İBBŞT'de on çocuk oyunu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) Ocak ayının ikinci haftasında 17 oyunla seyirciyle buluşuyor.

cumhuriyet.com.tr

Haftanın çocuk oyunları; Pırtlatan Bal, Boncuk, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Kedi ile Palyaço, Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, Karagöz Balıkçı, Denizkızı, Çiçek Prenses, Karagöz Tatlıcı ve Uğurböceği. Ödüllü müzikal Şark Dişçisi de bu hafta Harbiye’de izlenebilir.

 

Ocak ayının 2.hafta oyunları:

 

Şark Dişçisi adlı müzikalde, tarihin belirsiz bir zamanından çıkıp gelen gezici bir tiyatro kumpanyası, 19. yüzyıl Osmanlı mizah yazınının en önemli kalemlerinden olan Hagop Baronyan’ın eğlenceli komedisini; müzikli, danslı, şenlikli bir gösteriyle bugünün seyircisiyle buluşturuyor. İstanbul Ermenileri arasında geçen; birbirini aldatan eşlerin, kavuşamayan aşıkların hikâyesini konu alan oyun, izleyenleri “bir arada güldüğümüz zamanları hatırlamaya” davet ediyor. Engin Alkan’ın yönettiği oyunun müzikleri Selim Atakan’a ait. Oyun 9-13 Ocak 2013 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde; seyirciyle buluşacak. Çevirisini Boğos Çalgıcıoğlu’nun, şarkı sözlerini Engin Alkan’ın, dramaturgluğunu Sinem Özlek’in, sahne ve ışık tasarımını Cem Yılmazer’in, kostüm tasarımını Tomris Kuzu’nun koreografisini Selçuk Borak’ın yaptığı oyunda; Selçuk Borak, Çağlar Çorumlu, Sevil Akı, Selin Türkmen, Ümit Daşdöğen, Sevinç Erbulak, Hüseyin Tuncel, Salih Bademci, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Çiğdem Gürel, Senem Oluz, Melisa Demirhan, Z. Ceren Gedikali, Reyhan Karasu, Murat Üzen, Serkan Bacak, Okan Patırer, Destan Batmaz rol alıyor.

 

Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye’de Savaş Dinçel, Türk edebiyatının en önemli kalemlerinden Sait Faik’in öykülerinden, anılarından, yazılarından yola çıkarak bir İstanbul turu yaptırıyor seyircilere… Ergün Işıldar’ın yönettiği, Naşit Özcan’ın rol aldığı oyun, seyircileri, önce Burgazada, ardından Karaköy, Tünel, Beyoğlu, Hristaki Pasajı ve Taksim Parkı’na götürüyor. Sahne ve kostüm tasarımını Ergün Işıldar’ın, Işık tasarımını Özcan Çelik’in, efekt tasarımını Ersin Aşar’ın, müziğini Ömer Göktay’ın yaptığı oyun, 9-13 Ocak 2013 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir.

 

Buluşma Yeri adlı oyundaki şehrin insanları, öldükten sonra gittikleri “Buluşma Yeri”nde, hayattaki yakınlarının küçük hesapların peşinden koştuklarını görürler. Yaşarken gerçekleştiremedikleri hayallerini, burada gerçekleştirmeye çalışırlar. Gerçeği ve hayatı anlamak için ölmek mi gerekir sorusunu sorduran bu oyun, Buluşma Yeri’ndekiler tarafından cevaplanır: “Burada her şeyi anladık, her şeyi ama çok geç ”Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği oyunda; Rıdvan Çelebi, Zümrüt Erkin, İbrahim Can, Müge Akyamaç, Selçuk Soğukçay, Bennu Yıldırımlar, U. Arda Aydın, Volkan Ayhan, Çimen Baturalp, Gürol Güngör, Bora Seçkin, Tankut Yıldız, İlhan Kilimci, Nihat Alpteki, Hülya Arslan rol alıyor. Çevirisini Bilge Emin’in, sahne tasarımını M. Nurullah Tuncer’in, kostüm tasarımını M. Nurullah Tuncer ve Taciser Sevinç’in, müziğini Oliver Josifovski’nin, koreografisini Handan Ergiydiren’in, ışık tasarımını Fatih Mehmet Haroğlu’nun, efekt tasarımını Ersin Aşar’ın, canlandırmasını Aksel Zeydan Göz’ün, masklarını Hülya Genç’in yaptığı oyun; 9-13 Ocak 2013 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde…

