İbrahim Okur 17 aydır iddianamesiz

Hükümet ile cemaatin yargıda ittifak yaptığı dönemde HSYK 1. Daire Başkanı olan İbrahim Okur’un tutuklanmasının üzerinden 17 ay geçmesine karşın iddianamesi çıkmadı. Okur’un anlatacakları, yargıdaki cemaat-hükümet ortaklığına mercek tutacak.

Alican Uludağ

Hükümet ile cemaatin yargıda ittifak yaptığı dönemde HSYK 1. Daire Başkanı olarak görev yapan ve o dönemin tüm sırlarını bilen İbrahim Okur, tutuklanmasının üzerinden 17 ay geçmesine karşın halen yargıç karşısına çıkarılmadı. İstanbul Başsavcılığı, İbrahim Okur’la ilgili soruşturmayı yaklaşık 1 yıl 5 ay geçmesine rağmen tamamlamadı ve halen iddianame hazırlamadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bunlar doğru konuşmuyor. En tehlikeli olan da bu” diyerek hedef aldığı İbrahim Okur’un mahkemeye çıkması durumunda anlatacakları özellikle yargıdaki cemaat-hükümet ortaklığına mercek tutacak.

HSYK üyeliği görevinin sona ermesinin ardından İstanbul Hâkimliği’ne atanan İbrahim Okur, FETÖ üyeliği iddiasıyla 17 Temmuz 2016’da gözaltına alındı. 20 Temmuz’da tutuklanan Okur, aynı zamanda HSYK tarafından ihraç edildi. Silivri Cezaevi’nde tutulan Okur, o dönemin HSYK üyelerinin bazılarının itirafçı olup tahliye edilmesi üzerine, Aralık 2016’da 8 gün boyunca Ankara’da ifade verdi. Özellikle 2010’da yapılan anayasa değişikliği referandumunun ardından HSYK ve yargıda hükümet ile cemaat ittifakını anlatan Okur, Yargıtay’a 2011’de atanan 160 üyeden cemaate 110 kontenjan ayrılmasını konusunda Fethullah Gülen cemaatine mensup yüksek yargı üyeleriyle anlaşmayı hükümetin istediğini kaydetti.

Erdoğan hedef aldı

Yargıdaki FETÖ yapılanmasına ilişkin ifade veren Okur’un tahliye talebi henüz karara bağlanmamışken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ndan dikkat çeken bir çıkış gelmişti. 18 Ocak 2017’de Yargıda Birlik Derneği üyelerine yemek veren Erdoğan, isim vermeden Okur’u hedef alarak “Şu anda içeride olanlardan çok iyi tanıdıklarım var. İtirafçı namıyla ortaya çıkıyorlar. Fakat bunlar doğru konuşmuyor. Bakın bunu açık söylüyorum. İtirafçı diyerek ortaya çıkarken bunlar, gayet iyi aldatmacayı oynuyorlar. En tehlikeli olan da bu” dedi. Bu açıklamadan bir gün sonra dönemin Ankara Başsavcısı Harun Kodalak, görevden alınarak Yargıtay Savcısı yapıldı. İbrahim Okur’un ise tahliye talebi reddedildi ve dosyası yetkisizlikle İstanbul’a gönderildi.

17 aydır iddianame yok

İstanbul Başsavcılığı, aradan geçen 17 aya karşın henüz Okur’la ilgili soruşturmayı tamamlamadı. Okur, başta dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin olmak üzere çok sayıda dönemin yetkilisini tanık olarak gösterdi. Buna karşın bu isimlerin henüz dinlenmediği öğrenildi. Henüz mahkemeye şüpheli olarak çıkarılmayan Okur, mahkemeler tarafından FETÖ üyeliğinden yargılanan hâkim ve savcıların davalarına tanık sıfatıyla çağrılıyor.