İçtüzük görüşmeleri başladı
TBMM İç Tüzük Değişikliği Teklifinin tümü üzerinde görüşülmesi kararlaştırıldı. Siyasi parti grupları arasında uzlaşma sağlandığı belirtilirken, hafta sonu TBMM Genel Kurulu çalışmayacağı da ifade edildi. Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in devreye girmesi ile uzlaşma umudu doğan Meclis İçtüzük Değişikliği Teklifi'ni görüşmeye başladı.
cumhuriyet.com.trMeclis Başkanı Cemil Çiçek'in yönettiği Meclis Genel Kurulu'nda teklifin tümü üzerinde siyasi parti grupları görüşlerini açıklıyor. Maddeler üzerindeki görüşmelere ise hafta başında grup başkanvekillerinin yapacağı toplantıdan sonra geçilecek.
Çiçek'in uzlaşma çabaları
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, başkanlığında Meclis Başkanlığı'nda yapılan kahvaltılı toplantıya AKP Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Mahir Ünal, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural ile BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan katıldı. Yaklaşık iki saat süren toplantı çıkışında ilk açıklama AKP Grup Başkanvekili Elitaş'tan geldi Elitaş, iktidar gurubu olarak uzlaşmak için ellerinden gelen bütün gayreti gösterdiklerini belirterek, "Sayın Başkan bazı tekliflerde bulundu. O teklifleri bütün siyasi parti grupları değerlendirecek; devam edeceğiz" dedi.
AKP olarak bu teklifleri kabul edip etmediklerinin sorulması üzerine Elitaş, "Hayır, Sayın Başkan'ın tekliflerini biz de değerlendireceğiz, muhalefet de değerlendirecek" dedi. Elitaş şunları söyledi: "Zaten bir tek ihtilaf konusu olan, grup önerileri ile ilgili 19. maddedeki kısım. Biz sadece, 'grup önerisi veren 5 dakika konuşsun' dedik. Sayın Başkan haftada bir gün, Salı günü iki lehte iki aleyhte olmak üzere 5'er dakikadan 20 dakika olsun' diye ifade ettiler. Muhalefet partileri her gün olsun, 10 dakika olsun diyor. Bunu her iki taraf da değerlendirecek."
CHP Çiçek'in önerisine sıcak bakmıyor
CHP grup Başkanvekili Hamzaçebi, Meclis İçtüzük Değişikliği teklifinin ana konusunun muhalefet partilerinin grup önergeleri üzerindeki konuşma sürelerinin kısalması olduğunu belirterek, Meclis Başkanının AKP'nin önerisinden farklı bir öneri sunduğunu söyledi. İki önerinin de ortak noktasının Meclis'te söz hakkının kısıtlanması olarak ortaya çıktığını söyleyen Hamzaçebi, "Başkan uzlaşmayı istiyor. Siyasi partilerin arasındaki uzlaşmayı gözetiyor, bu zemini yaratmak için çaba gösteriyor. Karar siyasi partilerin ama ana görev AKP'nindir" dedi.
AKP'nin muhalefet partilerinin grup önergelerindeki konuşma süresini kısıtlama yönündeki isteğinden vazgeçmediğini belirten Hamzaçebi, "Başkanın önerisine katılıp katılmayacaklarını bilmiyoruz. Biz CHP olarak muhalefet partilerinin konuşma haklarının kısıtlanması anlamına gelecek hiçbir düzenlemeye olumlu bakmıyoruz bakmayacağız, destek vermemiz de söz konusu değil" dedi.
Uzlaşma umudu artıyor
Meclis İçtüzük Değişikliği Teklifinde yaşanan gerilimi çözmek için devreye giren Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in önerileri uzlaşma umudu doğurdu. Grup Başkanvekilleri Çiçek'in önerilerini önce kendi aralarında daha sonra Çiçek'in başkanlığında bir araya gelerek yeniden değerlendirip sonuçlandırmaya çalışacak.
Meclis Başkanı Çiçek muhalefet partilerinin "muhalefetin sesi kısılmaya çalışılıyor" yönünde eleştirilerine maruz kalan İçtüzük Değişikliği teklifi nedeniyle yaşanılan gerilimi çözmek için sabah bir araya geldiği grup başkanvekillerine sunduğu öneriler üzerine Meclis Genel Kurulu toplanmadan kısa bir süre önce yeniden bir araya geldi. Yapılan kısa toplantıda İçtüzük Değişikliği teklifinin sadece geneli üzerinde görüşmelerin yapılması kararlaştırıldı. Alınan karara göre grup başkanvekilleri önce kendi aralarında Meclis Başkanı Çiçek'in önerilerini değerlendirecek. Ardından Meclis Başkanı Çiçek başkanlığında yeniden biraraya gelerek uzlaşmaya varmaya çalışacak.
Meclis Başkanı Çiçek ile yapılan ikinci toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Bugün geneli görüşülecek. Sonra uzlaşmaya çalışacağız. Uzlaştıktan sonra diğerlerini getirecekler" dedi. Şandır, "Uzlaşma oldu mu, geri mi çekilecek" soruları üzerine, "Geri çekilmedi. Bugün genelini görüşeceğiz, sonra çalışma yapacağız. Sayın Çiçek'in önerilerini konuşacağız. Onları konuşmak için bugün devam etmeyeceğiz. Meclis Genel Kurulu geneli üzerinde görüşme bittikten sonra kapanacak. Cumartesi Pazar da çalışmayacağız" yanıtı verdi.
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de kuliste gazetecilerin sorularını yanıtlarken Meclis Başkanının önerilerine sıcak baktıklarını, bunları değerlendireceklerini söyledi. Meclis İçtüzük Değişikliği teklifinde tartışma yaratan temel konu partilerin grup önerileriyle ilgili konuşma süreleriyle ilgili. Mevcut durumda her grup önerisinde lehte ve aleyhte olmak üzere iki milletvekiline 10'ar dakika süre veriliyor. AKP'nin teklifinde bu süre öneriyi getiren gruptan bir milletvekiline en fazla 5 dakika olarak düzenleniyor. Meclis Başkanı Çiçek ise grup önerilerinin sadece Salı günleri görüşülmesini ve iki lehte iki aleyhte olmak üzere 5'er dakika olarak düzenlenmesini önermişti.