 

Çığ, yalnızca bir doğa olayının anlatımına dayanmadığı gibi; adeta bir yaşam biçimine dönüşmüş sessizliğin etrafında gelişen, güçlü bir gerçeklik ile temelleniyor. Çevresi dağlarla çevrili bir yerde yaşayan insanlar yüksek sesle konuşamasalar, gönüllerince kahkaha atamasalar da sessizlik içinde esir oldukları yaşamlarını sürdürmeye çabalarlar. Hayatın tüm coşkusunu hissedebilmeleri ve yaşayabilmeleri için sadece üç ayları vardır… Tuncer Cücenoğlu oyunun önsözünde “yalnızca bir doğa olayı değildir Çığ; belki de biz yarattık bu korkuyu beyinlerimizde” diyerek evrensele giden yolda özgür düşüncenin gücünü sorguluyor. Kemal Başar’ın, Tuncer Cücenoğlu’nun 40. sanat yılında sahneye koyduğu oyunda; Erhan Abir, Alev Oraloğlu, Sevtap Çapan, Caner Çandarlı, Orhan Hızlı, Nergis Çorakçı, Berrin Akdeniz Kortidis, Zeki Yıldırım, Vildan Türkbaş, Hüsnü Demiralay, Göksel Arslan rol alıyor. Dramaturgluğunu Özge Ökten’in, müziğini Can Atilla’nın, sahne tasarımını Ayhan Doğan’ın, kostüm tasarımını Canan Göknil’in, ışık tasarımını Murat Özdemir’in yaptığı oyun, 9-13 Ocak 2013 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde…

 

Surname 2010 adlı oyunda kocasının ölümünün ardından açtığı sahafında, özel bir nedenle geceyi bekleyen Sühendan Hanım, kocasına ait hiç görmediği notlarla karşılaşır. Bu notlar, kocasının kendisi için düşündüğü “sözde şenliğe” dair fikirleri içermektedir. Yazılanları şaşkınlıkla okumaya başlayan Sühendan Hanım; kendisini bir düşün içinde, geçmiş ile bugünün İstanbul’u arasında gerçekleşen bir şenliğin tam ortasında bulur. Proje tasarımını Candan Seda Balaban ile Yiğit Sertdemir’in yaptığı oyunu, Yiğit Sertdemir yazıp yönetti. Maske-kukla-kostüm tasarımını Candan Seda Balaban’ın, müzik-ses tasarımını Selim Can Yalçın ve Barış Manisa’nın, ışık tasarımını Mahmut Özdemir’in, hareket düzenini Özgür Tanık’ın, proje danışmanlığını Engin Uludağ’ın yaptığı ve şarkı sözlerini Yiğit Sertdemir’in yazdığı oyunda; Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Alibeyoğlu, Ceren Hacımuratoğlu, Derya Keykubat, Derya Yıldırım, Elyesa Çağlar Evkaya, Engin Akpınar, Eraslan Sağlam, İrem Erkaya, Mana Alkoy, Mehmet Soner Dinç, Mert Aykul, Özgür Atkın, Özgür Tanık, Seda Fettahoğlu, Semah Tuğsel, Seza Güneş, Uğur Dilbaz, Yiğit Sertdemir, Zeynep Göktay Dilbaz rol alıyor. Oyun, 9-13 Ocak 2013 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyredilebilir.

