İdlib için peş peşe açıklamalar

Gerilimin sürdüğü İdlib'te son yaşanan süreçte 13 şehit veren Türkiye, saldırılara misliyle karşılık verileceğini bir kez daha duyurdu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye ordusunun gözlem veya askeri noktalara karşı müdahalesinde askerlere misilleme talimatı verildiğini açıkladı. ABD'den yapılan açıklamada ise İdlib'te askeri olarak müdahale seçeneğinin masada olmadığı kaydedildi. Rusya ve Suriye yönetimi tarafından yapılan ortak açıklamada da, İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde militanların eylemleri yüzünden insani bir felaket yaşanması riski olduğu açıklaması yapıldı.

cumhuriyet.com.tr

Fotograf: AP

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Associated Press (AP) Haber Ajansı'na, İdlib'deki gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmde, Suriye ordusunun gözlem veya askeri noktalara karşı herhangi bir eylem yapması durumunda, askerlere, daha güçlü şekilde misilleme yapma talimatı verildiğini kaydederek, "Herhangi bir şey olursa misilleme olacak" dedi.

'REJİMİN M5 KARA YOLUNDAN ÇEKİLMELERİNİ İSTEDİK'

Türkiye'nin İdlib'deki 12 gözlem noktasından hiçbirini boşaltmayacağını bildiren Bakan Akar, Türk askerlerinin Suriye'nin askeri noktalara saldırılarına karşı kuvvetli misilleme emri altında olduğu konusunda uyarıda bulundu. Bakan Akar, Türkiye'nin, rejim güçlerinin daha önce üzerinde mutabık kalınan ateşkes anlaşmasındaki hatta geri çekilmesi ve stratejik önemdeki (M5) kara yolunu terk etmesi için, Rusya’ya Suriye rejimi üzerindeki etkisini kullanması konusunda baskı yaptığını söyleyerek, "Rejim unsurlarının M5 kara yolundan derhal geri çekilmelerini istedik ve bunu istemeye devam edeceğiz. (Rusya'dan) Bu rejim saldırılarını derhal durdurmasını, ateşkese uyulmasını ve bunun sonucunda da insanların evlerine, topraklarına dönmelerini sağlamasını istiyoruz" diye konuştu. Bakan Akar, Türkiye'nin İdlib'deki amacının 2018 yılında müzakere edilmiş olan ateşkes anlaşmasını (Soçi mutabakatını) desteklemek ve bir göç dalgasını önlemek olduğunu vurguladı.

NATO VE AVRUPA, İDLİB İÇİN DESTEK SAĞLAMALI

Türkiye'nin NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan beklentilerinin ne olduğuna ilişkin soru üzerine Bakan Akar, müttefiklerden beklentilerinin, Esed rejiminin, Avrupa'yı ve ötesini tehdit edecek yeni bir mülteci dalgasını tetikleyecek İdlib'deki saldırganlığını durdurmak için somut hamleler yapması olduğunu bildirdi. Bakan Akar, İdlib'deki insani durumun, radikalleşmenin artmasına yol açacağı uyarısında da bulunarak, şunları kaydetti:

"NATO ülkeleri, NATO, Avrupa ve dünya bu (Esed rejiminin İdlib'deki saldırıları) konuya daha yakından bakmalı ve ciddi, somut destek sağlamalıdır. Evlerini ve ailelerini kaybeden insanlar çaresizlik içinde bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ve bu da aşırılıkçıların ellerini güçlendiriyor. Ve öyle ya da böyle radikalleşmenin önünü açıyor."

RUSYA VE SURİYE'DEN ORTAK AÇIKLAMA

Moskova ve Şam'dan İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde militanların eylemleri yüzünden insani bir felaket yaşanması riski olduğu açıklaması geldi. Açıklamaya göre, ocak ayında militanların eylemleri neticesinde İdlib’de 150’den fazla Suriyeli sivil hayatını kaybetti.  Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev ve Suriye Şehircilik ve Çevre Bakanı Hüseyin Mahluf’un imzaladığı açıklamada, "İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde durum hâlâ çok zor. Bölgede militanların terör eylemleri nedeniyle insani bir felaket yaşanması riski yüksek. Heyet Tahrir el Şam ve onunla bağlantılı oluşumların eylemlerini arttırması Rusya ve Suriye’nin bölgedeki gerginliği düşürmeye yönelik çabalarına engel oldu" ifadeleri kullanıldı.

ABD: İDLİB'E MÜDAHALE ETMEYECEĞİZ

İdlib'de Türkiye'yle Rusya arasındaki gerilimde "Ankara'nın yanındayız" mesajı veren ABD'den de yeni açıklama geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien "İdlib'e askeri olarak müdahale edeceğimizi sanmıyorum" dedi. O'Brien, "Durum kötü ama biz Rusların, İranlıların ya da Esad'ın tüm kötü eylemlerini durdurma pozisyonunda değiliz" diye konuştu.