İdrar kaçırmaya beslenme önerisi

İdrar kaçırma istemsiz olarak idrarını tutumama olarak tanımlanır. Toplumumuzda çok sık görülmesine rağmen hekime müracaat oranı düşüktür. İlaçlar, davranış tedavileri ve cerrahi ile tedavi edilebilen bu rahatsızlığın tükettiğimiz besinlerle ve beslenme alışkanlıklarımızla da ciddi derecede bağlantısı vardır.

cumhuriyet.com.tr

Yrd. Doç.Op.Dr. Bülent Şen, diyette yapılan küçük değişikliklerin idrar kaçırmada tedavi edici nitelikte olduğunu belirtmektedir. İşte idrar kaçırması olan hastaların dikkat etmesi  gerekenler:

Sıvı Tüketimi: Günde en az 8 bardak su için. Su miktarını azaltırsanız sıkışma hissiniz daha da artacaktır. Gece akşam yemeği sonrası ile uyku periyodu arasında  sıvı kısıtlamasına gidebilirsiniz.

Alkol Tüketimi: Alkol, idrar üretimini arttırıarak ve idrar kesesinde irritasyon yaparak idrar kaçırma şikayetlerine neden olur.

Kahve ve Çay: Kafein içerikleri nedeniyle idrar kesesinde alkol gibi irritan etki gösterirler. Kafeinsiz çay ve kahvelerin içeriğinde bile çok düşük miktarlarda kafeine rastlanmıştır. Bu sebeple yavaş yavaş azaltılarak tamamen kesilmeli, ya da sabah sadece 1 bardak çay içilmelidir.

Çikolata: Çikolata severlerden özür diliyorum. Fakat tüm çikolata çeşitleri kafein içermektedir. Bu sebeple hergün çikolata tüketimine son verilmelidir.

Şekerli Gıdalar: Alkol ve kafein kadar olmasa da şekerli gıdalar üzerinde de bir çok çalışma yapılmış ve bu gıdaların şikayetleri arttırdığı tespit edilmiştir. Yapay tatlandırıcılar da idrar kesesi üzerinde irritan etki yapmaktadırlar.

Kolalı İçecekler: Bunlar hem kafein hem de karbonat içeriği nedeniyle idrar kesesinin kasılmasına neden olarak şikayetleri arttıracaktır.

Baharatlı Yiyecekler: Acılı, baharatlı, soyalı yiyeceklerin şikayetleri arttırdığına dair çok sayıda çalışma mevcuttur.

Asitli Yiyecek ve İçecekler: Portakal, limon, greyfurt gibi meyveler ve bunların suları idrar kesesinde irritan etkiye sebep olarak şikayetleri arttırırlar.

Yaban Mersini: İdrar yolu ve idrar kesesi enfeksiyonlarında önerilen yaban mersini, asidik özelliği nedeniyle irritasyona sebep olarak şikayetleri arttırabilir.