"İkinci çocuğumu sınırda doğurdum"

Hayata Destek Derneği, “Mülteci Destek”, “Mevsimlik Tarımda Çocuk”, “Sivil Toplumda Kapasite Geliştirme” ve “Acil Yardım” başlıkları altında 2017 çalışmalarını raporlaştırdı. Derneğin destek verdiği Suriyeli Hicran, “İkinci çocuğumu sınırda doğurdum. Hayata Destek’in bebek çantasını alınca oğluma ilk defa yeni kıyafet giydirebildim” diye anlattı.

cumhuriyet.com.tr

Hayata Destek, “Mülteci Destek”, “Mevsimlik Tarımda Çocuk Koruma”, “Sivil Toplumda Kapasite Geliştirme” ve “Acil Yardım” başlıkları altında 2017 yılı boyunca yürüttüğü çalışmaları raporlaştırdı.

Rapordaki bilgilere göre, 8 ile yürütülen Mülteci Destek Programı ile 28 bin 153 kişinin temel hak ve hizmetlere erişimi kolaylaştırıldı, 7 bin 930 mülteciye birebir koruma desteği sağlandı, dil eğitimi, psiko- sosyal destek ve çok sayıda atölye, kurs gibi beceri geliştirici etkinliklerle 18 bin 476 kişiye ulaşıldı.

Gebelik ve yenidoğan bakımı eğitimleri düzenlendi, 3 binden fazla anne adayı ve yeni doğum yapmış anneye, içinde bebeğinin ilk ihtiyaçlarını karşılayacağı malzemeler bulunan “yeni doğan kiti” ulaştırıldı.

8 ildeki 8 okulda, mültecilerin kendi ayakları üzerinde durabilmelerine hizmet edecek donanımı sağlama amacıyla teknoloji sınıfları kuruldu.

Mültecilerin yaşadığı en büyük sorun olar işsizliğin etkilerini hafifletmek ve bireyleri daha güçlü kılmak için 6 ilde beceri geliştirme atölyeleri oluşturuldu, istihdam projeleri, çalışma izni danışmanlığı, dil kursları ve kendi işlerini kurmaları için üretim araçları sağlanması gibi çalışmalar yapıldı.

Tarım işçisi çocuklar

Raporda, çocuk işçiliğiyle mücadeleye yönelik yürütülen “Mevsimlik Tarımda Çocuk Koruma Programı” nın da 2017 yılı boyunca da devam ettiği belirtilerek, şu bilgiler veriliyor:

“Gezici saha ekiplerimiz, hasat mevsiminin nisanda başlamasıyla birlikte sırasıyla Şanlıurfa Viranşehir, Adana ve Zonguldak’ta mevsimlik tarım işçisi ailelere yönelik çalışmalar yürüttü. 200’den fazla çocuğa psiko-sosyal destek sunduk. Ailelere ve işverenlere yönelik bilgilendirme oturumları düzenledik. Viranşehir’de 37 çocuğun okula kaydına destek olduk, ihtiyaçlarını karşıladık. Özellikle Adana bölgesinde yürüttüğümüz okula yönlendirme çalışmalarında önemli bir başarı sağladık ve 49 çocuğun okullu olmasına aracılık ettik.”

En zoru çapa işi

“9 yaşından beri tarlalarda çalışıyorum. Evimiz Urfa’da, iş başladı mı ailece yola çıkarız. Kavun, karpuz, pancar, fındık… Hepsinde çalıştım. En zoru çapa işidir, iki ay çalışırız. Bütün gün belimiz yatık, başımızı kaldıramayız. Hayalim okumak ve lisanslı futbolcu olmaktı. Bizim gibiler için zor. Ben okulu çoktan bıraktım. Kardeşlerim bari okuyabilse.” (İbrahim, 19, Zonguldak)

 Sınırda doğurdum

“Türkiye’ye yeni geldik. İkinci çocuğumu sınırda doğurmak zorunda kaldım. Bebeği bir battaniyeye sarıp yola devam ettik. Bu bebek çantası gelene kadar Ahmet’in hiçbir şeyi, kıyafeti bile yoktu. Bebek sabunu, şampuan yoktu; doğduğundan beri oğlumu bir kere bile yıkayamamıştım. Hayata Destek’in bebek çantasını alınca oğluma ilk defa yeni kıyafet giydirebildim, ilk defa banyo yaptırabildim.” (Hicran, 27, Şanlıurfa)

 Okul yerine işe

“Suriye’den geldiğimizden bu yana okula gidememiştim, çalışmak zorundaydım. 4 yıl ara vermiş oldum. Kimyayı çok seviyordum. En büyük hayalim, eğitimime devam edip eczacı ya da kimyager olmak. Hayata Destek okul kaydım için gerekli belgeleri hazırlayarak okula kaydımı yaptırdı ve hayalimin gerçekleşmesine yardımcı oldu. Daha çok çalışarak üniversiteye girmek için uğraşacağım.” (Anita, 17, Mardin)

 Kimliğimiz yoktu

“Benim için en önemli şey eşimin, benim ve çocuklarımın kimlik kartlarımızı çıkartabilmekti. Hayata Destek’in yardımıyla kimliklerimizi aldık, çok şükür. İkinci çocuğumun hamilelik döneminde bu kimlik sayesinde devlet hastanesinde kontrollerimi yaptırabildim. Oğlum Hamid’i bu kimlikler sayesinde kendi nüfusumuza kaydettirebildik. Bu benim için çok önemliydi. Şimdi tam bir aile olduk.’’ (Erima, 20, Mardin)