aydın bu örneğin yaşandığı iki kent. Vekil sayısı düşmese de benzer bir tablo Mersin ve Çanakkale’de de yaşandı. Parti 7 Haziran’da birinci olduğu iki kentte de oy sayısını artırmasına karşın AKP’deki artış daha fazla olduğu için ikinci sıraya düştü.

Kıyıda oylar arttı

CHP, en fazla oyu yüzde 55.91 ile Edirne’de, yüzde 54.67 ile Kırklareli’nde ve yüzde 47.51 ile Muğla’da aldı. Ancak bu üç kentte oy artışı CHP’ye vekil artışı olarak dönmedi. Parti, Artvin’de yüzde 5, Bilecik ve Kars’ta yüzde 4 oy artırdı. 1 olan vekil sayılarında değişim olmadı.

DÖRT KENTTE VEKİL SAYISI DÜŞTÜ

CHP, Erzincan, Aydın, Denizli ve Ordu’da vekil sayısını bir düşürdü. Aydın’da dört olan vekil sayısı üçe gerilerken Denizli’de üç olan vekil sayısı ikiye, Ordu’da iki olan vekil sayısı bire düştü. Erzincan’da ise bir olan vekil sayısı sıfıra düştü. Böylece 25. dönemde parlamentoda bulunan Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Aydın Milletvekili Mehmet Fatih Atay ve Erzincan Milletvekili Erdoğan Özyalçın, parlamentoya giremedi.