İklimlendirme sektörünü geliştirme çabaları

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), iklimlendirme sektörünün sorunlarını ele aldı. Sektörün sorunlarının çözümüne dönük olarak, ''stratejik kümelenme yol haritası'' oluşturulmasına karar verildi.

cumhuriyet.com.tr

TOBB İklimlendirme Meclisi toplantısına, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) İklimlendirme Meslek Komitesi üyeleri konuk oldu. Meclis ile görüş alışverişinde bulunan EBSO Meslek Komitesi üyeleri, sektörün ÖTV, haksız rekabet, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) gibi ortak sorunlarına ilişkin yapılan girişimleri ve önerilerini değerlendirdi.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda, sektörün daha ileriye taşınarak daha verimli ve rekabetçi olabilmesine giden yolun eğitimden geçtiği konusunda fikir birliğine varıldı.
İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz toplantıda, haksız rekabet konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Piyasa Gözetimi ve Denetimi Strateji Belgesi ile ciddi yaptırımları olan bir mekanizma oluşturduğunu belirtti ve konunun Meclis bünyesinde ele alınıp aktif bir şekilde takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

ÖTV ve KKDF konularında bugüne kadar yapılan tüm girişimlere rağmen istenildiği gibi yol alınamadığına işaret eden Poyraz, girişimlerin devam etmesi gerektiğini bildirdi.
Poyraz, kendisinin de başkanlığını yaptığı YOİKK Gümrük ve Dış Ticaretten Sorumlu Çalışma Grubu'nda konunun yeniden gündeme getirilmesini sağlayacağını da ifade etti.
Toplantıda, İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) Ege Bölgesi'nde başlattığı kümelenme yol haritası çalışmalarında; endüstriyel havalandırma, iklimlendirme ve soğutma sektörlerinin potansiyel küme sektörü olma özelliği taşıdığının görüldüğüne işaret edildi. Bu yönde sektörün rekabetçiliğinin artırılmasına yönelik, stratejik iş planını içeren yol haritalarının hazırlanması gereğine değinildi.

İZKA yetkilileri de proje detaylarını üyelerle paylaşıp, domino etkisi yaratan bu projenin İzmir bölgesi ile sınırlı kalmayarak tüm ülke geneline yayılmasını önerdi. Türkiye geneli iklimlendirme sektörünün stratejik yol haritasının oluşturulması çalışmalarına katılım meclisin gündemine alındı.

Sektörün toplam büyüklüğü 2.8 milyar dolar

İZKA yetkilileri iklimlendirme, havalandırma ve soğutma makineleri pazarının yüzde 40'lık bölümü olan 1 milyar doların endüstriyel tip ürünler tarafından oluşturulduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Sektörde faaliyet gösteren firma sayısının yaklaşık bin 300 olduğuna işaret edilen toplantıda, sektörün ihracatının son 5 yıl içinde yaklaşık 7 kat büyüdüğü, ihracat verileriyle birlikte değerlendirildiğinde Endüstriyel İklimlendirme, Havalandırma ve Soğutma Makineleri pazarının toplam büyüklüğünün 2 milyar 868 milyon doları bulduğu kaydedildi.

''Sektörün yararına kurslar açılmalı"

TOBB'un öncülüğünde yürütülen ve 5 yılda 1 milyon işsize, iş ve meslek edindirilmesinin hedeflendiği, ''Beceri 2010 Projesi''nin de gündeme geldiği toplantıda, meslek alanlarının belirlenmesi konusunda iklimlendirme sektörünün projeye mutlaka dahil olması gerekliliğine dikkat çekildi. Ayrıca, meslek liselerine aktarılan kaynağın hangi eğitim alanlarında kullanılacağı konusunda, sektörün menfaatine yön verici rol üstlenmesine karar verildi.

İklimlendirme laboratuvarı

Toplantıya katılan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yetkilileri de Gebze'de iklimlendirme alanında laboratuvar kurma çalışmalarının başlatıldığı müjdesini verdi. Ayrıca haksız rekabetin önlenmesi amacıyla, tüketicilerin çok fazla bilgiye sahip olamadan marketlerden aldıkları ürünlerin, TSE laboratuvarlarında testlere gönderilmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TSE arasında protokol imzalandığı bildirildi. Toplantıda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan 2010–2023 Türkiye Enerji Verimliliği Strateji Belgesi Raporu'nun ilgili kurumların görüşlerine açıldığı da belirtildi ve Enerji Alt Komitesi'nin bu yöndeki çalışmalarına ileri ki dönemlerde ağırlık vermesi kararlaştırıldı.