 

Büyünün Gözleri’nde, borç batağına düşen Kont Monteverdi, eski günlerine dönebilmek ve tek varlığı olan kızını zengin bir tüccarla evlendirebilmek için büyü yaptırır. Ancak hiçbir şey planladığı gibi gitmeyecektir. Entrika, bencillik ve çıkar ilişkilerinin sevgi üzerinde kurduğu tahakkümü hicveden oyun, genç yazar Mehmet Murat İldan’a Kadıköy Belediyesi Oyun Yazma Yarışması’nda birincilik ödülü kazandırmış ve ABD’de “Absinthe-New European Writing” edebiyat dergisinde yayınlanmıştır. Mehmet Murat İldan’ın yazdığı Hülya Karakaş’ın yönettiği oyunda; Kutay Kırşehirlioğlu, Murat Coşkuner, Nazan Yatgın, Hülya Karakaş, Ömer Barış Bakova, Özgür Dağ, Pınar Demiral rol alıyor. Oyun, 9-13 Ocak 2013 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesinde… Dramaturgisini Gökhan Aktemur’un, sahne tasarımını Rıfkı Demirelli’nin, kostüm tasarımını Eylül Gürcan’ın, ışık tasarımını Mahmut Özdemir’in, efekt tasarımını Nesin Coşkuner’in, video tasarımını Aksel Zeydan Göz’ün yaptığı oyunun müzikleri BaBa ZuLa’ya ait.

 

Toros Canavarı, Türk mizahının ve ulusal tiyatromuzun usta ismi Aziz Nesin’in yazdığı Tarık Şerbetçioğlu’nun yönettiği bir oyun… Kurumları yozlaşmış, değerleri altüst olmuş bir toplumsal yapı içinde, yaşadığı koşullara karşı çıkamayan insanların çaresiz halleri, Aziz Nesin’in taşlama üslubuyla sahneye taşınıyor. Aziz Nesin’in deyimiyle “izahı olmayan şeylerin mizahının yapıldığı” oyunda, Nuri Sayaner isimli mülayim bir memur emeklisi, ailesiyle birlikte monoton bir hayat sürmektedir. Aile bir taraftan geçim sıkıntısıyla diğer taraftan onları apartmandan atmak isteyen ev sahibiyle uğraşmaktadır. Tahliye davasını kazanan Sayaner ailesinin sevinci çok uzun sürmez. 9-13 Ocak 2013 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde oynanacak oyunda Şevket Avşar, Binnur Şerbetçioğlu, Gökhan Eğilmezbaş, Ceylan Çete, Naci Taşdöğen, İskender Bağcılar, Murat Bavli, Rahmi Elhan, İbrahim Şirin, Tarık Şerbetçioğlu, Funda Köseoğlu, Berna Oğuzutku Demirer, Abdullah Topal, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor. Oyunun dramaturgisini Gökhan Aktemur, müziklerini Deniz Noyan, sahne tasarımını Eylül Gürcan, kostüm tasarımını Sebahat Çolakoğlu, ışık tasarımını Mustafa Türkoğlu, efekt tasarımını Umut Yüzbaşıoğlu, koreografisini Selçuk Borak yaptı.


 

Aziz Nesin’in yazdığı Haşmet Zeybek’in yönettiği Pırtlatan Bal, 12-13 Ocak 2013 tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde;

 

Güneş Han’ın yazdığı Sibel Topaloğlu’nun yönettiği Boncuk, 12-13 Ocak 2013 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde;

 

Can Doğan’ın yazıp yönettiği Ali Baba ve Kırk Haramiler, 12-13 Ocak 2013 tarihlerinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde;

 

Erhan Özçelik’in yazıp yönettiği Kedi ile Palyaço, 12-13 Ocak 2013 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde;

 

Okan Karaca’nın yazıp yönettiği diğer yeni çocuk oyunu Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, 10-11 Ocak 2013 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde; 12-13 Ocak 2013 tarihlerinde Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde;

 

Özgür Atkın ve Ceren Hacımuratoğlu’nun birlikte yazdığı Özgür Atkın’ın yönettiği Karagöz Balıkçı, 12-13 Ocak 2013 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde;

 

Aylin Çalap’ın yazdığı Ebru Kara’nın yönettiği Denizkızı, 10-11 Ocak 2013 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde;

 

Hasan Erkek’in yazdığı Ece Okay’ın yönettiği Çiçek Prenses, 12-13 Ocak 2013 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde;

 

Caner Bilginer’in yazıp yönettiği Karagöz Tatlıcı, 12-13 Ocak 2013 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde;

 

Güneş Han’ın yazdığı Sibel Topaloğlu’nun yönettiği Uğurböceği, 10-11 Ocak 2013 tarihlerinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde seyredilebilir.