İki cepheli harekât... Türkiye’nin bir gözü Fırat’ın doğusunda olacak

Olası Afrin operasyonunda Türkiye’nin bir gözü de Fırat’ın doğusunda olacak.

Sertaç Eş

Türkiye’nin olası Afrin harekâtında dikkatinin yöneleceği yerlerden birinin de Fırat’ın doğusundan gelecek YPG saldırıları olduğuna dikkat çekiliyor. Bu bölgede ABD askerleriyle birlikte bulunan YPG militanlarının Fırat Kalkanı harekâtı bölgesine saldırmaları durumunda Türkiye’nin yeniden ABD ile karşı karşıya kalabileceği yorumları yapılıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Moskova’ya yaptığı ziyaretinin, harekâtın teknik ayrıntılarının Rusya ile koordine edilmesi çalışmaları olduğu vurgulanıyor.

Olası Afrin harekâtı için sınıra yığınağı büyük ölçüde tamamlayan Türkiye, hazırlıklarını diplomatik alanda da tamamlamaya çalışıyor. Suriye topraklarına gerçekleştirilecek harekâtın Rusya ile koordine edilmesi için Akar’ın Moskova’ya ziyarette bulunduğu öğrenildi. Cumhuriyet’e bilgi veren kaynaklar, Akar’ın ziyaretinin, siyasi ve liderler düzeyinde bir sorun olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın harekâtın teknik boyutlarını görüştüğünü belirten kaynaklar, bu konularda sağlanacak mutabakatın ardından harekâtın gerçekleştirilebileceğine dikkat çeti.

Afrin’e planlanan harekât kapsamında Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bir gözünün de Fırat’ın doğusunda olacağına dikkat çekiliyor. Fırat Kalkanı harekâtı sırasında Türk birlikleriyle YPG’nin karşı karşıya gelmesi kısa süreli çatışmalarla sınırlı kalmıştı. ABD’nin askeri varlığı nedeniyle Türkiye, bu bölgelere sınırlı operasyon gerçekleştirmişti. Ancak Afrin’e yönelik olası harekât sırasında Fırat’ın doğusunda bulunan YPG gruplarının Fırat Kalkanı harekâtı bölgesine saldırabileceği de dikkate alınıyor. Bu kapsamda özellikle YPG kontrolündeki bölgelerde bulunan Türk birlikleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının desteklenmesi için de plan yapılıyor. Özellikle hava kuvvetlerinin bu bölgede de uçabilmesi hedefleniyor.

Fırat’ın doğusundaki YPG’lilerin saldırısı ve Türkiye’nin karşılık vermesi durumunda ABD ile ilişkilerin daha da gerilmesi de olasılıklar arasında yer alıyor. ABD’nin bu nedenle de Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekâtına sıcak bakmadığı savunuluyor.

Ayrıca kaynaklar, Afrin’e gerçekleştirilecek harekâtın Fırat Kalkanı harekâtından farklı olacağını, sürenin çok daha kısa tutulmasının hedeflendiği bilgisini veriyor. Bu kapsamda harekâtın en az iki koldan başlayıp yürüyeceği de dile getiriliyor.