İkinci 'ucube' vakası

Başbakan Erdoğan, kızlı erkekli açıklamasını anlamlandırmaya çalışan kurmaylarını bir açıklamayla yalanladı.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Kız-erkek öğrenciler aynı evde kalıyor. Valiler denetleyecek” sözleriyle aslında ev denetimini kastetmediğini belirterek düzeltme yarışına giren başta Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olmak üzere kurmaylarını “Sözümün arkasındayım” diyerek açığa düşürdü. Erdoğan daha önce de Kars’taki heykel için yaptığı “ucube” benzetmesini düzeltmek için çaba gösteren dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a karşı da aynı tavrı sergilemişti.

Erdoğan’ın Kızılcahamam Kampı’nda “Kız-erkek öğrenciler aynı evde kalıyor, bu yapımıza ters. Valimize talimat verdim” açıklamasını yaptığı basına sızdıktan sonra kendisine yakın kurmayları tarafından açıklama üzerine açıklama gelmişti. Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, “Ev, otel, yurt, pansiyon statüsünde olmayan, herhangi bir mevzuata ve kontrole de tabi olmayan bazı yerler öğrenci barındırmaktadır. Kayıt dışı ve denetim dışı ticaret yapan apartman türü bu yerler öğrenciler açısından da bir kısım sorunlar üretmektedir. Mesele budur. Öğrenci evlerinin hukuki durumu ve statüsü bellidir. Bahsi geçen apartlar kayıt dışı olduğundan illegal örgütlerce istismar edilebilmektedir” sözleri ile Erdoğan’ın açıklamalarına “terör” boyutunu eklemişti.

Ardından Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Düpedüz asparagas bir haberdir. Bizim böyle bir yetkimiz yok, böyle bir düşüncemiz de yok. Sayın Başbakan’ın buna benzer bir ifadesi de kesinikle söz konusu değil ama unutmayın, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı olan tüm yurtların özel ticari amaçlarla kişiler tarafından açılmış olan yurtların da denetlenmesi, hem Milli Eğitim Bakanlığı’nın hem de Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın görevleri içindedir. Yoksa özel kiralanmış evlerde kimler kalıyor, kimlerle birlikte kalıyor, ne yapıyorlar, ne yapmıyorlar bunlar bizim ilgi alanımız içerisinde değil. Bunu kesinlikle reddediyorum, bu tip haberleri ve maksatlı buluyorum” açıklamasını yaptı.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden sorumlu Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise Twitter hesabında, “Başbakan’ın kamptaki beyanı ‘öğrenci evleri’ne değil Denizli’deki yurt ihtiyacına yöneliktir. 1000 kişilik bir kız yurdu daha yapıyoruz” dedi.

Başbakanlık kaynakları ise Erdoğan’ın yurt sıkıntısına vurgu yaparak öğrencilerin aynı evlerde erkekli kızlı yaşamak zorunda kaldıklarını ifade ettiğini ancak evlere denetimle ilgili bir konudan bahsetmediğini belirtmişti.

Ancak Erdoğan, birçok gazetenin manşetine oturan “kızlı erkekli” tartışmasında son noktayı grup toplantısında koydu. Erdoğan, “Ne konuşuyorsak arkasında dururuz, hiçbir şeyin karşısında eğilip bükülmeyiz. O yüzden söylediğini inkâr eden siyasetçi değilim. Buralarda nelerin olduğu belli değil. Bunlar aynı apartmanın içinde daire komşuları ihbarı yapıyor. Bir muhafazakâr demokrat iktidar olarak, bizler müdahil olmak durumundayız” diyerek kurmaylarını açığa düşürmüş oldu.