İdrar kaçırma nörolojik olabilir

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talha Müezzinoğlu, yaşam kalitesini düşüren idrar kaçırma şikayetiyle kendini gösteren bir takım nörolojik mesane rahatsızlıklarının toplumda yaygın olduğunu belirterek, "Beyinle ilgili olan idrar şikayetleri oldukça karmaşık bir durumdur. Biz bunları ameliyat ile kesin olarak düzeltemesek bile semptomlarını ortadan kaldırabiliyoruz" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Talha Müzezzinoğlu açıklamada, idrar kaçırma tedavisinin herhangi bir ameliyat veya ilaçla mümkün olmayan hastalarda Temiz Aralıklı Kateterizasyon (TAK) tedavi yöntemini uyguladıklarını söyledi.

Bu sayede hastanın sıvı alma seviyesine göre istediği sıklıkta idrarını boşaltabildiğini dile getiren Müezzinoğlu, "Ondan sonra 3-4 saatlik rahat, idrar kaçırmadığı bir dönem oluyor. Bu nörolojik, beyinle ilgili idrar şikayetleri oldukça karmaşık bir durumdur. Biz bunları ameliyat ile kesin olarak düzeltemesek bile semptomlarını ortadan kaldırabiliyoruz" dedi.

Müezzinoğlu, bu sayede hastanın daha rahat bir şekilde toplum içerisine çıkmasını, yaşam kalitesinin artmasını sağlamış olduklarını kaydetti.


7 yıldır bu sorunu çekiyor

Nörojen mesane rahatsızlığı ile hastaneye başvuran 34 yaşındaki Halil İbrahim Küçük, 7 yıldan beri his kaybı nedeniyle idrar tutamadığını ve büyük sıkıntı çektiğini anlattı.

Yaklaşık bir yıl hastanede ve evde tedavi gördüğüne işaret eden Küçük, "Son 6 yıldır imkanlarımız dahilinde gitmediğim hastane, başvurmadığım tedavi yöntemi kalmadı ama çare bulamadık" dedi.

Gülsevim Küçük de eşinin sorununun tüm yaşantılarını değiştirdiğini, maddi olarak da sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.