"Huzurevi zammı geri alınmayacak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, huzurevi oda/bakım ücretlerine yapılan zammın geri alınmasının gündemlerinde olmadığını söyledi. Bakan Dinçer, hiç kimsenin ödeme güçlüğü nedeniyle huzurevinden çıkarılmadığını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya'nın huzurevi oda/bakım ücretlerine yapılan zamla ilgili soru önergesini yanıtladı.

Halen SGK'ye bağlı İstanbul, İzmir, Ankara ve Manisa'da olmak üzere 4 huzurevinin olduğunu bildiren Dinçer, oda ve bakım ücretlerine yapılan zamla ilgili ise şunları söyledi:

"Huzurevlerindeki hizmet kalitesinin çok yüksek olması, SGK'nin mali yükünün ağır olması gibi nedenlerle huzurevlerinde kalan yaşlılarımızın aidatlarına; ticari işletme gibi düşünülerek değil, ülkemizde bu alanda verilen en kaliteli hizmetin yaşlılarımıza layık oldukları en üst düzeyde sunulması amacıyla ekonomik zorunluluklardan dolayı ve SGK Yönetim Kurulunun 11 Haziran 2009 tarihli kararı gereğince zam yapılmıştır.

Hiçbir sakinimiz ödeme güçlüğü nedeniyle huzurevinden çıkartılmamış olup hiçbir zamanda bu gerekçelerle huzurevlerinin boşaltılarak kapatılması gibi bir durum sözkonusu değil."

Bugüne kadar oda/bakım ücreti artışlarının, memur maaş katsayısındaki artışlara paralel yapıldığına işaret eden Bakan Dinçer, "Zaman zaman memur emeklilerine verilen seyyanen zamlar, katsayıya yansıtılmadığı için bu artışlar oda ücretlerine yansıtılmamış, bu durum zaman içerisinde oda ücreti artışlarının, memur emekli maaş artışlarından az gerçekleşmesine neden olmuştur.

Huzurevi oda/bakım ücretlerine yapılan artışın geri alınması gündemde bulunmayıp, ödeme güçlüğü çeken sakinlerimize yönelik mevcut yönetmeliğimizde de yer alan maddeler işletilerek, en düşük oda ücretini karşılayamayan sakinlerimizin, karşılayamadıkları oda ücreti tutarları SGK tarafından karşılanacaktır" dedi.