İklim değişikliği kabukluları eritiyor
Kuzey Buz Denizi'nin hızla asitli hale geldiği ve bunun kabuklu hayvanların kabuklarının erimesine yol açacağı bildirildi.
cumhuriyet.com.trDaily Telegraph'ın haberine göre, Fransa'daki Milli Bilimsel Araştırma Merkezi'den Prof. Jean-Pierre Gattuso başkanlığındaki deniz bilimciler, Norveç ile Kuzey Kutbu arasında bulunan Svalbard adalar denizinde yaptıkları incelemede, sorunun tahmin edilenden daha ciddi olduğunu saptadı.
Deniz bilimcilerin tahminine göre, 2018'de Kuzey Buz Denizi'nin yüzde 10'u eritici derecede asidik olacak. Bu oran 2050'de yüzde 50'ye çıkarken, 2100 itibarıyla tüm Kuzey Buz Denizi, deniz kabuklularının yaşamasına imkan tanımayacak şekilde asitli hale gelecek.
Prof. Gattuso, Barcelano'da yapılan "Yarının Okyanusları" konferansında, "Bu son derece üzücü bir durum. Denizlerin giderek daha asitli hale geldiğini biliyoruz ve bu durum midye gibi deniz kabuklularının kabuklarını büyütme yeteneklerini zayıflatacaktır. Ancak şimdi anlıyoruz ki durum düşündüğümüzden daha kötü" dedi.
Kirlilik yüzünden atmosfere yayılan karbondioksidin deniz sularınca emilerek karbonik aside dönüşmesiyle meydana gelen asitleşme süreci, dünyadaki tüm deniz ve okyanuslarda görülüyor.
Ancak gaz soğuk sularda daha çözünür olduğu için bu durum kutup bölgelerinde daha olumsuz yönde işliyor.
Prof. Gattuso, tüm yerküredeki okyanuslarda ortalama asitlik derecesinin üç kat artacağını, bunun 20 milyon yıldır görülmediğini belirtti. Gattuso, bu asitlik seviyesinin başta kuzey Kutbu olmak üzere tüm ekosistemde ve gıda zincirinde büyük tahribat yapacağını söyledi.
İklim değişiminin seviyesini sınırlamak için önerilen yüksek teknoloji çözümlerinin okyanusların asitliğini azaltmada etkisi olmayacağını belirten Gattuso, sera gazı emisyonlarını azaltmak için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.