İBB bürokratları, kooperatifçilerle buluştu... ‘Üretmeyen toplumların sömürülmesi kaçınılmazdır’

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik günü nedeniyle, alım garantili çiçek üretimi yapan kooperatifçilerle buluşan İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas, “Sizler bizim için gerçekten kıymetlisiniz. Türk milletinin bağımsızlığında üretim çok önemli. Üretmeyen toplumların sömürülmesi kaçınılmazdır. O yüzden sizleri desteklemek istiyoruz” dedi. Kooperatifçilik konusunda kontrolsüz bir yapı olduğunu kaydeden Sukas, “Kooperatifçiliğin denetlenebilir ve şeffaf olması gerekiyor. Kişisel ilişkilerin ya da siyasi ilişkilerin belirleyici olmaktan çıkartılması gerekiyor. Bunu başardığımızda sektörün daha güçlü bir hale gelmesini sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Sena Tufan

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketi olan İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş., 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik günü nedeniyle, alım garantili çiçek üretimi yapan kooperatifçilerle Zeytinburnu Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde bir araya geldi. Düzenlenen toplantıya, 42 Kooperatif, birlik başkanları ve üyeleri katıldı. Burada konuşan İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas, “Merhum Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi ‘Köylü, milletin efendisidir’. Sizler bizim için gerçekten kıymetlisiniz. Türk milletinin bağımsızlığında üretim çok önemli. Üretmeyen toplumların sömürülmesi kaçınılmazdır. O yüzden sizleri desteklemek istiyoruz” dedi. Kooperatifçilik konusunda kontrolsüz bir yapı olduğunu anlatan Sukas, “Kooperatifçiliğin denetlenebilir ve şeffaf olması gerekli. Kişisel ilişkilerin ya da siyasi ilişkilerin belirleyici olmaktan çıkartılması gerekiyor. Bunu başardığımızda sektörün daha güçlü bir hale gelmesini sağlayabiliriz” diye konuştu.

“TOPRAĞIMIZ VERİMLİ"

Önceki belediye yönetimleri tarafından sürecin doğru yürütülmediğini kaydeden Sukas, “ Süs bitkileri alanında gerçekten ülkemizin ufkunu açarak sektöre katkı sağladık. Bu süreçte hep kaçırılan fırsatlar var. Özellikle son 25 yıllık süreçte peyzaj ve yeşil alan oluşum uygulamalarında kullanılan bitkisel materyaller aracılığıyla ciddi bir para döngüsü vardı. Bu süreçte keşke daha doğru kararlar alınabilseydi. Bu süreç eğer doğru yönetilmiş olsaydı, bugün süs bitkileri anlamında İtalya, Hollanda ile rekabet edebilirdik. Çünkü bizim toprağımız gerçekten verimli. Böyle bir potansiyelin tam olarak değerlendirilmemesinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde biz doğrular üzerinde durma kararlılığındayız” dedi.

‘ADALET VE ŞEFFAFLIK ÖNEMLİ'

Toplantının ardından, alım garantili üretim modelini gazetemize değerlendiren Ali Sukas, “Alım garantili üretim modeli, Birleşmiş Milletler tarafından kapsayıcı iş modeli anlamında ödüle layık görülerek, gelişmekte olan ülkelere tavsiye edildi ve katalog ödülü aldı. Ülkemizin tarımsal kalkınmasına çok katkısı olabilecek bir organizasyon. Kooperatiflerin bu anlamda adil ve şeffaf olmasını sağlamak önemli. Kalıcı ve faydalı şeyler yapmaya çalışıyoruz. İlerleyen dönemde de benzer toplantılar yapacağız. Bugün Dünya Kooperatifçiler Günü olması nedeniyle kooperatif üyelerimiz ile bir araya geldik. Aile olduğumuzu hissettirmek, onları motive etmek, hem de günlerini kutlamak istedik. Ağaç AŞ olarak yerli üreticileri destekleme politikasını yürütüyoruz. Bizden önce başlayan bir süreci devam ettiriyoruz. Önümüzdeki dönemde bitki yetiştiriciliği ile ilgili eksiklikleri bizzat yerlerinde ziyaret edeceğiz ve bilgi birikimimizi üreticilerle paylaşacağız” ifadelerini kullandı. İSTANBUL