İhracatta yüzde 19’luk sert düşüş
TİM verilerine göre otomotivde üretim duruşları ve kur etkisiyle ihracat mayısta yüzde 19 azalışla 10.8 milyar dolara geriledi.
cumhuriyet.com.trİhracat otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemleri ve Avro/dolar paritesindeki düşüşün etkisiyle mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19 azalışla 10.8 milyar dolara geriledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileri ihracatta azalışın etkisini azaltan altın ihracatını içermediği için aylık bazda sert düşüş gösterdi. TİM verilerine göre, ilk beş aylık ihracat yüzde 8.3 düşüşle 61.3 milyar dolar, son 12 aylık ihracat ise yüzde 2.7 düşüşle 151.7 milyar dolar oldu.
Otomotiv sektöründe mayıs ayında ihracat yüzde 27.4 azalışla 1.48 milyar dolara gerilese de otomotiv en çok ihracat yapılan sektör olmaya devam etti. Otomotivi yüzde 13 azalışla 1.38 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörü ve yüzde 16.4 azalışla 1.35 milyar dolarla hazır giyim izledi.
İlk 5 aylık verilere göre ise otomotiv sektöründe yüzde 11.9 azalışla 8.52 milyar dolar ihracat yapılırken hazır giyimde yüzde 14.3 düşüşle 6.7 milyar dolar, kimyevi madenler sektöründe ise yüzde 11.2 düşüşle 6.54 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Mücevherde hızlı artış
Türkiye’nin ihracatı ilk 3 ayda yüzde 7.5 azaldı. Bunda doların değer kazanması etkili oldu. Verilere göre mayıs ayında en fazla ihracat artışını yüzde 71 ile mücevher sektörü yakaladı. Bu sektörü, yüzde 53 ile fındık mamulleri sektörü takip etti.
Giyimde fiyat artışı yüksek İstanbul’da mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 0.41 artarken, toptan fiyatlar ise yüzde 0.11 azaldı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre perakende fiyatlar aylık bazda gıda harcamaları grubunda mayısta yüzde 1.54 azalırken, giyim harcamalarında yüzde 6.52 artış görüldü. Toptan fiyatlara göre gıda maddeleri grubu ise yüzde 0.98 azaldı. Gıdada sürpriz olabilir Perakende fiyatlarda mayısta aylık bazda ev eşyası harcamalarında yüzde 2.34, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 2.07, kültür-eğitim ve eğlencede yüzde 1.26, konut harcamalarında yüzde 1.24, artış gerçekleşti. Perakende fiyatlar 2015 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.41, toptan fiyatlar yüzde 10.16 arttı. Ekonomistlere göre İTO verileri bu yıl enflasyonun yükselişindeki en büyük etken olan gıda fiyatlarında düşüşün başladığına dair ilk sinyal olabilir. Enflasyonda TL’deki değer kaybı ve gıda fiyatları ile yükseliş sürerken, Tüketici Fiyatları Endeksi’nde mayısta ortalama yüzde 0.65 artış bekleniyor. Mayıs ayı enflasyon verileri yarın açıklanacak. |
Kur kaybı 5.7 milyar dolar
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatta etkili olmaya devam eden paritenin mayıs ayındaki negatif etkisi 1.1 milyar dolar olurken, ilk beş aydaki etkisi 5.7 milyar dolara yükseldi” dedi. Büyükekşi otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerinin üretim ve ihracatı olumsuz etkilediğini de belirterek, “Yaptığımız hesaplamalara göre, ana sanayide 300, yan sanayide 250 milyon dolarlık ihracat ve üretim kaybı olduğunu görüyoruz. Yani kayıplar 500 milyon doları aştı” dedi. TİM Başkanı ihracatçılara şunları tavsiye etti:
* İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda Batı ile ittifakı, bölge istikrarına ve ihracatımıza pozitif yansıyacak. İran’da düzenlenecek fuar ve ticari heyetlere katılmalarını öneriyoruz.
* İngiltere’ye ihracat yapan firmalarımız, global kur değişimleri ve artan tüketici talebiyle son derece avantajlı duruma geldi. Bu bölgede potansiyel fırsatlar oldukça yüksek.
* Mısır döviz sıkıntısı sebebiyle önemli bir darboğazdan geçiyor. İhracatçılar ödemede riskli yöntemlerden kaçınmalı.
* İhracatçılarımız alternatif pazar arayışlarını sürdürmeli.
* Kurlarda ve parite oynaklık devam edecek. İhracatçılar kur risklerini hedge etmeli.
* Alacak sigortası da sağlıklı ihracatın devamı için hayati önemde bir konu.