İhracat rakamları açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin 2009 yılı Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 29,80'lik düşüşle 7 milyar 670 milyon dolar oldu.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ağustos ayı ihracat rakamlarını Hakkari'de açıkladı. İhracat Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29.80 gerileyerek, 7 milyar 670 milyon dolar oldu. İlk sekiz aydaki ihracat 60 milyar 344 milyon dolar, geriye dönük bir yıllık ihracat ise yüzde 24.41 gerileme ile 97 milyar 730 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
 

En fazla ihracat yapan sektör hazırgiyim konfeksiyonu

Ağustos ayında en fazla ihracat yapan sektör, 1 milyar 110 milyon dolar ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörü oldu. Bunu, 1 milyar 78 milyon dolar ile otomotiv ve 933 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti. Tarım ve hayvancılık grubu sektörleri, Ağustos ayında 1 milyar 10 milyon dolarlık ihracatla, toplam içerisinde yüzde 13.17 pay aldı. Bu grupta yer alan yaş meyve ve sebze, fındık ve mamulleri, zeytin ve zeytinyağı, tütün, kesme çiçek ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörleri Ağustos ayında ihracatlarını artırdı.


Sanayi grubunda ihracat 6 milyar 428 milyon dolar oldu

Ağustos ayında toplam ihracatın yüzde 83.81'ini gerçekleştiren Sanayi grubunda ise ihracat 6 milyar 428 milyon dolar oldu. Sanayi grubunda ilk sekiz aylık ihracat 50 milyar 929 milyon doları, son bir yıllık ihracat ise 82 milyar 123 milyon doları geride bıraktı.

Madencilik ürünleri sektörü ihracatı, Ağustos ayında 231 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Sektör 2009 yılının ilk sekiz ayında 1 milyar 483 milyon, geriye dönük bir yılda ise 2 milyar 422 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

 

"Türkiye büyük bir ülke olacaksa Güneydoğu sorunu çözülmeli"

Türkiye'nin 20'inci yüzyılın ikinci yarısında enerjisinin önemli bir kısmını içeriye ve yakın coğrafi sorunlara harcadığına dikkat çeken Büyükekşi, yaşanan bu sorunların Türkiye'nin hem demokratik hem de ekonomik olarak geride kalmasına yol açtığını belirtti. Büyükekşi, demokrasi gelişmeyen bir ülkenin ekonomik olarak gelişmesinin, ekonomisi gelişmeden de demokrasisinin kökleşmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Türkiye'nin yaşadığı sorunlar arasında en ciddisinin Güneydoğu, yani Kürt sorunu olduğunu dile getiren Büyükekşi, Türkiye'nin bu problem ile bir yere varmasının mümkün olmadığını ifade etti. Bu sorunun Türkiye'nin kendi dinamiklerini ortaya çıkarmasına engel olduğuna değinen Büyükekşi, sadece sosyal ve siyasi açıdan değil ekonomik açıdan da bu sorunun Türkiye'ye çok yüksek maliyetler yüklediğini belirtti. Büyükekşi, "Eğer Türkiye büyük bir ülke olacaksa, bu sorun muhakkak çözülmelidir" diye uyardı.
 

"Üniter devlet yapısı içinde çözüm mümkün"

Büyükekşi, bölgeye yatırım fırsatlarının geliştirilmesini ve ticari bağların arttırılması gerektiğini söyledi. Böylece bölgede refah artışının önünün açılacağını ileri süren Büyükekşi, demokratik açılımın bu amaçlara hizmet edeceğini vurguladı. Büyükekşi, TİM olarak, bu açılımın hem Türkiye'nin iç sorunlarını çözmede etkili olacağını, hem de Türkiye'yi bölgenin en önemli ekonomik ve siyasi aktörü haline getireceğine inandıklarını bildirdi.

"Bizi millet yapan değerleri yıpratmadan bir çözüm bulmak mümkündür" diyen Büyükekşi, üniter devlet yapısı içinde bir çözümün mümkün olduğunu vurguladı. Türkiye'nin tüm halklarıyla iç içe geçtiğini kaydeden Büyükekşi, "En son yapılan kapsamlı bir araştırma gösteriyor ki, her iki Türk'ten birinin bir Kürt komşusu, her üç Türk'ten birinin evlilik yoluyla bir Kürt akrabası ve her üç Kürt'ten iki tanesinin evlilik yoluyla bir Türk akrabası mevcuttur.

Araştırma veriler de gösteriyor ki, biz etle tırnak gibiyiz, birbirimizin tamamlayıcıyız, bu ülkede hep beraber, binlerce yıldır olduğu gibi kardeşçe bir arada yaşayacağız. Hedefimiz; dünyanın en güçlü ekonomilerinden birisi olan Türkiye için büyük çözümü ortaya koymak olmalıdır" dedi.