İki milyon 540 bin 784 Suriyeli

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın açıkladığı mülteci rakamlarına göre, 2.5 milyon mültecinin 269 bini barınma merkezlerinde yaşıyor. Kalan 2.2 milyonu ise kampların dışında. Mültecilerin yüzde 80’i kadın ve çocuk.

Fırat Kozok

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bürokratları, İnsan Hakları Komisyonu’na bağlı Mülteci Hakları Alt Komisyonu’nda Suriyeli mültecilere ilişkin sunum yaptı, sayılar verdi. Sunumun ardından AKP’li vekillerden çarpıcı tespitler ve görüşler geldi. AKP Isparta Milletvekili Sait Yüce, Suriyelilere verilecek eğitimlerde “manevi değerlerin” de bulunması gerektiğini belirtirken “Aile içi şiddet konusunda mesela bunu kalplere manevi yasaklar olarak yerleştirilmesi gerekir” dedi.

Kilis Milletvekili Hilmi Dülger ise Suriyeli kadınların Kilis’te “potansiyel kuma” olarak görüldüklerini belirterek, “Eğitim programlarıyla bunların zorunluluktan dolayı burada olduklarını, kuma olarak Türkiye’de bulunmadıklarını göstermemiz lazım” dedi. Dülger, Suriyeli mültecilerin gelecekleri konusunda da “Bunlar gitmeyecekler. Bizim Almanya’ya gidenlerden birinci kuşaktan, ikinci kuşaktan yüzde kaçı döndü, üçüncü kuşaktan yüzde kaçı Türkçeyi biliyor” dedi.

Komisyon başkanı AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu da “Çalışma izninin gelmesi mobiliteyi yavaşlatacak bir hareketti. Bundan sonra işlerimizin daha da kolaylaşacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

MÜLTECİ GERÇEKLERİ

- Halen 10 ilde 25 barınma merkezinde Suriyeli mültecilere hizmet veriliyor.

- 2015’te 71 bin Suriyeliye psiko-sosyal destek hizmeti ulaştırıldı.

- Türkiye’de 2 milyon 540 bin 784 Suriyeli mülteci var.

- Bunlardan 269 bin 193’ü geçici barınma merkezlerinde.

- 2 milyon 271 bin 591’i ise kampların dışında yaşıyor.

- Mültecilerin yüzde 80’i kadın ve çocuklardan oluşuyor.

- Geçici barınma merkezlerindeki 290 çocuğun hem annesi hem babası yok.

- 3 bin 969’unun babası yok, 390’ının annesi yok.

- Tek ebeveynli çocuk sayısı 53 bin 253.