İklim değişikliği penguenleri aç bıraktı
Bilim adamları, Antarktika'da iklim değişikliğinin yol açtığı daha ılıman havanın penguenlerin ana besin kaynağını azalttığını bildirdi.
cumhuriyet.com.trProceedings of the National Academic of Sciences dergisinde dün yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, ılıman iklimin penguenlerin ana besin kaynakları olan karides benzeri ''Antarktika krilinin'' sayısını azaltması yüzünden ''chinstraps ve adelie'' olarak bilinen Antarktika'nın tanınmış iki penguen türünün sayıları da azalıyor. 30 yıllık verileri inceleyen araştırmacılar penguenlerin sayısının 1986'dan bu yana azaldığına dikkat çekiyor.
İklim değişikliği nedeniyle deniz suyu sıcaklığının artması, deniz yüzeyinde daha az buz tabakasının oluşması, balina ve fok balıklarının sayılarının artmasının, krillerin sayısılarını olumsuz etkilediğini söyleyen araştırmacılar, yeteri kadar kril olmadığı için çok az sayıda genç penguenin ''bağımsızlığa geçiş dönemini'' atlatabildiğini ve bunların oranını da yüzde 10'u geçmediğini belirtiyorlar.
Başına siyah kask giymiş gibi görünen chinstrap (pygoscelis antarcticus) penguenleri, saldırgan tutumlarıyla biliniyor. Üst kısımları siyah, alt kısımları beyaz ve ayakları sarı olan Adelie pengueni de (pygoscelis adeliae), adını Fransız kutup araştırmacısı Jules Dumont d'Urville'in karısı Adelie'den almış.
Bu iki türün en sevdiği ''Antarktika krili'' de 2 gram ağırlığında ve boyları 6 santimetreyi buluyor. Kriller, bir metreküp deniz suyunda sürü halinde 30 bin kadar bulunabilmeleri açısından yeryüzünün en başarılı biyokütle deniz canlısı olarak kabul ediliyor. Ekosistemlerde ve Antarktika civarında kilit öneme sahip bir tür olan kriller, aralarında chinstrap ve adelie penguenlerinin de bulunduğu bölgede yaşayan hemen hemen tüm omurgalılar için başlıca beslenme ögesini oluşturuyor.