İçtüzük görüşmeleri ertelendi

TBMM Genel Kurulunda, TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmeleri ertelendi.

cumhuriyet.com.tr

TBMM Genel Kurulunda, CHP ve MHP'nin grup önerilerinin kabul edilmemesinin ardından TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, gündeme geçmeden grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.
Yapılan toplantıda İçtüzük teklifinin görüşmelerinin haftaya ertelenmesi görüşü benimsendi.
AKP, Genel Kurulun yarın, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri çalışmasını öngören grup önerisini geri çekti. Bunun üzerine Grup Başkanvekileri yerlerinden kısa açıklama yaptılar.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İçtüzük görüşmelerinde uzlaşmak için azami gayret göstereceklerini ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, İçtüzük görüşmelerinin ertelenmesinin olumlu bir tavır olduğunu belirtti.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da AKP'nin yaklaşımının olumlu olduğunu dile getirerek, ''Ümit ediyorum ki uzlaşma sağlanır'' dedi.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da aynı temennilerde bulundu.

TBMM Başkanvekili Sağlam, konuşmalardan sonra teklifin 1. bölümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını bildirerek birleşime kısa bir süre ara verdi.

Verilen aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine, Sağlam, birleşimi 14 Şubat Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.
 

Tarhan: Bir umut ve uzlaşma başlangıcı

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin, Genel Kurulda görüşülmemesinin, ''bir umut ve uzlaşma başlangıcı olduğunu'' belirtti.

Tarhan, TBMM kulisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, İçtüzüğü, ''tali anayasa'' olarak nitelendirerek, buradaki uzlaşma zeminini önemsediklerini ifade etti.

Anayasa çalışmaları yapılacak bir toplumda, İçtüzükle ilgili uzlaşma zemini bulunmadan, böyle bir girişimin mümkün olmadığını kaydeden Tarhan, bunun anayasa masasını etkileyecek bir süreç olduğunu söyledi.

AKP'nin İçtüzükle ilgili görüşmeleri, bir uzlaşma zemini aramak açısından askıya aldığını belirten Tarhan, önümüzdeki dönemde oturup, konuşacaklarını söyledi. Tarhan, 19. madde konusunda tavırlarının çok net olduğunu ifade ederek, muhalefetin sesinin kısılması, tek sesli Meclis haline getirilmesine karşı çıktıklarını, demokratik muhalefet haklarının sınırlandırılmaması gerektiğini kaydetti.

Tarhan, bu konuda hukuk zeminindeki mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirerek, ''Tabii ki uzlaşma bizim için de çok önemli. Bu tali anayasanın uzlaşmayla hazırlanması bizim için çok önemli. Bu sürecin bir umut olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Bunun bir uzlaşma başlangıcı olarak, ertelenme, geri adım olarak değerlendirebileceğini belirten Tarhan, ''Bunun aynı zamanda bir uzlaşma zemini olduğunun altını çizmeliyiz'' diye konuştu.

Emine Ülker Tarhan, gelecek hafta iş yoğunluğuna göre, görüşmelerin başlayacağını belirtti.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten bir güvence alıp almadığına yönelik soruya Tarhan, ''O güvence karşılıklı diyalogla, bütün grup başkanvekillerinin kefaletiyle oluşur. Meclis Başkanı'nın getirilen teklifle ilgili tasarrufu söz konusu dahil olamaz'' karşılığını verdi.