İhracat için 'Çay Tanıtım Grubu' oluşturulacak
Rize Ticaret Borsasınca (RTB) konulan 2023 yılında 50 bin ton çay ihraç edip 500 milyon dolar girdi sağlamak hedefine ulaşılabilmesi için Çay Tanıtım Grubu oluşturulacak.
cumhuriyet.com.trRTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türk çayını dünyaya tanıtmak, yurt içinde de her bölgede tüketiminin artırılması için bir dizi çalışma yaptıklarını söyledi. Bu kapsamda yurt içinde ve dışında mümkün olduğunca tüm fuarlara katılmaya çalıştıklarını dile getiren Erdoğan, ''Son 3 yılda 11 yurt içi fuara, 3 de yurt dışı fuara katıldık. Fuarlar ürünlerin tanıtımının yapıldığı ve kalitelerinin anlatıldığı platformlar şeklindeydi. Özellikle Türk çayının tüketiminin az olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik çalışmalara önem veriyoruz. Bu bölgelerde Türk çayı yerine başka ülkelerin çayının tüketilmesinin ana nedeninin, Türk çayının kalitesinin yeterince bilinmemesi olduğunu düşünüyorum. Böylece olunca kaçak veya yabancı menşeli çaylar tüketiliyor'' dedi.
Önümüzdeki dönemde Srilanka, Dubai ve Almanya'da yapılacak fuarlara katılacaklarını anlatan Erdoğan, ''Geçen yıl Dubai'deki Dünya Çay Forumu'na Türkiye olarak ilk kez katılmıştık. Türk çayının güncel verileri dünya çay sektörüne bildirilmemişti. Ülkemiz 50-60 bin ton çay üreten bir ülke olarak tanıyordu. Özellikle yurt dışındaki fuarlarda Türk çayının doğallığını, dünyada kar yağışının olduğu ve çay hasadı yapılan tek ülkenin Türkiye olduğu gerçeğini vurguluyoruz'' diye konuştu.
Gelecek yıl Ocak ayında Srilanka'da yapılacak 7. Dünya Çay Forumu'na ÇAYKUR ile katılmayı planladıklarını kaydeden Erdoğan, ''Bu fuara çay ile ilgili bin 350 civarında firma temsilcisi gelecek. Bu nedenle bunu çok önemsiyoruz. Tanıtım anlamında Türkiye'ye çok katkısı olacaktır'' diye konuştu.
Dünyanın en kaliteli, en doğal çayı Türkiye'de
Mehmet Erdoğan, 2023 yılında Türk çayı olarak dünyaya 50 bin ton çay satılabilmeyi, böylece ülke ve bölge ekonomisine 500 milyon dolar girdiği sağlamayı hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Dünyada çay üretimi yapılan ülkeler arasında, dünyanın en kaliteli ve en doğal yaş çayına sahibiz. Bundan çıkan ürünler olarak da kuru çayımız en doğal ürünlerdir. Dünyada bizim dışımızda çay üreten ülkelerde hasat öncesi zirai mücadele, ilaçlama yapılır. Biz ilaçlama yapmadığımız için avantajlı oluyoruz. Bu nedenle ürünümüzü tanıtabilirsek önemli avantaj sağlarız. Artık insanlar gazlı içecekler, kahve gibi kafeini yüksek ürünlerden kaçınırken, doğal ürünlere yöneliyor. İşte burada ürünümüzü ön plana çıkartmalıyız. Bu kapsamda Rize Dernekler Federasyonu ve RTB olarak 16-19 Kasım tarihleri arasında Rize'de Türk Çayı Tanıtım Çalıştayı düzenleneceğiz. Ayrıca Çay Tanıtım Grubunu oluşturmayı planlıyoruz. Böylece Türk çayının dünyaya tanıtılması için yapılacak çalışmalar, 2023 hedefimiz için atılacak adımları belirleyeceğiz.''
Böylece kaç ülkede tanıtım yapılabileceğini, hangi kaynaklardan yararlanılabileceğini ve ürünün hangi boyutunun öne çıkartılacağını saptayacaklarını ifade eden Erdoğan, ''Türkiye'nin çay vizyonunun dünyada yer tutması adına önemli bir çalışma olacak. Bu hedef, inanmadığımız bir hedef değil. Ama Türk çayının tanıtımını yapmalıyız'' dedi. Erdoğan, Türk çayını Türkiye'de bilmeyen ya da az bilenler ile öğrencilere yönelik de tanıtım çalışmaları yapacaklarını sözlerine ekledi.