İhraç kararnanesinin yıldönümünde KESK kınama eyleminde

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu ve Diyarbakır Emek Platformu, 29 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan en geniş kapsamlı ihraçları içeren 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Mahmut Oral

Diyarbakır Ofis semtindeki bir iş merkezinin önünde düzenlenen açıklamaya, HDP milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Semra Güzel ile, HDP ve DBP yöneticileri de katıldı. Eyleme katılanlar "KHK'ler gidecek, biz kalacağız" yazan pankart açtı. Açıklamayı ise kendisi de bu KHK ile ihraç edilen KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmek Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteni Rozerin Çatak okudu. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin, yıllarca devlet ve hükümetler ve özelliklede 2002'de iktidara gelen AKP tarafından desteklenen FETÖ tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Çatak, şöyle devam etti: 

"20 temmuz 2016 da darbeye karşı OHAL ilan edildi ve ilan edilen OHAL ve darbe süreci cumhurbaşkanı tarafından Allah'ın bir lütfu olarak kamuoyuyla paylaşıldı. Haklıydı, çünkü hayal bile edilemeyecek yetkiler, OHAL ile birlikte hükümetin eline geçmiş oluyordu. Bu yetkiyi sonuna kadar kullanan hükümet darbelerin kaynağı olan anti demokratik uygulamalara yöneldi hukuk rafa kaldırıldı ve ülke KHK'larla yönetilmeye başlandı. AKP iktidarı kendisine muhalif olan her kesimi KHK'larla dizayn etmeye başladı. Muhalif basın susturuldu, dernekler kapatıldı, halkın iradesi olan siyasetçiler cezaevlerine atıldı, demokrasilerin görünen yüzü olan belediyeler gasp edilerek kayyım atandı. Ve her alanda bir kıyım yaşandı. Kamuda yüzbinlerce insan ihraç edildi. Halk 1980 darbesi katbekat aşan bir süreçle karşı karşıya kaldı. Özellikle tarihi boyunca darbelerle mücadele eden KESK, DİSK, TMOB, TTO hedefe konarak binlerce üyesi ihraç edildi .Bu durum aslında darbenin asıl amacını ortaya koyuyordu. Amaç muhalifleri susturmak yeni rejimin dizayn etmek çünkü var olan sistem artık demokrasi güçlerinin yönetime katılımını engelleyemiyordu. Vesayet sistemini korumak için yeni bir sürece ihtiyaç vardı. Yaşanan darbe süreci de bu sürece ortamı hazırlamıştı. Kamuda binlerce kişi ihraç edilirken hukuken hak arama yolları da bir bir kapatılmıştır. Hukuk siyasallaştırılıp iktidarın güdümüne girdiği için halkın hukuka güveni zedelenmiştir. Bu süreçte AKP, içerde dizayn yaparken, dışarıda da uluslar arası güçleri darbeyle mücadele ettiğine inandırmaya çalışmıştır" dedi.
Yapılan haksız ve hukuksuz ihraçları ivedilikle görevlerine döndürme çağrısı yapan Çatak "Toplumu kutuplaştıran yöntemlerden vazgeçin. Telafisi imkansız uygulamalardan bir an önce uzaklaşın. İktidarınızın beka sorununu ülkenin beka sorunuymuş gibi yansıtmayın. İçini boşalttığınız hukuk ,rafa kaldırdığınız demokrasiye en çok ta sizin ihtiyacınız olacaktır. Tarihi yazacak olanlar direnenlerdir. Sizler bu uygulamalarınızla sizden öncekiler gibi tarihin tozlu sayfaları arasında yok olacaksınız bizler önce olduğu gibi bugünde yarında var olacağız" diye konuştu.