İBB'ye dilekçe yağdı

'Haydarpaşa Planı'na karşı toplanan 5 bin 379 itiraz dilekçesi büyükşehir belediyesine teslim edildi

cumhuriyet.com.tr

“Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”na karşı toplanan 5 bin 379 itiraz dilekçesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) teslim edildi. İtiraz dilekçeleri değerlendirilerek sonuca bağlanacak. Dilekçelerde itiraz noktaları Haydarpaşa Garı’nın otel olmasına, ticaret alanına çok geniş yer ayrılmasına ve Kadıköy Meydanı’nda Atatürk Büstü’nün yer aldığı bölümün fuar alanı olarak ayrılması başlıkları altında toplandı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, İBB Meclisi’nde itirazların yoğunlaştığı bu 3 konuda değişiklik yapılmazsa yargıya başvuracaklarını söyledi.

“Haydarpaşa Planı” yapılırken belediyeye danışılsa, bilgilendirme yapılsa sorunların bu noktaya gelmeyeceğini belirten Öztürk, bu süreçte yerel yönetimlerin de ilçe halkının da devre dışı bırakıldığını ifade etti. Atatürk Büstü’nün bulunduğu alanın fuar alanı ilan edilmesine ilişkin düzenlemede geri adım atılacağını düşündüğünü belirten Öztürk, “Bize yutturmaya çalıştılar, ama yutturamadılar. Fuar alanının tamamen kalkmasını istiyoruz. Halkın da itirazı var. Sunulan 5 bin 379 itiraz dilekçesinden biri bana ait” dedi.

 

‘Göztepe’de beklemedeler’

Göztepe Parkı’na cami projesiyle ilgili de Öztürk şu değerlendirmeyi yaptı: “Danıştay, bölgede camiye ihtiyaç var diyerek parkı ‘dini tesis alanı’ olarak onayınca parkın köşesinde, aktif yeşil alanı bozmayacak alana cami yapılmasını önerdik. Ama karar plana işlendi ve 60 yıllık ağaçların bulunduğu park dini tesis alanı ilan edildi. Kadir Topbaş, ‘Kadıköy’ün önerdiği yere bakarız’ dedi ama karşılıklı bir görüşmemiz olmadı. Yeşil alana cami yapılırsa tepki olacağını biliyorlar ve bu tepkiyi ‘cami istemiyorlar’ diye lanse edip propaganda malzemesi yapıyorlar. Bunun önünü kesmek için cami için daha uygun bir yer önerdik. Şimde ‘bunlar camiye karşı’ argümanını da kullanamıyorlar, beklemedeler.”

 

Fikirtepe’de kaos

Öztürk, Fikirtepe’de İBB’nin sözleşmeler yapıldıktan sonra bölgeye getirdiği imar kısıtlamaları yüzünden kentsel dönüşüm çalışmasının başladığı noktaya geri döndüğünü belirtti. Öztürk, dönüşüm gündeme geldiğinde yükseklik sınırının olmadığını semtteki 265 parselin birleşerek bir firma ile anlaştığı sırada İBB’nin 80 metre sınırı getirdiğini anlattı.

Öztürk, “Kamu yolları, bahçe mesafesi inşaat alanından çıkarılınca arsalar daraldı. Müteahhitler de bir anda durdu. İBB’nin önce verdiği hakkı sonra geri alması kaos yarattı. Şimdi müteahhitler en kısıtlı hali ile yeni sözleşmeler hazırlıyorlar” diye konuştu.

 

'İBB'de planlama yok'

İBB’nin Göztepe-Çiftehavuzlar arasına kimseye sormadan bisiklet yolu yapıp yine kimseye sormadan kaldırmasına Öztürk de tepkili. Selami Öztürk, “Bir gün kalktık baktık Bağdat Caddesi’ne çizgiler çizmişler. Öğreniyoruz ki bisiklet yolu ayrılmış. Olur mu olmaz mı hesaplanmamış. Sonra trafik sıkışıyor diye kaldırıldı. Planlama diye bir şey yok. İBB koca bir balina gibi hareket edemiyor artık” dedi.